Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. augusztus

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. augusztus

Agrofórum Online

A tápanyag-többletből értékes trágya, döntéstámogató rendszer alkalmazása a tejelő tehenészetekben, jelentés a kertészeti ágazat trágyahasznosításáról. EIP-AGRI augusztusi hírlevél magyarul.

A tápanyag-többletből értékes trágya, döntéstámogató rendszer alkalmazása a tejelő tehenészetekben, jelentés a kertészeti ágazat trágyahasznosításáról. EIP-AGRI augusztusi hírlevél magyarul.

A tápanyag-többletből értékes trágya
Vajon mi történt, amikor az olasz Wipptal völgyben a teheneket tartó gazdák azt látták, hogy hígtrágya fölösleget termelnek, amely nem használható a tápanyaghiányban szenvedő környékbeli szőlőkben? Mit lehet tenni, hogy csökkentség a műtrágyahasználatot? A gazdák összeálltak és létrehoztak egy biogáz üzemet. Bővebben >>>

Döntéstámogató rendszer alkalmazása a tejelő tehenészetekben
A szlovák tehenészek és kutatók hosszú együttműködése következtésben sikerült kivitelezni egy felhasználóbarát döntéstámogató eszközt a gazdaságok irányítása céljából. Az eszköz alkalmazása az állatállomány összetételének és fejlődésének nyomonkövetésében, valamint a piaci bizonytalanságok kezelésében segíti a felhasználót. Bővebben >>>

Jelentés a kertészeti ágazat trágyahasznosításáról
Megjelent a kertészeti ágazat trágyahasznosításával foglalkozó EIP-AGRI fókuszcsoport zárójelentése. Carolina Martínez Gaitán spanyol szakértő kiemelte, hogy „a trágyák hatékonysága a növények nitrogén és foszfor felvételével, a rendelkezésre álló adatok összegyűjtésével és megosztásával, továbbá a vízigények ismeretével növelhető, valamint a régiók, kutatók és tanácsadó szervezetek közötti együttműködéssel.” A jelentés és a tájékoztató IDE kattintva olvasható.

Tudta, hogy online is olvasható a Horizon 2020 Work Programme? Hamarosan megjelenik az új EIP AGRI kiadvány is a 2017-es felhívásokról.

Versenyképes és környezetbarát gazdálkodás
Franciaországban harminc versenyképes és környezetbarát gazdálkodást támogató innovatív pályázatot bemutató kiadvány jelent meg, amely a mezőgazdaság különböző területeinek – mint agrár-ökológia, biogazdaság – vagy a digitális mezőgazdaság kutatási eredményeinek gyakorlatban alkalmazható tanúságait foglalja össze. A kiadvány a francia mezőgazdaság és innováció 2025 nemzeti tervének részeként jelent meg. Letölthető IDE kattintva!

PROVIDE – a közjavak okos ellátása
A mezőgazdaság és az erdészet számos közjó előállításához és megőrzéséhez járul hozzá. Ilyen a biodiverzitás, a vízminőség, az árvíz- és tűzvédelem, az állatjólét és a vidéki élet élhetőbbé tétele. A H2020 program keretében támogatást nyert PROVIDE projekt célja, hogy olyan eszközöket hozzon létre, amelyek az EU mezőgazdasági és erdészeti ökoszisztémái részére a közjavak okos beszerzését teszik lehetővé. Bővebben >>>

Kiemelkedő természeti és kulturális értékekkel rendelkező mezőgazdasági területek 
“Az elmúlt száz évben Európa számos országa a természetes gyepjeinek több mint 90%-át elvesztette. A gazdák és a kutatók közösen azon dolgoznak, hogy innovatív megoldásokat találjanak a biodiverzitásban gazdag tájak megőrzésére” – mondja François Lerin, a H 2020 program keretében támogatott HNV Link tematikus hálózat projekt koordinátora. Fontos a természeti és kulturális értékekkel rendelkező területek innovációja. Bővebben >>>

Angol és francia nyelven elérhető zsebkönyv az integrált növényvédelemről
A növényvédő anyagokkal foglalkozó európai hálózat zsebkönyvet jelentetett meg az integrált növényvédelem különböző növényfajoknál történő gyakorlati alkalmazásáról. A zsebkönyv francia nyelven is olvaható IDE kattintva. A zsebkönyv kiadásának célja, hogy a hasonló témában szervezett poszter kiállítás társa legyen. Ha Ön is vendégül látná ezt a kiállítást, akkor jelentkezzen Henriette Christensennél a henriette@pan-europe.info e-mail címen.

Konferencia a precíziós állattenyésztésről
Az EU által támogatott „EU-PLF: Bright Farm by Precision Livestock Farming” projektzáró rendezvényét tartják szeptember 29-én, Brüsszelben. A projekt arra törekedett, hogy a precíziós állattenyésztés területen felhalmozott kutatási eredményeket átültesse a gyakorlatba, és ebből egyaránt profitáljon a tenyészállat, az állattartó gazda, a környezet és a fogyasztó is. Az esemény szervezői a termelő gazdák részére útiköltség-térítést és részvételi kedvezményt biztosítanak. Bővebben >>>

A precíziós állattenyésztés projekt (PLF) olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek folyamatos üzemmódban biztosítják az állatjóléti és állategészségügyi feltételeket, a környezeti hatások és a valós idejű termelés felügyeletét. A PLF projektről szóló rövid filmek megtekinthetők a Horizon 2020 partnerkereső rendezvény oldalán.

A H2020 program társadalmi kihívások információs hete alkalmából a BioHorizon partnerkeresési rendezvényt tartott. Ha Önt érdekli, hogy kik vettek részt, mit mutatott be és érdekelt a 2017-es felhívásokban, akkor tekintse meg a résztvevők profilját IDE kattintva valamint a bemutatott projekt ötleteket IDE kattintva.

(Agrofórum Online)

Közös Agrárpolitika: még több adminisztratív teher

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács e heti brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növényvédelmi Intézete költségtérítéses Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzést indít.

Növényvédelmi szakmérnök képzés a Pannon Egyetem Georgikon Karán

Növényvédelmi szakmérnök képzés indul a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen, a Balaton fővárosában.

Show, ami show - újra AgrárgépShow

Mezőhegyesre várják szeptember 20-21-én a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői, mintegy 42 ha-os területen. Szó, ami szó ez az esemény is legalább olyannak vagy még rangosabbnak ígérkezik, mint az előző évi volt, legalábbis erről tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.

Nagy lehetőség előtt áll a hazai agrárium

Egy állattenyésztő telep dolgozója a jövőben sokkal inkább egy digitalizált táblát fog kezelni, a kétkezi munka aránya csökkenni fog.

2018. március 6. 10:21

Bayer – AGRYA összefogás született az innovatív magyar mezőgazdaságért

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA és a Bayer Hungária Kft. Együttműködésük arra a felismerésre épül, hogy a fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat.

2018. február 26. 07:57

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. december

Az EIP-AGRI novemberi hírlevelében többek között az agrár-erdészeti rendszerekről, az antibiotikum felhasználásának csökkentéséről, a gyümölcstermesztésben használható digitális technológiáról is olvashat.

2017. december 16. 15:44

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban - EIP-AGRI hírlevél - 2017. november

Az innovatív mezőgazdasági logisztika, az agrár-ipari hulladékok szerves trágyaként történő hasznosítása...

2017. december 5. 19:18