Agrárközélet

Kutatócsoport alakult a fenntartható növénytermesztésért a Széchenyi István Egyetemen

Széchenyi István Egyetem Sajtóközlemény

A környezetbarát növényvédelemmel és a hatékony növényi virológiával foglalkozó kutatócsoport alakul a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán dr. Palkovics László Amand professzor vezetésével. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája által kiírt pályázaton nyertes projekt tovább emeli az intézményben folyó tudományos munka rangját, emellett hozzájárul a gyakorlatias, korszerű tudás átadásához is.

Egy régi hagyományokkal rendelkező, a magyarországi kutatócsoportok munkáját segítő pályázati rendszerben értünk el fontos sikert, hiszen a támogatás révén jelentős kutatást kezdhetünk meg az egészséges élelmezés szolgálatában

– fogalmazott a sikeres pályázat kapcsán prof. dr. Palkovics László Amand, az intézmény Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanára.

A kutatási témák között szerepel a zöldségtermesztésben, valamint a szántóföldi és dísznövénytermesztésben előforduló vírusok vizsgálata, amellyel kapcsolatban a rezisztencia, illetve a vírusok rezisztenciatörő tulajdonságainak kérdése is előtérbe kerül.

Kiemelt jelentőségű az új növényi kórokozók azonosítása, diagnosztikai módszerek, illetve a gyors szántóföldi tesztelés fejlesztése is, hiszen a gyors diagnózis ad lehetőséget a haladéktalan válaszra a vírus terjedése ellen

– emelte ki az oktató. Mint mondta, egykor a kórokozók száz év alatt lépték át a kontinenshatárokat, ma ez néhány óra alatt megtörténik. A folyamatot a klímaváltozás tovább gyorsítja.

A növényvédelemben szintén kiemelt terület a korai előrejelzés, a környezetbarát hatóanyagok és a biológiai növényvédő szerek vizsgálata. Akutatásvezető kifejtette: a pályázatban azt is megfogalmazták, hogy a távérzékeléssel kapcsolatos kutatások keretében egy olyan előrejelzési módszert dolgoznak ki, ahol a mesterséges intelligencia nagyfelbontású képek segítségével felismeri a növényi betegségeket, ami elősegíti a precíziós növényvédelmi technológiák fejlesztését, a kémiai hatóanyagok specifikus kijuttatását.

Prof. dr. Palkovics László Amand, a Széchenyi István Egyetem Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanára (Fotó: Májer Csaba József)

 A meghatározó szakmai programok, amelyek korunk aktuális problémáira keresik a legjobb megoldásokat, valamint a kiválóságok elismerése, az arra érdemes kutatások támogatása, mint amilyen a mostani is, tovább növelik a Széchenyi István Egyetem rangját, erősítik pozícióját a hazai és nemzetközi összevetésekben. A jelentős kutatási tevékenység az egyetem oktatási színvonalát is emeli, hiszen az eredmények rögtön bekerülnek az oktatási anyagokba, így a hallgatók a legújabb tudományos és gyakorlati ismereteket kapják meg, használható, korszerű tudásra tehetnek szert nálunk

– ecsetelte a program jelentőségét a professzor.

A mezőgazdaság és élelmiszer-termelés megítélése fontos változáson esett át az elmúlt években, mert a pandémiás időszak mindenki számára világossá tette, hogy ez a terület milyen stratégiai szerepet tölt be az ország életében. Megfelelő minőségű élelmiszerre, illetve az azok előállításához szükséges jó minőségű alapanyagra mindig szükség lesz, s ezt a mezőgazdaság biztosítja. Professzor úr kutatási területe is az egészséges élelmiszer-előállításhoz járul hozzá

– hangsúlyozta dr. Szalka Éva, a kar dékánja, aki kiemelte: az elmúlt években megszépült a kar otthona, az óvári vár és környezete, így még vonzóbbá vált a hallgatók számára.

Az előttünk álló időszakban a bővülés és a fejlesztés folytatódik, amelynek köszönhetően több területen is tovább erősítünk, az élelmiszer-tudomány mellett a fenntartható környezet és a vidékfejlesztés kérdéseivel is kiemelten foglalkozunk. Emellett a Széchenyi István Egyetem műszaki hagyományaira építve, a legmodernebb technológiákat szem előtt tartva fejlesztjük a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos képzéseinket

– hangsúlyozta a dékán.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Rekord szójatermés várható az IGC jelentése szerint

2022. augusztus 23. 06:34

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb jelentése a világ gabona piacának emelkedését jelzi, elsősorban a kukorica és a búza várható csökkenése miatt.

Emelkedett a növényvédő szerek értékesítési ára

2023. május 2. 12:10

A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett – hívja fel a figyelmet az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Kukorica terméshozam-előrejelző modell

2023. május 14. 06:34

A kukoricahozam előrejelzésének képessége előnyös lenne a gazdák számára, amikor terményeik értékesítését tervezik, valamint a bioüzemanyag-ipar számára, amikor megtervezik a tevékenységüket.