Agrárközélet
Agrárközélet

Már elindult a jégkármérséklő-rendszer felkészítése

Már elindult a jégkármérséklő-rendszer felkészítése

NAK

A korábbi évek tapasztalataira reagálva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már április közepén elindítja az üzemeltetésében lévő jégkármérséklő-rendszert. A JÉGER Üzemeltetési Iroda munkatársaira a zökkenőmentes indulás érdekében számos feladat hárul.

Folyamatosan zajlik a rendelkezésre álló üres generátorpontokhoz kezelők toborzása. Új munkatársakat a négy régió manuális üzemeltetésű generátorpontjaira keresi a szervezeti egység. Amennyiben ambíciót és kedvet érez magában, hogy generátorkezelőnek jelentkezzen, abban az esetben érdeklődjön a jegkarmersekles@nak.hu e-mail címen.

A 2018. évi tapasztalatok alapján, valamint a korábbi indulásnak megfelelően, a talajgenerátorok kihordását idén előbb kell megkezdeni. Ahhoz, hogy április 15-én elindulhasson a riasztási időszak, már február 18-án az automata és a manuális generátorok kitelepítését el kell indítani. Az üzemeltetési iroda idénre feladataként tűzte ki az informatikai rendszer fejlesztését, ami az előző évhez képest nagy előrelépés lesz mind az üzemeltetők, mind a generátorkezelők számára. A lépéssel a korábbiaknál is pontosabb riasztás érhető el, valamint megtörténnek a kezelők által kért fejlesztések a telefonos applikációra.

fotó: nak.hu

A jégkármérséklő-rendszer 2018. május 1-jén összesen 986 talajgenerátorral kezdte meg a védekezést, amelyek közül 222 automatikus működtetésű. a rendszer már az első évében bebizonyította létjogosultságát, miután tavaly az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői. A villámlások száma májustól szeptemberig a megelőző extrém évhez képest is további 4 százalékkal nőtt, és átlépte a 2,9 milliót. Ez majdnem kétszerese volt a korábbi 4 év átlagának. Egy átlagos májusi hónapban 5-7 napon mutatkozik zivatartevékenység, ez a szám tavaly 27 volt. Júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárás volt jellemző 26-26 zivataros nappal.

Súlyos veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók

Az ágazatok közül a legsúlyosabb veszteséget, 3,99 milliárd dollárt a kohászat szenvedte el, amelyet az agrárszektor követ 1,1 milliárd dollárral.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

2018. február 22. 09:08

Június végéig elérhető a villamosenergia-beszerzési igényfelmérés

Június 12-től június 30-ig lesz elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján a köztestület tagjai számára a 2019. évi villamosenergia-felhasználásra vonatkozó tendert megelőző igényfelmérés.

2018. június 12. 14:24

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi kohójának felújítási munkái alatt.

2018. március 6. 08:32

Középpontban a vadkárfelmérési útmutató

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.

2018. november 30. 09:11