Állattenyésztés

Az influenzavírusok a hűtött nyers tejben is fertőzőképesek

Agrofórum Online

A Stanford Egyetem nemrégiben készült tanulmánya rávilágít arra, hogy az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a tejet pasztőrözni kell.

A tanulmány szerint a különféle influenzavírusok akár öt napig is fertőzőképesek maradhatnak a hűtött nyers tejben. Ez a megállapítás különösen fontos, mivel a tejelő tehenekben nemrégiben kimutatott madárinfluenza betegség egy lehetséges új világjárvány miatt keltett aggodalmat.

Szarvasmarhától ember is elkapta már a madárinfluenzát

Nemcsak arra van bizonyíték ugyanis, hogy a madárinfluenza madarakról terjedt szarvasmarhára, hanem arra is, hogy az állományokon belül tovább is terjed. Sőt, már több esetben bizonyíthatóan emberi megbetegedést is kimutattak, bár az érintettek minden esetben az állatoktól fertőződtek meg, és nem egymástól. Erről egy korábbi cikkünkben is írtunk.

A kutatók kifejtették, hogy az eredményeik bizonyítják: a madárinfluenza nyers tej fogyasztásával is terjedhet, és így a hőkezelés (pasztőrözés) kiemelt fontosságú a fertőzésveszély csökkentése érdekében is. A hőkezelés tehát elengedhetetlen a tejben lévő kórokozók eltávolításához, amelyek egyébként egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A pasztőrözés biztos megoldás

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a vírus a tejgazdaságokban a felületeken és egyéb anyagok révén is átvihető. A nyers tej, amelyet a pasztőrözött tejjel ellentétben nem melegítenek fel magas hőfokra, ezért kockázatot jelenthet az állatokra és az emberekre. Bár a madárinfluenza még nem jelent közvetlen veszélyt az emberre, a tudósok figyelmeztetnek a vírus mutációjának kockázatára, ami az emberre nézve veszélyesebbé teheti azt.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a H1N1 PR8 influenzavírus a nyers tehéntejben a szokásos hűtési hőmérsékleten akár öt napig is fertőzőképes maradt. Emellett a vírus DNS-e legalább 57 napig kimutatható volt a tejben. Ehhez képest a pasztőrözés csaknem teljesen megszüntette a vírust, és csaknem 90 százalékkal csökkentette a vírus-DNS mennyiségét anélkül, hogy teljesen kiiktatta volna azt.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Tejfeldolgozót adtak át Csabacsűdön

2019. október 9. 16:32

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő.

Élőben jelentkezünk a tejtermelők keddi demonstrációjáról - Frissítve

2019. március 26. 06:41

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, emiatt ma reggel 8 órai kezdettel a Penny Market Kft. alsónémedi központja előtt tüntettek a tejtermelők.

Megugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése

2020. január 16. 12:17

A növényi termékek felvásárlási ára átlagosan 0,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év novemberében, ami 4,1 százalékponttal magasabb az októberi mínusz 3,5 százaléknál.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.