Állattenyésztés

Az influenzavírusok a hűtött nyers tejben is fertőzőképesek

Agrofórum Online

A Stanford Egyetem nemrégiben készült tanulmánya rávilágít arra, hogy az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a tejet pasztőrözni kell.

A tanulmány szerint a különféle influenzavírusok akár öt napig is fertőzőképesek maradhatnak a hűtött nyers tejben. Ez a megállapítás különösen fontos, mivel a tejelő tehenekben nemrégiben kimutatott madárinfluenza betegség egy lehetséges új világjárvány miatt keltett aggodalmat.

Szarvasmarhától ember is elkapta már a madárinfluenzát

Nemcsak arra van bizonyíték ugyanis, hogy a madárinfluenza madarakról terjedt szarvasmarhára, hanem arra is, hogy az állományokon belül tovább is terjed. Sőt, már több esetben bizonyíthatóan emberi megbetegedést is kimutattak, bár az érintettek minden esetben az állatoktól fertőződtek meg, és nem egymástól. Erről egy korábbi cikkünkben is írtunk.

A kutatók kifejtették, hogy az eredményeik bizonyítják: a madárinfluenza nyers tej fogyasztásával is terjedhet, és így a hőkezelés (pasztőrözés) kiemelt fontosságú a fertőzésveszély csökkentése érdekében is. A hőkezelés tehát elengedhetetlen a tejben lévő kórokozók eltávolításához, amelyek egyébként egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A pasztőrözés biztos megoldás

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a vírus a tejgazdaságokban a felületeken és egyéb anyagok révén is átvihető. A nyers tej, amelyet a pasztőrözött tejjel ellentétben nem melegítenek fel magas hőfokra, ezért kockázatot jelenthet az állatokra és az emberekre. Bár a madárinfluenza még nem jelent közvetlen veszélyt az emberre, a tudósok figyelmeztetnek a vírus mutációjának kockázatára, ami az emberre nézve veszélyesebbé teheti azt.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a H1N1 PR8 influenzavírus a nyers tehéntejben a szokásos hűtési hőmérsékleten akár öt napig is fertőzőképes maradt. Emellett a vírus DNS-e legalább 57 napig kimutatható volt a tejben. Ehhez képest a pasztőrözés csaknem teljesen megszüntette a vírust, és csaknem 90 százalékkal csökkentette a vírus-DNS mennyiségét anélkül, hogy teljesen kiiktatta volna azt.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Javulnak a kilátások a globális tejpiacon

2020. július 24. 08:03

Az összes probléma ellenére az USDA elemzése szerint az Európai Unióban a tejtermelés meglepően magas szintet ért el.

Megmaradhatnak a tejautomaták

2018. július 25. 06:13

Elavulásig üzemeltethető „az az automataberendezés, amely kizárólag nyerstejet értékesít, és amely vonatkozásában az üzemeltető a felügyeleti szolgáltatóval 2018. június 30-ig megkötött szerződéssel rendelkezik vagy rendelkezett.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.