Agrárközélet
Agrárközélet

Rohamosan nő a mesterséges intelligencia a farmokon

Rohamosan nő a mesterséges intelligencia a farmokon

Syngenta blog

A mezőgazdaságban globálisan alkalmazott mesterséges intelligencia-piac 2017-ben mintegy 479 millió dollárra rúgott. Elemzők szerint ugyanakkor 2019-től az éves piacbővülés olyan mértékű lesz, hogy a világpiaci forgalom értéke 2025-ig elérheti a 2,240 milliárd dollárt - írja a Syngenta blog.

Az Ázsiai és a Csendes-óceáni régió (Asia Pacific, APAC) számít a leggyorsabban növekvő piacnak az előrejelzett időszakban. Országos szinten leginkább Kína, Ausztrália, India és Japán az ázsiai-csendes-óceáni térség legnagyobb beruházói a mesterséges intelligencia mezőgazdasági hasznosítása terén, és az előrejelzések szerint az elkövetkező években fokozatosan növekszik a beruházások mértéke.

Az APAC régióval szemben az afrikai kisüzemi gazdaságok többségében meglehetősen korlátozott az ilyen technológiák használata, más fejlettebb országok, mint például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, elszántan keresik a robotika és a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) használatának újabb területeit a mezőgazdaságban.

Az Egyesült Királyság szakértői például a legmodernebb technológiákat tesztelik, mint például a teheneknek olyan gallérokkal való felszerelése, amelyek a robot fejőgépeket irányítják.

A nyakörvekbe olyan transzpondereket ültettek be, amelyek érzékelik, mikor áll készen egy tehén a fejésre, és akkor ad jelzést a robotnak a fejés megkezdésére.

Az Egyesült Államokban a Carnegie Mellon Egyetem mesterséges intelligencia szakértői farmerekkel és botanikusokkal azon dolgoznak, hogyan javítsák a növénytermesztés hatékonyságát, valamint a terméshozamot az AI technológiával. A csapat kifejlesztett egy földi robotot, amely kamerával és lézer szkennerrel van felszerelve, amely meg tudja állapítani a növényállomány várható hozamát.

Eladja állategészségügyi részlegét a Bayer

2019. augusztus 21. 12:28

A Bayer még tavaly novemberben hozott döntést az állategészségügyi üzletág értékesítéséről. A jövőben a gyógyszeripari és a mezőgazdasági üzletágra akarnak koncentrálni.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2019. augusztus 20. 04:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Szigorú kontrollt vár el az agrárszakma a Mercosur-megállapodás kapcsán

2019. augusztus 19. 18:26

Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.

"Parlagfű kisokos": a Nébih ingyenes kiadványa általános iskolásoknak

2019. augusztus 17. 07:38

A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét.

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

2019. április 8. 14:18

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérik az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

2019. január 14. 09:36

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

Kamatmentes hitelt is biztosítanak a Digitális Jólét Programban

2019. február 17. 08:47

A hitel terhére nagyfokú rugalmasság mellett elszámolható akár tárgyi eszközök beszerzése, immateriális javak, jogi és közjegyzői díjak, vásárokon való részvétel költségei, külpiaci terjeszkedést szolgáló tevékenység vagy akár az útiköltség elszámolása is lehetséges.

Agrárinnovációs operatív csoportok hálózata jön létre hazánkban is

2018. november 5. 14:16

Az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt, a modernizációt kívánja erősíteni.