16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Agrárközélet

Piacvezető élelmiszeripari vállalatokkal bővül a Szent István Egyetem Budai Campusának duális képzése

Agrofórum Online

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara duális képzéseket indít a 2016/2017. tanévtől nyolc vállalattal közösen.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara duális képzéseket indít a 2016/2017. tanévtől nyolc vállalattal közösen. Az együttműködési megállapodások megkötésére ünnepélyes keretek között 2016. február 23-án került sor; a rendezvényt Dr. Palkovics László oktatási államtitkár is megtisztelte részvételével. Az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő, hiszen az egyetem mellett a partnervállalatok is aktívan részt vesznek a hallgatók gyakorlatorientált képzésében, elősegítve ezzel a fiatalok szakmában történő sikeresebb elhelyezkedését. 

A duális képzés célja, hogy elméleti tudással és gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve hagyják el a hallgatók az egyetem padjait. A Szent István Egyetem (SZIE) a felsőoktatási képzéseit a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően tudja alakítani – beépítve az oktatásba a gyakorlati tapasztalatokat, a partnervállalatok visszajelzéseit.

Dr. Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében kiemelte, a duális képzési megállapodásokat ezúttal azon az egyetemen írják alá, amely az elmúlt időszakban a Budai Campus csatlakozásával átalakult. A Szent István Egyetem új struktúrájában lényegesen nagyobb mértékben ki tudja elégíteni a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szakember és kutatási igényeit.
A duális képzés jellegzetessége, hogy a vállalat is tanítja a hallgatót, akinek több munkát kell a diploma megszerzésébe fektetnie, mint társaiknak. Ezt az új kategóriát a Kecskeméti Főiskolán próbálták ki, ahol szombaton adják át az első duális diplomákat. A most végző mérnökök ismerik a vállalat technológiáját, szervezeti működését, kész szakemberként kezdhetik el karrierjüket.
Nagyobb arányban tavaly indult az első duális képzés, amire 500 cég jelezte az igényét, s végül 500 hallgató kezdte ebben a formában a tanulmányait. Az idén újabb 500 cég jelentkezett, s már 2600 helyet ajánlottak fel. Felismerték az ebben a képzésben rejlő előnyöket és felmérték a többletmunkát, amit bele kell fektetniük.

Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az intézményben évről évre folyamatosan bővülnek a duális képzési lehetőségek, hiszen a szakember-utánpótlást elsősorban a munkaerőpiac és az egyetem képzési kínálata közötti összhang megteremtésével lehet biztosítani. A SZIE kiemelt feladatának tekinti a tudomány haladásának elősegítését, a legújabb információs technológiák alkalmazását, a vállalati követelmények változásához igazodó képzési tartalmak folyamatos fejlesztését, valamint azt, hogy a hallgatók azonnal hasznosítható, gyakorlati tudással lépjenek ki az egyetem falai közül. A duális képzés pedig kiváló képzési alapot és hátteret jelent ahhoz, hogy a SZIE-n végzett hallgatók a családi vállalkozásoktól kezdve a közintézményeken keresztül multinacionális vállalatokig számos munkahelyen tudják kamatoztatni a megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatot.

Az Élelmiszertudományi Kar új duális képzéseinek keretében 24 fő élelmiszermérnök alapszakos hallgató kezdi meg szakmai gyakorlatát a partnerszervezeteknél. A duális képzésben együttműködő vállalatok: Bonduelle Central Europe Kft., Caprivous Kft., Coop-Star Zrt., Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., Penny Market Kft., SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., Szerencsi Bonbon Kft., Univer Product Zrt.

A most aláírt duális képzési megállapodásokkal olyan együttműködési felületek nyílnak meg, melyeknek egyik legfontosabb célja a versenyképes élelmiszermérnök diploma támogatása. Olyan szakemberek képzése, akik komplex, élelmiszermérnöki és kereskedelmi ismereteik birtokában képessé válnak a teljes élelmiszer-termékpálya gyártási és értékesítési folyamatainak szervezésére és irányítására. Az új duális partnerek olyan meghatározó, piacvezető hazai és nemzetközi vállalatok, amelyek elkötelezetten támogatják a hazai élelmiszermérnök és agrárszakember képzést.

