Agrárközélet
Agrárközélet

Mit várhatunk a nyári betakarítású növényektől?

Mit várhatunk a nyári betakarítású növényektől?

Agrofórum Online

Néhány esetben kevesebbet, mint az elmúlt évben, mondta Feldman Zsolt államtitkár, az Aratási Koordinációs Bizottság ülése után az Agrárminisztériumban.

Általánosságban: Korábban indult a tavasz, mint ahogy azt megszoktuk, így lerövidült a nyári betakarítású növények vegetációs ideje, ami negatívan hatott a termések alakulására. A betakarítási munkák is korábban kezdődtek, amelyeket azért itt-ott hátráltatott az elmúlt napok időjárása.

Az őszi árpa közel 70%-át learatták eddig 4,9 t/ha-os átlagterméssel.

A repce egynegyede 86 ezer hektáron került betakarításra, 2,8 t/ha-os termésátlaggal.

A búza és a többi kalászos aratása valójában most kezdődik. A kilátások szerint a 950 ezer hektáron termelt búza 5,0-5,2 t/ha-os termésátlag esetén ötmillió tonnával fedezi valamennyi, étkezési takarmány- és exportigényt.

Petőházi Tamás és Feldman Zsolt a sajtótájékoztatón

Az árakról Petőházi Tamás a GOSZ elnöke adott tájékoztatást. Mivel a bizonytalan nyugat-európai terméskilátások miatt az átmenő készletek csökkentek, így várható, hogy az árak is a helyükre kerülnek.

Jelenleg 45 ezer Ft körül van a búzára megajánlott ár, de várható, hogy eléri a kívánatos 50 ezer Ft/tonnás szintet, ami már megfelelő jövedelmet tud biztosítani a gazdáknak, egy jó közepes termésszint esetén. A repce felvásárlási ára 103-110 ezer Ft körül van jelenleg.

Az ország felkészült az aratásra, a gépkapacitás korszerű és a szükséges mennyiségben rendelkezésre áll – zárta szavait az elnök.

Támogatják az erdészeti facsemeték termelését

2019. október 18. 13:18

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy az erdők fenntartása érdekében csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el.

A Corteva Agriscience támogatási programot hoz létre a fenntartható gazdálkodásért

2019. október 18. 10:02

A támogatási program jövőre indul, és olyan tevékenységeket kívánnak vele jutalmazni, amelyek ellensúlyozzák a szén-dioxid-kibocsátást, kímélik a környezetet.

Digitalizáció és automatizáció - új dimenziók az élelmiszergazdaságban

2019. október 17. 05:38

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait.

Elindult az első európai vízalap

2019. október 16. 14:33

Fontos cél a vízintenzív iparágak - mint a mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar - hatékonyabb vízfelhasználásának előmozdítása, különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károk megelőzése.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

2018. július 30. 13:33

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó

Káprázatos légi felvételek - Színpompás szántóföldek az aratás küszöbén

2018. június 30. 11:35

A Heves megyei Boldog határában készítettünk néhány légi felvételt, ami bizonyítja, hogy a magyar földnél nincsen szebb.

Bulvár Képgaléria

Már elindult az aratás az országban

2018. június 12. 06:59

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.

Hűvös idő kíséri az aratást a következő napokban is - csapadék is lesz

2018. június 24. 16:00

A következő napokban is folytatódik az évszakhoz képest hűvös időjárás: néhol a maximumok is 20 Celsius-fok alatt maradnak, a hét második felében melegszik kissé a levegő.