Agrárközélet
Agrárközélet

Nem látni, meddig drágulhat az alma

Nem látni, meddig drágulhat az alma

Agrofórum Online

A júliusi 617 forintos átlagos kilogrammonkénti árszintről 624 forintig drágult egyetlen hónap alatt az alma. Ez 105 százalékos egy éves pluszt jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

A zöldségek és gyümölcsök közöl csak a narancs és a citrom árának emelkedése tíz százalék feletti. Előbbi 44, utóbbi 36 százalékkal lőtt ki egy év alatt. A banán ehhez képest csak 2 százalékkal kerül többe, átlagosan 475 forintba. A zöldségek közül az uborka ára 2 százalékkal nőtt, de a késői burgonya 7, a fejes káposzta 12, a vöröshagyma 13, a paradicsom pedig 21 százalékkal még olcsóbb is lett.

A húskészítményeknél a drágulás volt a jellemző az elmúlt évben. A párizsi felvágott 23 százalékkal, a gépsonka 21 százalékkal, az olasz felvágott pedig 19 százalékkal kiugrik a mezőnyből, de a 4-8 százalékos plusz általánosan jellemzőnek mondható. Egyedül a csirkemellfilé lett olcsóbb a vizsgált húskészítmények közül. Az 1 százalékos mínuszt követően augusztusban átlagosan 140 forintba került egy kilogramm.

A szeszes italok közül az ízesített szeszes ital 14 százalékos drágulással vezeti a mezőnyt, de a minőségi sör 6 százalékos, a világos sör 5 százalékos drágulása is számottevőnek tekinthető. A vodka 5 százalékkal, a fehér asztali bor 4 százalékkal, a vörös asztali bor pedig 3 százalékkal kerül többe, mint tavaly augusztusban.

A többi, inflációs kosárban szereplő élelmiszer közül a sertészsír 23 százalékkal kerül többe, mint egy éve, de a fehér kenyér 18 százalékos, a fényezetlen hántolt rizs 17 százalékos és a kristálycukor 16 százalékos áremelkedése is közelít a húsz százalékhoz. Tíz százalék felett drágult a tojás, a 2,8 százalékos és a 1,5 százalékos pasztőrözött ESL tej, a félbarna kenyér és a zsemle is. A trappista tömbsajt és a finomliszt is 10-10 százalékkal kerül többe, mint egy esztendővel ezelőtt. Ebben a kategóriában egyedül a tejes margarin ára csökkent, az 4 százalékkal kerül kevesebbe.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.