Agrárközélet
Agrárközélet

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

Agrofórum Online

Azt már megnéztük, milyen munkabiztonsági szabályokat kell betartani az állattenyésztésben és a növénytermesztésben, de mi a helyzet a gyümölcstermesztési munkálatokkal? Nem mindegy, hogyan és mikor mászunk fára, vagy éppen hogyan és hol tároljuk a metszőollókat.

Amíg kisebb magasságban kell munkát végezni – 1-2 méteren – addig nincsen túlzott probléma, még létrát sem kell használni. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha esetleg egy munkabiztonsági ellenőrzést kapnánk munkavégzés közben és az ellenőrzést végző azt látná, hogy a munkavállaló nyitott metszőollóval mászik fára, akkor az érintett dolgozó várhatná a büntetést – a fent említett dolog ugyanis szigorúan tilos. Ezen felül motoros láncfűrészt sem szabad fára felmászva használni, sőt, pneumatikus metszőolló használata is tilos az említett körülmények között.

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük. Ez lehet egy létra, vagy akár egy szedőállvány is. A segédeszközöket minden használat előtt meg kell vizsgálni munkabiztonsági szempontból – ez a munkáltató feladata, kötelessége. Amennyiben bármilyen hibát észlel az eszközön, annak használatát nem engedélyezheti.

Gépi metszéskor a metszést kizárólag szakképesítéssel rendelkező munkavállaló végezheti, a gép közelében pedig 10 méteres körzetben senki sem tartózkodhat a kezelőn kívül. A fűrésztárcsa esetleges meghibásodása, kopása esetén cserélni szükséges azt. Kizárólag olyan cseretárcsát szabad beszerelni, amely gyári, valamint műbizonylattal rendelkezik. A gépkezelő veszélyes gépet üzemeltet, ezért a kezelőhely körül acél védőhálót kell felszerelni.

Egyre gyakrabban látni, hogy a gyümölcsök betakarítását a gyümölcsfákról rázógépekkel végzik. Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy az éppen rázás alatt lévő fa körül 5 méteren belül senki sem tartózkodhat, csak a rázógép kezelője, valamint a ponyvakezelő munkások, a rázást pedig kizárólag a rázógép kezelőjének jelzése után szabad elkezdeni. A leszüretelt gyümölcsök szállítására szolgáló edényeknek, ládáknak olyan fogantyúval kell rendelkezniük, melyek nem élesek, nem okoznak kézsérülést a munkavállalóknak.

5000 új munkahely: épül a giga kertészeti központ

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában - jelentette be az agrárminiszter.

Hét ország fogott össze a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

Egyértelmű visszalépés az Európai Bizottság javaslata, amely szerint a jelenlegi 13+2%-ról a Magyarországnak járó közvetlen támogatási keret 10+2%-ára csökkentené a termeléshez kötött támogatások mértékét.

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzést indított a kamara

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek.

Jól halad a betakarítás

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

2018. július 31. 06:30

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

2018. november 9. 07:47

A napraforgó és a szója betakarítása - Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben, az Arysta ajánlásával

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

2018. augusztus 21. 18:05

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

2018. július 30. 13:33

Gépészet Videó