Agrárközélet
Agrárközélet

Több száz traktorral tiltakoznak a gazdák – Országos gazdatüntetés Szlovákiában

Több száz traktorral tiltakoznak a gazdák – Országos gazdatüntetés Szlovákiában

felvidek.ma

Szombaton széleskörű tüntetést szerveznek a szlovákiai gazdák, traktoros felvonulást tartanak több útvonalon. Az MKP nyilatkozatban állt ki a gazdák követelései mellett. Az eseményeket a Felvidék.ma tudósítói a helyszínen kísérik figyelemmel, beszámolójukból szemezgetünk.

A csallóközi gazdák a megélhetésükért harcolnak

Az országos tiltakozó akcióhoz természetesen a csallóközi gazdák is csatlakoztak, akik az áprilisban Kassán tartott országos gazdatalálkozón kinyilvánított követelések mellett azt kérik, hogy a csereföldek használata terén garantálják a jelenlegi helyzet megmaradását egészen a földrendezések jóváhagyásáig. Ugyancsak kifejezték azon igényüket, hogy a kezdő agrárvállalkozók részére teremtsék meg a törvényes feltételeit annak, hogy azok egy időre „startföldhöz” juthassanak az állami földekből, mégpedig úgy, hogy ennek feltételei ne legyenek akadályoztatva és diszkriminatívak.

A csallóközi gazdákat képviselő Élő Vidék gazdaplatform ezen igényeket megfogalmazva levélben fordult Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterhez. Rámutattak arra, hogy a környező országokban léteznek olyan jogi normák, amelyek itthoni alkalmazása segítené a szlovákiai gazdák helyzetének megoldását. Az Élő Vidék platform nevében a levelet Beringer Árpád, Sóki György, Both Árpád, Soóky Péter, Nagy László, Pikáli Róbert és Molnár Zsolt írták alá.

Molnár Zsolt a Felvidék.ma portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a mezőgazdászok a megélhetésükért harcolnak, miközben a szlovák kormány évekig az oligarchákat és a külföldi befektetőket támogatta. Az Élő Vidék platform egy törvényjavaslatot készít a föld védelméről. E munka során a Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban működő jogszabályokra is támaszkodnak.

Molnár Zsolt és Sóki György (fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Sóki György hozzátette, ha a mai országos méretű megmozdulásuk sem talál meghallgatásra a szlovák kormányzat részéről, akkor folytatják a tüntetéseket.

A Magyar Közösség Pártja ma délelőtt nyilatkozatban támogatta a gazdák követeléseit. A Medvéről induló tüntetésen ott volt Menyhárt József MKP-elnök is. „A Felvidék csak akkor erős, ha a gazdáink erősek. Minden olyan ügy, mely őket segíti, segíti a felvidéki magyarságot. Ezért vagyok itt” – mondta a felvidéki hírportálnak az MKP elnöke.

A csallóközi gazdák Medvéről Somorjára, majd Dénesdre vonultak traktorokkal, de a magyarok által lakott további területeken is voltak tüntetések, például Gútáról Komáromba, majd Ógyallára és Érsekújvárba. Több száz traktor és egyéb mezőgazdasági gép dübörgése hívta fel a figyelmet, hogy a gazdáknál betelt a pohár!

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Big Data: az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőny

2019. december 7. 08:37

Napjainkban már a mezőgazdaságban is lehetőségünk van a különböző folyamatok során keletkező adatok folyamatos rögzítésére, illetve tárolására.

Korlátozott MKR elérés decemberben

2019. december 7. 04:38

Az adatbeépítés miatt a MKR és a MePAR 2019. december 2. és 16. között korlátozottan érhetők el. – áll az Államkincstár közleményében.

Februárban a Parlament előtt tüntetnek a kunsági szőlőtermelők

2017. január 11. 08:44

A budapesti Kossuth térre vonulnak februárban a kunsági borvidék szőlőtermelői, akik elégedetlenek az alacsony felvásárlási árakkal.

Traktoros tüntetés volt Kiskunmajsán - Célt értek a gazdálkodók (+KÉPEK)

2016. december 17. 12:49

A gazdálkodók traktoros demonstrációt szerveztek a mezőőri szolgálat felállítása érdekében bevezetett járulék miatt.

Újra tüntetnek a tejtermelők

2016. április 28. 09:49

Tehenekkel vonultak fel a tejtermelők Budapest határában csütörtökön reggel.

Mintegy félszáz tejtermelő tüntetett hétfőn a fővárosban

2016. április 5. 09:29

Mintegy félszáz tejtermelő tüntetett hétfőn a fővárosban három helyszínen az önköltségnél alacsonyabb nyerstejárak ellen, kedvezőbb értékesítési lehetőségeket követelve.