Állattenyésztés

Az Európában elfogyasztott állati fehérje ötöde rovarfehérje lenne pár éven belül

Agrofórum Online

Valószínűleg a legtöbb olvasónk már a gondolattól is hidegrázást kap, hogy egy nap talán valóban rovarokból készült lisztet kell beletennie a kosarába. Hát ha még a címkét is elolvassa, és rájön, hogy katonalégy, házilégy és egy kis lisztkukac van benne, persze, megőrölve. De valóban olyan szörnyű lenne ez, vagy épp ellenkezőleg?

Az Európai Unió szeretné, ha kevésbé függene az Európán kívüli fehérjeforrásként használt nyersanyagoktól, így például a szójától. A kevesebb import alacsonyabb költségeket, kisebb energiafogyasztást és kevesebb erdőirtást jelentene. 

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ tudósai az európai kollégáikkal együttműködve egy tanulmányt készítettek a rovarok emberi és állati célra való felhasználásáról. A rovarok jó alternatívát jelentenek a fehérjék pótlására. Kiváló minőségű fehérjeforrásnak számítanak és könnyen tenyészthetők.

A SUSINCHAIN (Sustainable Insect Chain) projekt keretében Teun Veldkamp, a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) rovarokra specializálódott vezető kutatója és az európai kollégák a rovarok állati takarmányba és az embereknek szánt élelmiszerekbe való beépítésének lehetőségeit vizsgálják.

A projekt céljai konkrétak: 2025-re az Európában elfogyasztott állati fehérje legalább 20 százalékát rovarfehérjével kívánják helyettesíteni, és emellett a rovartenyésztési ágazatban a munkahelyek számát 1000-szeresére kívánják növelni.

Afrikában emelkednek a jövedelmek, és ez a hús és a hal iránti kereslet növekedéséhez vezetett, így az árak is meredeken emelkednek  – mutatott rá Veldkamp. – Ráadásul az is kérdéses, hogy a bolygó egyáltalán képes-e elviselni azt a terhet, amit mindennek a fenntartható kielégítése jelent. A rovarok hatalmas előnye, hogy az élelmiszer-feldolgozó iparból származó hulladékon, vagyis növényi maradványokon tenyészthetők, ami fenntartható megoldás. 

Az élelmiszeripar is érdeklődik az alternatív fehérjeforrások iránt, annak ellenére, hogy a fogyasztók egyáltalán nem lelkesednek a rovarfogyasztásért. Jó alternatíva lehet azonban a rovarliszt „beépítése” olyan alapvető élelmiszerekbe, mint a kenyér és a tésztafélék, de mivel a rovarok tápértéke a közönséges húséhoz hasonló, így alkalmasak a hal és a hús helyettesítésére is. Az emberi fogyasztásra tenyésztett fajok közé tartozik a katonalégy, a házi légy, a lisztkukac és a tücsök. 

Költséges újítás
A rovartenyésztés hátránya a költségekben keresendő. Ahhoz ugyanis, hogy a rovarok reális alternatív fehérjeforrássá váljanak, a termelést jelentős méretben növelni kell, a minőség megőrzése mellett. A SUSINCHAIN célja ezért olyan innovatív tenyésztési módszereket tesztel jelenleg, amelyek lehetővé teszik egy zökkenőmentesen működő, kereskedelmi szempontból is életképes európai rovarellátási lánc létrehozását.

A rovarok feldolgozási technológiájára a tudósok különböző megoldásokat fejlesztettek ki, amelyeket jelenleg is tesztelnek.

A lárvákat először ki kell szárítani, olyannyira, hogy a bennük lévő nedvesség 70 százalékát elveszítsék, mielőtt rovarlisztté alakítanánk őket – magyarázta Veldkamp. – Az ily módon előállított rovarlisztet a baromfi- és malactakarmányhoz adjuk, és azt vizsgáljuk, milyen ezeknek az emészthetősége, és hogyan viselkednek az állatok, amikor ezekkel a termékekkel etetjük őket.

Kenyérbe, tésztába kerül majd
A tudósok azonban nemcsak a rovarok állati takarmányban való felhasználását vizsgálják, hanem az emberi táplálkozásban való alkalmazásukat is. Eddig 6 új termék prototípust fejlesztettek ki, amelyeket fogyasztókon és szakmabeli tesztalanyokon próbálnak ki.

A rovarlisztet olyan standard termékekbe fogják beépíteni, mint a tészta, a kenyér és a falafel. Erre azért van szükség (mármint, hogy ledarált formában használják fel a rovarokat), mert jelenleg az európai fogyasztók nem szívesen esznek felismerhető rovarokat. Ez Ázsiában sokkal elterjedtebb, ott nem is okoz problémát, de folyamatosan tesztelik a dániai és a portugál vásárlókat is.

Allergiát okozhat
A projekt jelenleg – az élelmiszerbiztonság jegyében – a potenciális kockázatokat, például az allergiás reakciókat vizsgálja, mivel egyes emberek allergiásak lehetnek a lisztkukacokra. Ez a fajta allergiás reakció hasonló lehet a kagylóallergiához.

Két fő allergén, a tropomiozin és az arginin-kináz ugyanis a lisztférgekben és a kagylókban is egyaránt megtalálhatók. A mikotoxinokat is vizsgálják: ezek a mezőgazdasági terményekben található gombák által képzett mérgező vegyületek. Kérdés tehát, hogy a rovarok biztonságosan nevelhetők-e a mikotoxinnal szennyezett terményeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország 2024-ben 777 millió euróval támogatta a tejtermelőit

2025. február 1. 14:10

Oroszországban a mezőgazdasági szektorok közül a legtöbb támogatást a tejtermelés kapja, ami tovább bővül az idei évben.

Skót-felföldi marhákkal virágzó magyar farm

2025. február 1. 08:10

A család 66 hektáron gazdálkodik, ez az ő esetükben leginkább legeltetéses állattartást jelent, 12 hektár az csupán, amelyen lucernát és szénát termesztenek.

Magyarországon először mutatták ki a kiskérődzők pestisét

2025. január 28. 13:10

A vírus súlyosan fertőző, a betegség bejelentési kötelezettséggel jár. Az érintett állományt felszámolják.

Kutyára macskára, görényre egyaránt veszélyes a szívférgesség

2025. január 28. 09:40

A szívférgesség (dirofilariózis) súlyos, akár halálos betegség. Minden fajnál megelőzhető, de gyógyulásra csak a kutyáknál van lehetőség.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Nagy sikert aratott a "Tudományról mindenkinek" programsorozat

2018. november 13. 14:32

A programok külön érdekessége volt, hogy a laboratóriumokban az MTA ATK kutatói, tudományos munkatársai személyesen tartották a bemutatókat, ismeretterjesztő előadásokat szórakoztató, a diákok érdeklődéséhez és tudásához igazodó formában.

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.