18℃ 14℃
július 9. Lukrécia, Veronika, Hajnalka
Állattenyésztés

Az influenzavírusok a hűtött nyers tejben is fertőzőképesek

Agrofórum Online

A Stanford Egyetem nemrégiben készült tanulmánya rávilágít arra, hogy az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a tejet pasztőrözni kell.

A tanulmány szerint a különféle influenzavírusok akár öt napig is fertőzőképesek maradhatnak a hűtött nyers tejben. Ez a megállapítás különösen fontos, mivel a tejelő tehenekben nemrégiben kimutatott madárinfluenza betegség egy lehetséges új világjárvány miatt keltett aggodalmat.

Szarvasmarhától ember is elkapta már a madárinfluenzát

Nemcsak arra van bizonyíték ugyanis, hogy a madárinfluenza madarakról terjedt szarvasmarhára, hanem arra is, hogy az állományokon belül tovább is terjed. Sőt, már több esetben bizonyíthatóan emberi megbetegedést is kimutattak, bár az érintettek minden esetben az állatoktól fertőződtek meg, és nem egymástól. Erről egy korábbi cikkünkben is írtunk.

A kutatók kifejtették, hogy az eredményeik bizonyítják: a madárinfluenza nyers tej fogyasztásával is terjedhet, és így a hőkezelés (pasztőrözés) kiemelt fontosságú a fertőzésveszély csökkentése érdekében is. A hőkezelés tehát elengedhetetlen a tejben lévő kórokozók eltávolításához, amelyek egyébként egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A pasztőrözés biztos megoldás

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a vírus a tejgazdaságokban a felületeken és egyéb anyagok révén is átvihető. A nyers tej, amelyet a pasztőrözött tejjel ellentétben nem melegítenek fel magas hőfokra, ezért kockázatot jelenthet az állatokra és az emberekre. Bár a madárinfluenza még nem jelent közvetlen veszélyt az emberre, a tudósok figyelmeztetnek a vírus mutációjának kockázatára, ami az emberre nézve veszélyesebbé teheti azt.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a H1N1 PR8 influenzavírus a nyers tehéntejben a szokásos hűtési hőmérsékleten akár öt napig is fertőzőképes maradt. Emellett a vírus DNS-e legalább 57 napig kimutatható volt a tejben. Ehhez képest a pasztőrözés csaknem teljesen megszüntette a vírust, és csaknem 90 százalékkal csökkentette a vírus-DNS mennyiségét anélkül, hogy teljesen kiiktatta volna azt.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

Újabb részleges felhívás nyílt a sovány tejpor értékesítésére

2019. június 26. 05:47

A tej és tejtermékek piacának jelenlegi helyzete, vagyis az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét.

A szarvasmarhák ősi genetikája lehet a tejallergia megoldása

2022. május 24. 13:36

A szarvasmarhák ősi genetikát próbálják visszaállítani a Baranya megyei Makrom Kft.-nél, hogy termékeiket a laktóz-intoleranciával vagy tejfehérje-allergiával küzdő vásárlóik is fogyaszthassák.

A tejár elérhette a mélypontot

2018. július 24. 06:35

Az idén januárban még 99,37 forintos kilogrammonkénti tejár 90,47 forintra csökkent júniusra, ami a májusihoz képest egyszázalékos visszaesés, az egy évvel korábbihoz képest pedig szinten maradás.

1%-kal csökkent a nyerstej átlagára, 2%-kal nőtt a szarvasmarha-állomány

2018. március 21. 09:58

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,18 forint/kilogramm volt 2018 februárjában, a szarvasmarha-állomány pedig 2 százalékkal 870 ezer egyedre nőtt.