Agrárközélet
Agrárközélet

Meglódult a gabonapiac, stagnálnak az olajosok – TERKA információ

Meglódult a gabonapiac, stagnálnak az olajosok – TERKA információ

Agrofórum Online

Aratás előtt még eléggé búvalbélelt volt a gabonatermesztők hangulata.

A GOSZ elnöke a búza 50 ezer Ft-os felvásárlási árát tartotta volna elfogadhatónak, mondván ez a jövedelmezőség lélektani határa.

Az akkor kínált negyven és néhány ezer Ft-os ár nem hozta izgalomba a termelőket.

Volt olyan TERKA tag, aki azt mondta: megvárom amíg 50 ezer lesz

És lett.

A mindenki által ismert orosz bejelentés – vagy elszólás –, mely szerint kiviteli korlátozást terveznek, ahogy a szakértők mondják, felrobbantotta a chicagói tőzsdét, amihez hozzájárult, hogy Nyugat-Európában a megszokottnál alacsonyabb termésátlagot takarítottak be.

A búza ára hirtelen felszökött az 50 ezres zónába, sőt volt olyan gazdaság a TERKA-sok között, ahol 59 ezerért kelt el a búza.

A termés ugyan mindenütt az előző évi szint alatt maradt 1-1,5 tonnával, de az árak – legalábbis napjainkig – kedvezően alakultak.

*

A repce ára megállt a 100-110 ezer Ft-os szinten, ami még megfelelő jövedelmet biztosított a 3 tonna felett termelő gazdáknak.

*

Baj van viszont a napraforgóval. Sok az ókészlet, alacsony: 100-115 ezer Ft/t felvásárlási árat kínáltak a portékáért, néhány héttel ezelőtt, de a jelenlegi 90 ezer Ft-os áron sem mozdul a termény.

Az új termés nem ígérkezik rossznak, és a java már a magtárakban van, a többi a szabad ég alatt, így még bármi történhet az elkövetkezendő hetekben.

Még az is előfordulhat, hogy az „árkapu” kinyílik.

A kukoricára még a legvérmesebb előrejelzések se mernek semmit mondani. A termés nem lesz rossz, de mindenki kivár, és nem nagyon mondanak árat a kereskedők.

Amit jelenleg tudni lehet 50 ezer Ft/t.

Az itt leírtak nem tekinthetők reprezentatív felmérésnek, hiszen mindössze tízegynéhány gazdaság osztotta meg velünk a tapasztalatait.

Nem tartozik ide, de a zöldítésről is szó esett. Többek problémája, hogy felverték a gyomok – parlagfű, fenyőcirok – a zöldtrágya vetéseket, amelyben gyomirtást nem lehet végezni és hatvan nap után lehet csak leszántani az állományt. Addig meg a gazdák várhatják a csekket a parlagfű okán.

Volt persze olyan előrelátó gazda is, aki előbb gyomirtott, azután vetett.

Nála kedvezőbb a helyzet.

Már megint tömeges sasmérgezés

2019. október 15. 10:31

A korábbi években sokszor, legutóbb három hete halhattunk mérgezés miatt elpusztult sasokról, amelyek szinte kivétel nélkül a ragadozókra irányuló illegális pusztításnak estek áldozatul. Ez ellen több esetben hatásosan sikerült fellépnie az MME-nek, a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak, így ezek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest.

26 százalékkal csökkenhet a vidékfejlesztésre fordítható forrás

2019. október 15. 09:29

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Ne pazaroljuk feleslegesen az élelmiszert!

2019. október 15. 08:08

Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz, valamint a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

2018. március 26. 09:13

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Rekord kukoricahozam Amerikában - A magyar gazdák a búzaterület felét már bevetették

2018. október 22. 11:19

Magyarországon 969 ezer hektáron szándékoznak a gazdák őszi búzát vetni, aminek 53 százalékán került a földbe a vetőmag október 16-ig.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8. 04:36

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.

A kukorica az éghajlatváltozás tükrében

2018. december 31. 05:36

Az éghajlatváltozás már hazánkban is érezhető jelenség. A kukorica termesztése szempontjából a hőmérséklet emelkedését akár pozitív hatásnak is elkönyvelhetnénk, ugyanakkor a csapadék szélsőséges eloszlása, a hőhullámok és aszályos időszakok gyakoribb megjelenése már árnyalja ezt a képet.