Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

Agrofórum Online

A búza 80 százalékát már learatták Békésben, ahol az eddigi 5,2 tonna/hektár körüli átlaghozammal nem túl elégedettek a gazdák. Egy évtized alatt 20 kilóval csökkent az egy főre jutó kenyérfogyasztás Magyarországon.

A magyar gazdák úgy gondolhatták, hogy a tavalyi – extrém mértékű aszályt hozó – év után idén csakis elégedettek lehetnek majd a kalászosok hozamaival. Nagyon úgy fest azonban, hogy a 2023-as esztendő is csalódást okoz számukra.

Az őszi búza betakarítása már az utolsó szakaszához érkezett, és úgy tűnik, hogy a hektáronkénti termésátlagok gyakran 5-6 tonna közé esnek, és a felvásárlási ár is alacsony (62–65 ezer forint).

Legutóbb Baranyából érkeztek kiábrándító hírek, ahol a takarmány minőségű búza aránya elérheti a 80–90 százalékot, amire még nem volt példa. A sikértartalom nagyjából megfelelő, a hektolitersúly azonban egyáltalán nem.

Mostanáig hihettük azt, hogy elszigetelt jelenségről van szó, ám a napokban Békésből is hasonló információk érkeztek, ahol a búza 80 százalékát már learatták. Eddig az átlaghozam 5,2 tonna/hektár körül alakul, a felvásárlási ár pedig (minőségtől függően) 55–62 ezer forint – idézte a beol.hu hírportál a Békés vármegyei aratási bizottság közleményét.

Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok egyelőre nincsenek, a gabonának lesz hely. Mivel azonban jó termés ígérkezik napraforgóból és kukoricából, ezeknek a betakarításakor mégiscsak lehetnek majd raktározási problémák.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Pékszövetség pedig arról számolt be, hogy az alacsony felvásárlási árak részükről nem vezetnek majd árcsökkenéshez, mert a hazai sütőipar csak úgy tud fennmaradni, ha tartják az eddigi árszintet.

Gondot jelent az is, hogy érezhetően csökken a pékárufogyasztás. A magyarok a kenyéren is takarékoskodnak, jobban odafigyelnek arra, milyen élelmiszerből mennyit vesznek a boltban. Nem csoda, hiszen tavaly a KSH adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, az idén már az 1000 forintot is megközelítette.

Míg tíz évvel ezelőtt évi 72 kilogramm kenyeret és emellett 10–12 kiló péksüteményt evett meg az átlag magyar fogyasztó, addig az elmúlt öt év alatt mára évi 50–52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás.

(Fotó: AGROTEC Magyarország Kft./Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Folytatódtak a kukorica-eladások a kínai vevőknek

2021. március 18. 06:40

Inkább eladói fölény jellemezte az agrárpiacokat a szerdai kereskedés során.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

2018. március 8. 10:24

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

Jelentős mínuszok után drágul a búza és a szójabab

2020. február 6. 05:36

A búza drágulását többen is a globális készletadatokkal magyarázták. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 206,27 dollárra emelkedett.