Agrárközélet
Agrárközélet

Meglódult a gabonapiac, stagnálnak az olajosok – TERKA információ

Meglódult a gabonapiac, stagnálnak az olajosok – TERKA információ

Agrofórum Online

Aratás előtt még eléggé búvalbélelt volt a gabonatermesztők hangulata.

A GOSZ elnöke a búza 50 ezer Ft-os felvásárlási árát tartotta volna elfogadhatónak, mondván ez a jövedelmezőség lélektani határa.

Az akkor kínált negyven és néhány ezer Ft-os ár nem hozta izgalomba a termelőket.

Volt olyan TERKA tag, aki azt mondta: megvárom amíg 50 ezer lesz

És lett.

A mindenki által ismert orosz bejelentés – vagy elszólás –, mely szerint kiviteli korlátozást terveznek, ahogy a szakértők mondják, felrobbantotta a chicagói tőzsdét, amihez hozzájárult, hogy Nyugat-Európában a megszokottnál alacsonyabb termésátlagot takarítottak be.

A búza ára hirtelen felszökött az 50 ezres zónába, sőt volt olyan gazdaság a TERKA-sok között, ahol 59 ezerért kelt el a búza.

A termés ugyan mindenütt az előző évi szint alatt maradt 1-1,5 tonnával, de az árak – legalábbis napjainkig – kedvezően alakultak.

*

A repce ára megállt a 100-110 ezer Ft-os szinten, ami még megfelelő jövedelmet biztosított a 3 tonna felett termelő gazdáknak.

*

Baj van viszont a napraforgóval. Sok az ókészlet, alacsony: 100-115 ezer Ft/t felvásárlási árat kínáltak a portékáért, néhány héttel ezelőtt, de a jelenlegi 90 ezer Ft-os áron sem mozdul a termény.

Az új termés nem ígérkezik rossznak, és a java már a magtárakban van, a többi a szabad ég alatt, így még bármi történhet az elkövetkezendő hetekben.

Még az is előfordulhat, hogy az „árkapu” kinyílik.

A kukoricára még a legvérmesebb előrejelzések se mernek semmit mondani. A termés nem lesz rossz, de mindenki kivár, és nem nagyon mondanak árat a kereskedők.

Amit jelenleg tudni lehet 50 ezer Ft/t.

Az itt leírtak nem tekinthetők reprezentatív felmérésnek, hiszen mindössze tízegynéhány gazdaság osztotta meg velünk a tapasztalatait.

Nem tartozik ide, de a zöldítésről is szó esett. Többek problémája, hogy felverték a gyomok – parlagfű, fenyőcirok – a zöldtrágya vetéseket, amelyben gyomirtást nem lehet végezni és hatvan nap után lehet csak leszántani az állományt. Addig meg a gazdák várhatják a csekket a parlagfű okán.

Volt persze olyan előrelátó gazda is, aki előbb gyomirtott, azután vetett.

Nála kedvezőbb a helyzet.

Támogatják a hosszú távú élőállat-szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

2019. július 16. 13:04

Magyarország június 21-től tavalyhoz hasonlóan ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén.

Támad a fuzárium!

2019. július 16. 11:33

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

Az önköltséget is alig fedezi a nyerstej ára

2019. július 16. 08:13

A hazai nyerstej felvásárlási átlagára 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog.

A falu jövőjéről - hozzászólás

2019. július 15. 14:07

Mindig örömmel és figyelemmel olvasom tartalmas, tanulságos dolgozataidat, de most nem tudok elmenni szó nélkül mellette.

Káprázatos légi felvételek - Színpompás szántóföldek az aratás küszöbén

2018. június 30. 11:35

A Heves megyei Boldog határában készítettünk néhány légi felvételt, ami bizonyítja, hogy a magyar földnél nincsen szebb.

Bulvár Képgaléria

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.

Idén is kiderült, hogy melyek a legjobb kukorica hibridek

2018. december 28. 10:24

Idén az állami elismerés hatósági vizsgálataiban alkalmazott standard fajták kísérletbe állításával minden fajta esetén FAO érték meghatározásra nyílt lehetőségünk.

Nagyon magas a kukoricamoly fertőzőttség

2018. szeptember 19. 09:42

Az elmúlt időszak időjárását a csendes, nyugodt, évszakhoz képest kissé melegebb idő jellemezte. A körülmények kedveztek az aktuális betakarítási munkáknak és az őszi talaj előkészítésnek.