Agrárközélet
Agrárközélet

Rohamosan nő a mesterséges intelligencia a farmokon

Rohamosan nő a mesterséges intelligencia a farmokon

Syngenta blog

A mezőgazdaságban globálisan alkalmazott mesterséges intelligencia-piac 2017-ben mintegy 479 millió dollárra rúgott. Elemzők szerint ugyanakkor 2019-től az éves piacbővülés olyan mértékű lesz, hogy a világpiaci forgalom értéke 2025-ig elérheti a 2,240 milliárd dollárt - írja a Syngenta blog.

Az Ázsiai és a Csendes-óceáni régió (Asia Pacific, APAC) számít a leggyorsabban növekvő piacnak az előrejelzett időszakban. Országos szinten leginkább Kína, Ausztrália, India és Japán az ázsiai-csendes-óceáni térség legnagyobb beruházói a mesterséges intelligencia mezőgazdasági hasznosítása terén, és az előrejelzések szerint az elkövetkező években fokozatosan növekszik a beruházások mértéke.

Az APAC régióval szemben az afrikai kisüzemi gazdaságok többségében meglehetősen korlátozott az ilyen technológiák használata, más fejlettebb országok, mint például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, elszántan keresik a robotika és a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) használatának újabb területeit a mezőgazdaságban.

Az Egyesült Királyság szakértői például a legmodernebb technológiákat tesztelik, mint például a teheneknek olyan gallérokkal való felszerelése, amelyek a robot fejőgépeket irányítják.

A nyakörvekbe olyan transzpondereket ültettek be, amelyek érzékelik, mikor áll készen egy tehén a fejésre, és akkor ad jelzést a robotnak a fejés megkezdésére.

Az Egyesült Államokban a Carnegie Mellon Egyetem mesterséges intelligencia szakértői farmerekkel és botanikusokkal azon dolgoznak, hogyan javítsák a növénytermesztés hatékonyságát, valamint a terméshozamot az AI technológiával. A csapat kifejlesztett egy földi robotot, amely kamerával és lézer szkennerrel van felszerelve, amely meg tudja állapítani a növényállomány várható hozamát.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Az öntözéses gazdálkodást támogatja az Országgyűlés által elfogadott új törvény

2019. december 11. 08:49

A kormány 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

GMO-mentes Magyarországért Egyesület: már az Erste Bank is a pártoló tagok sorában

2019. december 10. 05:43

Az Erste Bank értékrendjébe, az általa immár 200 éve képviselt elvek közé a GMO-mentes Magyarországért Egyesület célkitűzései pontosan illeszkednek.

Több időt kapott a Bayer a megállapodásra

2019. december 9. 13:02

A Bayer számára fontos lenne, hogy a jelentős jogi kockázatokat jelentő ügyeket le tudja zárni, mert ezek már lassan két éve tartják nyomás alatt a részvények árfolyamát.

Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Szlovéniában

2019. szeptember 5. 12:52

Az ágazatban zajló innováció, technikai fejlődés nyomon követésének, továbbá a termeléshez, tenyésztéshez szükséges input anyagok, gépek forgalmazóival történő kapcsolattartásnak egyik kitűnő helyszíne az AGRA, Gornja Radgonán.

Gépinfo Képgaléria

Mielőbbi drónszabályozást sürgetnek

2018. november 23. 14:02

A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni.

Mezőgazdaság 5.0 a következő lépés!

2018. december 13. 14:19

A gépautomatizálási törekvések jelenleg a permetezés, a betakarítás és a vetés területén figyelhetők meg. A következő öt évben további automatizálási koncepciók és rendszerek várhatók az adatfeldolgozás és a szenzorfejlesztés területén, amelynek eredményeként teljesen automatizált eszközök és rendszerek jönnek létre.

Digitalizálnák a bolgár mezőgazdaságot

2019. március 4. 15:33

A szakértők azt állítják, hogy komoly digitális szakadék van a vidéki területek között. Ráadásul az uniós tagországokban átlagosan a vidéki háztartások csupán 40 százaléka rendelkezik gyors, szélessávú internetkapcsolattal, míg a városias környezetben 76 százalék ez az arány.