A Stanford Egyetem nemrégiben készült tanulmánya rávilágít arra, hogy az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a tejet pasztőrözni kell.
A tanulmány szerint a különféle influenzavírusok akár öt napig is fertőzőképesek maradhatnak a hűtött nyers tejben. Ez a megállapítás különösen fontos, mivel a tejelő tehenekben nemrégiben kimutatott madárinfluenza betegség egy lehetséges új világjárvány miatt keltett aggodalmat.
Szarvasmarhától ember is elkapta már a madárinfluenzát
Nemcsak arra van bizonyíték ugyanis, hogy a madárinfluenza madarakról terjedt szarvasmarhára, hanem arra is, hogy az állományokon belül tovább is terjed. Sőt, már több esetben bizonyíthatóan emberi megbetegedést is kimutattak, bár az érintettek minden esetben az állatoktól fertőződtek meg, és nem egymástól. Erről egy korábbi cikkünkben is írtunk.
A kutatók kifejtették, hogy az eredményeik bizonyítják: a madárinfluenza nyers tej fogyasztásával is terjedhet, és így a hőkezelés (pasztőrözés) kiemelt fontosságú a fertőzésveszély csökkentése érdekében is. A hőkezelés tehát elengedhetetlen a tejben lévő kórokozók eltávolításához, amelyek egyébként egészségügyi problémákhoz vezethetnek.
A pasztőrözés biztos megoldás
A tanulmány arra is rávilágít, hogy a vírus a tejgazdaságokban a felületeken és egyéb anyagok révén is átvihető. A nyers tej, amelyet a pasztőrözött tejjel ellentétben nem melegítenek fel magas hőfokra, ezért kockázatot jelenthet az állatokra és az emberekre. Bár a madárinfluenza még nem jelent közvetlen veszélyt az emberre, a tudósok figyelmeztetnek a vírus mutációjának kockázatára, ami az emberre nézve veszélyesebbé teheti azt.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a H1N1 PR8 influenzavírus a nyers tehéntejben a szokásos hűtési hőmérsékleten akár öt napig is fertőzőképes maradt. Emellett a vírus DNS-e legalább 57 napig kimutatható volt a tejben. Ehhez képest a pasztőrözés csaknem teljesen megszüntette a vírust, és csaknem 90 százalékkal csökkentette a vírus-DNS mennyiségét anélkül, hogy teljesen kiiktatta volna azt.
Fotó: Pixabay