Számos országban, mindenek előtt a német nyelvterületen már sikeresen működő képzési modell alkalmazásával minden szereplő jól jár. A diákok számára nemcsak a munkájukért járó fizetés, hanem a gyakorlati élet és a későbbi elhelyezkedés is motivációt jelenthet. A duális képzés ugyanakkor nem jelent röghöz kötést: a képzési idő lejártával mind a hallgató, mind a vállalat szabadon dönt arról, folytatják-e a közös munkát. Ha mindkét fél elégedett, a duális képzési szerződést munkaszerződés váltja fel, megtakarítva a munkahely-, illetve a munkaerő-keresés költségét és bizonytalanságát.
A duális képzés bevezetése minőségi továbblépést jelent a felsőoktatásban: ameddig korábban a képzés döntően elméleti ismeretek, illetve jártasságok kialakítását jelentette, addig az új rendszer lehetőséget teremt arra is, hogy a hallgatók készség szinten sajátítsák el az első mérnöki beosztásuk ellátásához szükséges kompetenciákat.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán a duális képzésre jelentkező hallgatók közül a partnervállalatok előreláthatólag 2016 nyarán választják ki azokat, akikkel hallgatói munkaszerződést kívánnak kötni.

Az előzetes egyeztetések és igények alapján várhatóan a Szent István Egyetem Budai Campusán a következő években tovább emelkedik mind a vállalati partnerek, mind a duális képzésben részt vevő hallgatók száma.

A duális képzésről

Az együttműködő vállalatok saját felvételi eljárás keretében választják ki a hallgatókat, akikkel munkaszerződést kötnek, s a képzési programnak megfelelő munkát biztosítják a számukra. A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől) és egy vállalati felvételi szakaszból.

Az Élelmiszertudományi Kar partnervállalatai a képzési programot az egyetemmel egyeztetve, az alapképzés tananyagához illeszkedve alakítják ki. A cégek munkatársai, szakemberei minden olyan ismeretet átadhatnak, minden olyan készséget kialakíthatnak, amelyek előnyt jelenthetnek a frissdiplomás hallgatóknál. A hallgatók teljesítményét, előrehaladását a vállalat a képzési programjában a saját szempontjai és módszerei alapján értékelheti.

A Szent István Egyetemen a duális képzés évente 48 hét. Ebből a hallgatók a normál nappali képzés hallgatóival együtt 13 hetes szorgalmi időszakban az egyetemen tanulnak, egy naptári évben 2 szorgalmi időszak van, ezért összesen 26 hetes az egyetemen eltöltött tanulmányi idő. A képzés keretében a hallgatók az előírtnál hosszabb szakmai gyakorlaton vesznek részt a vállalatoknál, ez évente 22 hetet jelent. A vizsgaidőszakok kétszer hat hete alatt, valamint nyáron a vállalkozásoknál dolgoznak a hallgatók, illetve a 7. féléves kötelező szakmai gyakorlatukat is ezeknél a partnercégeknél végzik majd.

A képzés idejére a hallgatók munkadíjban részesülnek. A kormányrendelet szerint, valamint az „az Nftv. 44. §-ának (3) bekezdésének a) pontja alapján a képzési program keretében, illetve a képzés részeként a hallgatót díjazás illeti, melynek mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) tizenöt százaléka. A díjat havi rendszerességgel a Vállalati Partner fizeti a hallgatónak, évente 12 hónapon át, a képzési idő végéig.”

A cégek nem közvetlen támogatást kapnak az államtól, hanem a szakképzési hozzájárulás fizetésénél levonhatják ezt az összeget, amit a 280/2011 (XII.20.) kormányrendelet szabályoz, ezen rendeletet 2015 szeptemberében módosították a duális képzés miatt (Magyar Közlöny 126. szám, 257/2015 (IX.10.) Korm. rendelet).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Együttműködés a felsőfokú agrárszakképzés támogatásáért

2019. május 9. 08:39

A SZIE és a Hód-Mezőgazda Zrt. együttműködési megállapodásának aláírása 2019. május 9-én, csütörtökön 12.50 perckor várható a két nagy bemutató csarnok között a Hód-Mezőgazda Zrt. VIP sátránál Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Mérföldkő a hazai agrár-felsőoktatásban

2020. augusztus 3. 09:32

Az átalakítás során hatékony intézményrendszert, modern és nemzetközi szinten is versenyképes, erős gyakorlati lábbal rendelkező képzési programot hoznak létre, amelyben az oktatók hivatásuknak tudnak élni és megbecsülésnek örvendhetnek.

Már csak néhány napig lehet jelentkezni a gyümölcs-zöldségfeldolgozó képzésekre

2020. január 14. 13:17

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara óriási sikerként könyveli el a 2019. februárban elindított Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakmérnök/szaktanácsadó/tanfolyam képzéseit, melyeket 2020 februárjától újra meghirdetnek a szektorban dolgozók számára.

Több mint 3200 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szent István Egyetemen

2018. szeptember 4. 07:56

Tegnap megnyílt a Szent István Egyetem (SZIE) 2018/2019-es tanéve.