Állattenyésztés
Állattenyésztés

Az emberek és állatok hőérzékelése eltér – ezért is fontos a szarvasmarhatelep szenzorálása

Az emberek és állatok hőérzékelése eltér – ezért is fontos a szarvasmarhatelep szenzorálása

Agrofórum Online

A Cubilog Kft. IOT-megoldásokat nyújt az ipar és a mezőgazdaság területén termelő üzemek, állattartó telepek számára.

Egyszerű és könnyen használható digitalizációs megoldásuk kényelmes alkalmazást biztosít a tulajdonosok, vezetők vagy gazdálkodók számára, hogy akár távolról is felügyeljék termelési tevékenységüket a biztonság és a hatékonyság növelése érdekében.

A PREGA konferencián Weibel Balázs, Cubilog Kft. ügyvezetője és Egyed Barna, a BOS-Frucht Agrárszövetkezet ügyvezetője arról beszélt,

hogyan lehet a gyakorlatban megoldani a szenzorálást tejhozamnövelési és üzembiztonsági céllal.

A távfelügyeleti rendszer, amellett, hogy kimutatja az adatokat, azonnali riasztásokat küld, hiszen a cél a gyors reakció. A termelés már nem is veszi észre, hogy vannak műszaki anomáliák a háttérben, hiszen a műszak előbb tud róla, mint ez a termelésben megjelenik.

A mért adatok, mivel adatbázisban letárolásra kerülnek, egy adatexport formájában, egyszerű módon, akár egy Excel formátumban vagy adatbázisban is megjeleníthetők, ahol mélyebb AI alapú elemzőrendszer is betölthető.

A termelési folyamatok minőségét az adatok gyűjtésével, elemzésével növelni lehet. A hibák csökkenthetők, amivel az üzembiztonságot tudjuk megteremteni, legyen akár a hiba emberi mulasztás vagy műszaki meghibásodás. 

„Miért is vágtunk bele mi abba, hogy figyeljük az etetést, az itatást és a fejést? – kezdte előadását Egyed Barna. – Azt gondolom, hogy egy tehenészetben, egy nyereségesen működő tehenészetben ez három alapvető fontosságú dolog. Ha közülük valamelyik hiányzik vagy hibádzik, akkor a végén nem lesz megfelelő mennyiségű eredmény.”

Hőstressz, itatás, fejés

Az etetés megfigyelésével indultak, ahol az volt a cél, hogy magát az infrastruktúrát kövessék nyomon. Az állatok hogyan érzik magukat, van-e hőstressz az istállóban, megfelelő időben avatkoznak-e be, megfelelő időben indulnak el a ventilátorok, megfelelő időben indul el a vízpermetet. Az embereknek a hőérzékelése ugyanis nem azonos az állatok hőérzékelésével, így nem ugyanúgy reagálnak. Ha probléma van, a rendszer azonnal küld a telepvezetőnek egy riasztást. 

A másik kritikus pont: az itatás. Itt azt kezdték el figyelni, hogy termelnek-e a szivattyúk. Nézik a puffertartályban a vízmennyiséget. Ha esetleg a hirtelen elvétel miatt szintcsökkenést érzékelnek, amit nem tud pótolni a szivattyú, a kollégák azonnal tudják ellenőrizni a berendezéseket. 

A harmadik fontos folyamat a fejés, ahol alapvetően azt nézik, hogy a takarmánykiosztó kocsiból kiosztott TMR adagnak megfelelően alakul-e az állatok tejhozama, illetve követni tudják magának a fejésnek a higiéniai körülményei, hiszen abból élelmiszeripari alapanyag készül.

Weibel Balázs az előadás végén még elmondta, mindent lehet szenzorálni, mindig mindenből lehet még plusz adatot kinyerni, ami visszavezethető a termelés vagy a hatékonyság növelésére. 

A következő lépés a takarmány feltolás figyelése, amikor embereket és gépeket ellenőrizhetünk. Véleménye szerint, munkaerőt úgy lehet megtartani, ha ösztönözzük a jó munkavégzésre. Ha visszamérjük a dolgozót, lejelenti, hogy miért mulasztott, vagy a gép miért hibásodott meg, mennyi az ő felelőssége, akár mozgó béroldalra is vissza lehet kötni a munkát, ami a hosszú távú együttműködés alapja lehet.

(Fotó: matthiasboeckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Tizenhat fejőrobot nyolcszáz szarvasmarhára

2020. augusztus 19. 11:40

Európa legnagyobb automatikus GEA márkájú fejőrendszere Németország Brandenburg tartományában működik. A 16 fejőrobottal működő rendszer a legnagyobb ilyen eddig a kontinensen és 800 szarvasmarhát tudnak vele fejni.

Száj- és körömfájás ütötte fel a fejét az orosz-kínai határnál

2020. február 12. 15:32

Az orosz hivatalos jelentések szerint a regisztrált 58 fertőzött szarvasmarhát és 18 sertést megsemmisítették, hogy gátat vessenek egy esetleges járvány kitörésének.

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

2019. március 17. 10:34

Az ember nélküli légi járművek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy egyes új-zélandi állattenyésztők már őket alkalmazzák juhászkutyák helyett.

Kevesebb élő szarvasmarhát és juhot exportál az EU idén

2020. május 2. 10:47

A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellet az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.