Agrárközélet
Agrárközélet

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

Agrofórum Online

Akár a növényvédelem, az állattenyésztés vagy az időjárás-előrejelzés terén – a Német Információs és Távközlési Iparszövetség (Bitkom) és a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) tanulmánya szerint szinte minden második gazdaság érdeklődik a mesterséges intelligencia (AI) lehetséges alkalmazásai iránt. Ennek ellenére a gazdák alig hajlandóak pénzt fektetni a digitális technológiákba.

Magyarországon is érvényes, fontos következtetések vonhatók le abból a tényből, hogy még az igen fejlett agráriummal büszkélkedő Németországban is a gazdaságoknak csupán 9%-a használ mesterséges intelligenciát. Ennek legfőbb okai a magas beruházási költségek, de a gazdák a nagyobb bürokrácia miatt is aggódnak.

Túl magasak a digitális technológiával járó költségek

500 gazdálkodót kérdeztek meg, az eredmények pedig egyértelműek: már alig hajlandóak beruházni a digitális technológiákba és alkalmazásokba. Míg a válaszadók 70%-a már 2023 előtt is vásárolt digitális technológiát, addig 2023-ra ez az arány mindössze 46%-ra csökkent. Jelenleg a mezőgazdasági termelőknek mindössze 19%-a tervez befektetni a digitális technológiákba, ami kevesebb mint fele az előző évi aránynak. 2025-ben is hasonló helyzet várható, ugyanis a válaszadók 19%-a tervez jövőre ilyen típusú beruházást.

A megkérdezettek jelentős része a döntése okaként a magas beruházási költségeket nevezte meg. Ezeket a válaszadók 75%-a tartja a mezőgazdasági digitalizáció akadályának. Sok gazdálkodó a bürokrácia fokozódása miatt is aggódik. A válaszadók 61%-a említette ezt a választ. Továbbá 59% a szabványosítás hiányát említette, 52% pedig azért nem választja a digitális technológiákat, mert a tervezett politikai intézkedésekben ezek egyelőre nem kapnak helyet. Összességében a válaszadók igen gyenge osztályzatot adtak a mezőgazdaság digitalizálására irányuló politikának.

A gazdák nagy lehetőséget látnak a digitalizációban

Fontos eredménye volt a kutatásnak, hogy a gazdálkodók nem utasítják el a digitális technológiákat, sőt. 79%-uk szerint nagy lehetőségek rejlenek bennük. Ezért, ha nem is a közeli jövőben, de 2025 után terveznek ilyen beruházást.

A gazdák 69%-a szerint a digitális technológiák legnagyobb előnye a megtakarított idő. A megkérdezettek 61%-a szerint a megfelelő technológiák a termelést is hatékonyabbá teszik, valamint 57%-uk szerint csökkentik a terhelést. „A mesterséges intelligencia alkalmazása nem trend, hanem a mezőgazdasági üzemek vezetőire nehezedő sokféle nyomás miatt egyre inkább szükségszerűség” – hangsúlyozza a DLG alelnöke, Prof. Dr. Till Meinel.

A gazdálkodók a mesterséges intelligencia alkalmazását leginkább az időjárás-előrejelzésben és a növényvédelemben tudják elképzelni. Azok közül, akik a mesterséges intelligenciát már használják, de legalábbis tervezik vagy fontolgatják, 54% az éghajlati és időjárás-előrejelzések, 46% pedig a növényvédelem területén venné igénybe. Összességében a gazdálkodók nagy lehetőségeket tulajdonítanak a mesterséges intelligenciának az előrejelzés és a tervezés területén. Az időjárás-előrejelzéseken kívül ide tartoznak a piaci elemzések és az árelőrejelzések, valamint a terméshozam-előrejelzések, a betakarítás és a termelés tervezése is.

A digitális technológia a gazdák 91%-a szerint segít a műtrágya, a növényvédő szerek és más erőforrások megtakarításában. A válaszadók 80%-a szerint a termelés környezetbarátabbá is válhat.

Több információra lenne szükség a modern technológiákról

A digitális technológiák előnyeinek kihasználása érdekében sok gazdálkodó szeretne továbbképzésben részt venni. A válaszadók 43%-a még nem vett részt e témában továbbképzésen, de szívesen részt venne. 34%-uk már részt vett, 24%-uk, főleg a kisvállalkozók (a 20–49 hektáros gazdaságok 41%-a) pedig nem érdeklődnek ilyen jellegű képzés iránt.

A tanulmány alapján a digitális technológiát különösen a nagyobb gazdaságokban használják. A leggyakrabban használt technológiák a GPS-es mezőgazdasági gépek (69%) és a digitális szántóföldi térképek, a szarvasmarha- és sertéstenyésztésben a tervezőprogramok (68%), valamint a gazdaság- vagy állományirányítási rendszerek (46%).

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Hamarosan indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

2024. június 5. 10:10

A 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező fiatalok június 17-től regisztrálhatnak.

Szerdától: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. június 5. 07:10

Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezik a hangsúlyt.

Így növelik a beltéri gazdaságok beporzási rátáját

2023. április 14. 14:38

A Buzzupot azért eredetileg azért alapították, hogy a méhészek IoT-eszközök segítségével távolról nyomon követhessék méheiket.

Sóakkumulátor az üvegházakban?

2023. április 13. 12:38

A termelők minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a gazdaságuk energiahelyzetére. Ez a magas energiaárak idején egyre inkább magában foglalja a villamosenergia-tárolást is.

Mesterséges intelligencia ellenőrzi a bogyós gyümölcsök és a csonthéjasok minőségét

2024. február 21. 12:40

A holland Gearbox forradalmian új GearStation munkaállomása már bogyós gyümölcsök és csonthéjasok minőségellenőrzésével is foglalkozik, a bevizsgált termékek palettája pedig folyamatosan bővül.

A kártevők és betegségek már korán felismerhetők az AI segítségével

2023. július 17. 16:10

A Bayer Crop Science nemrég fejezte be a Fermatával folytatott együttműködését egy olyan projekt keretében, amely a növényvédő szerek használatának mesterséges intelligencia közreműködésével történő csökkentésére irányult.