Agrárközélet

Óriási lehetőségek rejlenek az élelmiszeriparban

AM Sajtóiroda

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, amit stratégiai ágazatként kezel - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Intersnack Magyarország Kft. új automata csomagológép-rendszer átadásán, Győrben.

Az államtitkár ismertette, hogy  a vállalat 2021-ben közel 1,3 milliárd forintnyi fejlesztéssel bővítette a győri gyárát, az elmúlt 1 évben pedig 1,85 milliárd forint összegű beruházást hajtottak végre. A most átadásra kerülő új automata csomagológépek értéke 1,4 milliárd forint, továbbá a vállalat 6 milliárd forintos beruházást tervez 2025-ig Győrben. Ez által még több munkahelyet teremtenek és még több termék előállítása válik lehetővé.

Dr. Nobilis Márton kihangsúlyozta, hogy az új chips gyártósor és csomagológép nem csupán a termelékenység és a minőség javítását szolgálja, hanem ezáltal erősítjük versenyképességünket a nemzetközi piacon és biztosítjuk, hogy a hazai termékek magas színvonalon jelenjenek meg a világban. Az Intersnack Magyarország Kft. egy fontos és stabil szereplője a magyar élelmiszeriparnak. 300 főt foglalkozat és 434 magyar beszállítóval, illetve partnerrel áll szerződésben. Termékeikhez hatvan magyar gazdától vásároltak búzát a régióból. Tavaly 10,6 tonna terméket gyártottak a külföldi piacok számára, az export értéke 7,2 milliárd forint volt.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor, a mostani, 2021-2027-es ciklusban pedig még ennél is nagyobb forrással terveznek, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre. Egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni – zárta sorait.

Kiemelt kép: Fekete István felvétele

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Ravasz trükkel kúsznak egyre feljebb az árak a magyar boltokban

2023. november 5. 07:10

Vajon az áremelésnek számít, ha bizonyos élelmiszertermékeket változatlan áron, de kisebb kiszerelésekben találhatunk meg a boltokban? Bizony az, és nem is a legelegánsabb módja a drágításnak.

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.