Állattenyésztés
Állattenyésztés

22 ezer jószágot öltek meg a farkasok, egyetlen lehetőség maradt ellenük Németországban

22 ezer jószágot öltek meg a farkasok, egyetlen lehetőség maradt ellenük Németországban

Agrofórum Online

A szarvasmarhák számára farkasbiztosnak számító kerítésének körülbelül 140 cm magasnak kell lennie, és legalább hat feszültség alatt álló vezetékből kell állnia.

Ahol korábban be kellett keríteni a legelő állatokat, hogy ne kelljen őket terelni, ott már inkább ki kell keríteni a farkasokat a legelőről. A farkasbiztos kerítések biztos védelmet nyújtanak, de nem 100 százalékost.

A farkas mára a német társadalom ellenséges állatává vált. Vannak, akik továbbra is szigorú védelem alatt szeretnének látni, mások a reális „farkaskezelést” támogatják, amely a kilövésüket is lehetővé teszi. Utóbbiak gyakran azok, akik aggódnak legelő állataik miatt, vagy akiknek véres élményük volt, hogy egy farkas pusztított az állataik közt.

Nem fenyegeti kihalás

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a farkast már nem fenyegeti a kihalás Európában. Németországban az elmúlt években jelentősen megnőtt a számuk. Vannak egyéni állatok és párok is. A ragadozóvad különösen elterjedt északon és keleten. Más európai országokban hasonló a helyzet.

Határokon átnyúló farkasfigyelés

Európa-szerte különösen a gazdálkodók és a legelő állattartók szorgalmazzák a határokon átnyúló farkasfigyelést, de a farkasok védettségi státuszának megváltoztatása nehézkes. December elején döntés született arról, hogy a védőkerítést leküzdő, jószágot ejtő, problémás farkasokat a jövőben gyorsabban kilőhetik Németországban.

22 000 legeltetett állatot öltek meg

2010 óta Németországban mintegy 22 000 legeltetett állat esett a farkasok áldozatává. Alsó-Szászországot különösen súlyosan érintik a farkaskárok – írta a német agrarheute mezőgazdasági szakportál.

Állandó elektromos kerítések

A legelő állattulajdonosok számára egyetlen lehetőség maradt, hogy a lehető legjobban védjék állataikat, ez a farkasbiztos kerítés. 100 százalékig biztonságos farkaskerítés azonban nem létezik. Állandó legelőknél célszerű állandó kerítést állítani.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Farkasveszély: közel 2,7 milliárd forintba került a haszonállatok védelme Alsó-Szászországban

2024. február 18. 08:10

Csaknem 7 millió eurót költött az észak-németországi tartomány közigazgatása arra, hogy – az ismert közmondást kicsit kiforgatva – a haszonállat is megmaradjon, és a farkas is jóllakjon.

Robottáp, robotfolyadék – nem csak robotoknak 

2024. február 17. 12:10

A robotfejés és takarmányozás összehangolásának tapasztalatairól Dr. Süli Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense állított össze előadást. Betegsége miatt, a témával kapcsolatos gondolatait Dr. Halas Veronika, a MATE Gazdasági Állatok Takarmányozása Tanszékének tanszékvezetője, a MAPÁE tagja ismertette a PREGA-n.

Tehéntől a fagylaltig: saját tejből készült termékeket forgalmaz egy gazda

2024. február 15. 14:10

Egy német állattenyésztő, a 25 éves Adrian Campen családi vállalkozásban nyitotta meg boltját, ahol egyebek mellett saját készítésű fagylaltot árulnak – közvetlenül a fogyasztóknak.

Automatikus szarvasmarha istálló üzemeltetése a gyakorlatban – OkosFarm

2024. február 15. 09:10

A Senit Kft. 2013 óta foglalkozik mezőgazdasági telephelyek informatikai fejlesztésének kivitelezésével és üzemeltetésével. A cégen belül egy olyan telepfelügyeleti, automatizációs rendszert hoztak létre, amely az agrárium speciális igényihez igazodva nyújt megoldást az égető problémákra.

Megtiltják az éjszakai kutyaugatást egy farkasok által veszélyeztetett területen

2023. október 27. 17:10

Mit szólna hozzá, ha az értékes nyájat őrző pásztorkutyáinak bírósági ítéletben tiltanák meg az ugatást, ráadásul egy farkasok lakta terület kellős közepén?

Illegális farkasvadászattal védte meg birkáit a gazda

2023. szeptember 24. 11:40

A gazda szerint az elejtett, M250-es jelzésű farkasról bebizonyosodott, hogy egy év alatt körülbelül 100 juhot ölt meg.

Egyre nagyobb a farkasveszély Európában, hadat üzent nekik az EU

2023. december 27. 16:40

Az Európai Unió szerint a farkas védettségi státuszát módosítani kell, mert az új területek populációinak növekedése konfliktusokhoz vezet. A farkas státuszának „szigorúan védettről” „védettre” minősítését javasolja az EU Bizottsága.

Farkasveszély: közel 2,7 milliárd forintba került a haszonállatok védelme Alsó-Szászországban

2024. február 18. 08:10

Csaknem 7 millió eurót költött az észak-németországi tartomány közigazgatása arra, hogy – az ismert közmondást kicsit kiforgatva – a haszonállat is megmaradjon, és a farkas is jóllakjon.