14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Agrárközélet

Kistermelői útmutató készült a jó higiéniai gyakorlathoz

Agrofórum Online

Ingyenesen elérhető a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató.

A kifejezetten élelmiszer-előállító kistermelőknek szánt dokumentum segíti az élelmiszer-vállalkozásokat a rájuk vonatkozó jogszabályok értelmezésében, továbbá irányt mutat az általuk végezhető tevékenységek, a tőlük elvárt igazolások, nyilvántartások és jelölések rendszerében.

A kistermelők számára kulcsfontosságú dokumentumok összeállításában – az FM és a NÉBIH munkatársai mellett – a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, majd 2014-től a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete vett részt.

A jó higiéniai gyakorlat útmutatók célja általánosságban a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

Az élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlat útmutató kifejezetten a kistermelői élelmiszer-előállítók számára készült. Az iránymutató dokumentum részletesen ismerteti, hogy milyen tevékenységeket folytathatnak a kistermelők, milyen igazolásokkal kell rendelkezniük, továbbá milyen nyilvántartásokat kell vezetniük.

Az élelmiszer-előállítók és -értékesítők számára készült specifikus útmutató kitér a kötelező és önkéntes jelölési szabályokra is. A higiéniai követelmények általános ismertetésén túl, a hozzátartozó mellékletek segítségével, termékcsoportonként elkülönítve veszi számba az egyes termékkörök előállítására és értékesítésére vonatkozó gyakorlati útmutatásokat. Az útmutatóhoz csatolt nyilvántartás-, adatlap- és címkeminták a jogszabályi előírások megfelelő alkalmazását segítik.

Az ingyenes útmutató letölthető ide kattintva.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Ravasz trükkel kúsznak egyre feljebb az árak a magyar boltokban

2023. november 5. 07:10

Vajon az áremelésnek számít, ha bizonyos élelmiszertermékeket változatlan áron, de kisebb kiszerelésekben találhatunk meg a boltokban? Bizony az, és nem is a legelegánsabb módja a drágításnak.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.