Agrárközélet
Agrárközélet

Kiugróan nőtt a termőföld ára

Kiugróan nőtt a termőföld ára

Világgazdaság

A termőföld ára a hetvenszeresére nőtt, óriási kereslet van rá, hiszen csak korlátozott számban áll rendelkezésre, és mindezek ellenére elég mostohán kezeljük – mondta Sáhó Ákos, az Agrotax ügyvezetője a Világgazdaság Beruházási kényszer az agráriumban című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén. Kiemelte, hogy rengeteg olyan szabályozás van, ami korlátozza a termőföldek finanszírozását és a vásárlását is, pedig a másik oldalról nézve, igény mindenképpen van rá. Ráadásul bizonyos birtoknagyság alatt nem is fenntartható a gazdálkodás - írja a Világgazdaság.

Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese a szabályozásról szólva hozzátette, hogy már vannak kormányzati elképzelések az egyszerűsítésre: az örökléssel kapcsolatban, például az osztatlan közös tulajdonok esetében, ahogy telik az idő, úgy fokozódik a probléma. Szerinte egy-egy tábla földnek akár több száz tulajdonosa is lehet. Ha értelmes méretű parcellákat alakítanának ki, legalább a probléma újratermelődése megszűnne – tette hozzá.

Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletág igazgatója régóta tapasztalja, hogy a termőföld hitelezése a bankoknál nehéz terület, aminek a szabályozói környezet az egyik legnagyobb okozója. A termőföldet nem szabad minden más eszközhöz hasonlítani, mert véges számban áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy rengeteg területet vonnak ki a termelésből, változik a mezőgazdaságra alkalmas földek aránya, és mindig is kérdés volt, hogy egyáltalán a bankok akarják-e hitelezni a termőföldeket – a Takarékbank november elején jön ki egy ilyen termékkel.

Nőnek az árak

2050-re 9 milliárd ember lesz a Földön, ráadásul egy dinamikusan fejlődő ágazatról beszélünk, így rengeteg érv és ellenérv van arra, hogy a termőföldek ára nőni fog – mondta Hollósi Dávid. Szerinte, ha valaki ma pénzt akar látni Magyarországon a földvásárlásból, akkor ilyen árak mellett nem is szabadna földet venni, ugyanis csak azon dolgozna a jövőben, hogy a befektetett összeg megtérüljön. Úgy véli, hogy a környezet is arra spekulál, hogy a földek ára nőni fog a jövőben, ugyanis Olaszországban hatszoros, Ausztriában négyszeres, Hollandiában 15-szörös árak vannak.

Leskó Tamás is úgy véli, hogy van még tere a földárak emelkedésének. Ugyanakkor összességében úgy látják, hogy már most is nagyon drága a föld, ha azt nézzük, hogy például mennyi jövedelmet tud termelni. Nagyon elszaladtak az árak– tette hozzá.

Az agrártámogatásokra szükség van

Hollósi Dávid kiemelte, hogy az ágazat 5-6 milliárd forintnyi eredményt állít elő, aminek körülbelül 70 százaléka az uniós támogatásokból származik. A válság idején az emberek elhalasztották például az autó- vagy ingatlanvásárlást, de élelmiszert fogyasztottak – tehát nincs akkora hozam, de az ágazat sokkal kiszámíthatóbb. A GDP kétszeresét szívja fel az ágazat hitelben, de az igazgató mégsem fél attól, hogy a hiteleket nem fogják tudni majd visszafizetni. „A tudásalapú hitelezés fogja ezt eldönteni: aki ért hozzá, az versenyelőnyben lesz” – tette hozzá.

A mezőgazdaságot mindenhol támogatják a világon – nyíltan vagy burkoltan. Az szerinte nem lehet vita tárgya, hogy a támogatás jó vagy rossz – ha ugyanis nem lenne, jönne a piac, a méretgazdaságosság, és nagyon megnehezedne a gazdák sorsa.

Megjelent a vízháztartási tájékoztató novemberi kivonata

2019. november 18. 09:11

Megjelent az Országos Vízügyi Főigazgatóság által elkészített Operatív Aszály és Vízhiány c. értékelésről szóló Integrált Vízháztartási Tájékoztató (VHTE) és annak novemberi kivonata.

A legkeresettebb exportcikkek lehetnek a magyar agrárinnovációs eredmények

2019. november 15. 12:47

A mintafarmok elindítása nem csak a ghánai-magyar agrárkapcsolatok szempontjából jelent mérföldkövet, de kihatással lehet a magyar agrártermékek és -technológiák egész Afrikát érintő megjelenítésére.

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Elkészítették Magyarország ökoszisztéma-alaptérképét

2019. november 14. 15:33

A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is.

Ideális talajteszt - Ismerjük meg jobban termőföldünket!

2019. február 18. 07:54

A hagyományos vegyi profil mellett, a VitTellus a talaj fizikai és biológiai egyensúlyát is méri, majd számszerűsíti. Tökéletes módszer, hogy a gazdák még jobban megismerjék földjüket, és a számok ismeretében megalapozottabb döntéseket hozzanak például a növényvédő szerek használatáról.

Kevésbé drágultak tavaly a termőföldek - a szőlő és a gyümölcsös a legdrágább

2019. május 29. 10:20

Ismét áremelkedés jellemezte a magyarországi termőföldpiacot 2018 első három negyedévében, a növekedés mértéke ugyanakkor 2015 óta először mutatott csökkenést, annak ellenére, hogy a forgalom nem esett vissza 2017-hez képest.

Ellenzik az ukránok a termőföldeladás tilalmának feloldását

2019. október 9. 11:33

A megkérdezetteknek csupán a 19 százaléka támogatja a termőföld értékesítésének szabaddá tételét, amelyet mellesleg a Nemzetközi Valutalap (IMF), Ukrajna legnagyobb hitelezője is feltételül szabott Kijevnek már korábban a további kölcsönök folyósítása fejében.

Az osztatlan közös tulajdonnal érintett földeket a gazdáknak adnák

2019. június 11. 14:51

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara karcagi agrárfórumán és fajtabemutatóján a szakminiszter több aktuális ügyről (öntözésfejlesztés, állattenyésztési törvény, osztatlan közös tulajdoni forma stb) is szót ejtett.