Állattenyésztés
Állattenyésztés

Magyar fejlesztés: valós időben figyelhető a baromfiállomány hizlalási ciklusa

Magyar fejlesztés: valós időben figyelhető a baromfiállomány hizlalási ciklusa

Óbudai Egyetem  

Az Óbudai Egyetem kisebbségi társtulajdonosként startup-céget alapított, amely a baromfitartás rendszerét forradalmasítja a mesterséges intelligencia segítségével.

A most alapított Birdwatcher Zrt. az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás, amely a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amely jelentős mértékben segítheti az egyedi súlybecsélesen alapuló hízásiciklusoptimalizálást, valamint lehetővé teszi a vészhelyzetekre és betegségekre való gyors reagálást, ezzel óvva az állományt – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente rektor, aki november 10-én írta alá a startup-cég befektetési dokumentumait az egyetem és a cég képviselői előtt.

A Birdwatcher baromfifigyelő-alkalmazás kameraképek elemzésén alapuló algoritmusokkal a tartástérben lévő, teljes baromfiállományra vonatkozóan pontosabb súlybecslést ad a szárnyasok egyedi súlyát illetően, így valós időben pontosabban kalkulálható a hizlalási ciklus.

„Speciális, a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást integráló kamera- és képfeldolgozó rendszer képes a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott baromfiállományok viselkedésének megfigyelésére is, észlelve az esetleges eltéréseket, és figyelmezteti a gazdát a vészhelyzetekre és betegségtünetekre.

Hasonló minőségbiztosítási elvek mentén szerveződnek az Ipar 4.0 területen elterjedt egyedi folyamat-optimalizációs rendszerek is” – ismertette az alkalmazást Prof. Dr. Haidegger Tamás, az ÓE Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója.

Dr. Alexy Márta agrármérnök és Dr. Szabó Sándor villamosmérnök projektgazdák kollégáikkal már évek óta dolgoznak ezen a megoldáson az EKIK-ben Árendás Csaba mentorálása mellett, az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma NKFIH pályázat támogatásával.

Jelenleg a prototípus egy hazai baromfitartónál üzemel, és tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb hazai baromfi-feldolgozó vállalattal is. Hazánkban nem kevesebb, mint 400 piaci szereplőnek készülnek értékesíteni a terméket. A precíziós baromfitartást kínáló megoldásokra hatalmas az igény a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

„Kezdetektől fogva a legfontosabb célunk, hogy a baromfitartók valós, a mindennapi gazdálkodási gyakorlatban nehézséget jelentő problémájára adjunk egyszerűen beépíthető, könnyen használható és megbízható informatikai megoldást, alkalmazkodva a nagyüzemi állattartás sajátosságaihoz” – mondta Alexy Márta.

Szabó Sándor hozzátette: „A megoldásunk lényege az egyszerű használat, a skálázhatóság, az adott baromfitartó gazdaság automatizáltsági szintjétől és telepméretétől függetleníthető technológiai megoldás.”

Az Óbudai Egyetem az EKIK-ben összpontosította az elmúlt években az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma fejlesztési eredményeit, és ennek eredményeképp több sikerre törő startup és fejlesztési projekt is született már.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Japán precízió a magyar gazdaságokban a Kubotával

2022. június 14. 05:36

A Kubotánál tudjuk, hogy az Ön sikeréhez többre van szükség egy erős traktornál.

Hét évbe is telhet egy biopeszticid engedélyezése

2023. január 3. 08:02

2030-ig szóló kötelezettségvállalásaink részeként a CropLife Europe közel 4 milliárd eurós beruházásról számolt be a biopeszticid-fejlesztés területén.

Az agrárinnováció társadalmi konszenzussal kezdődik

2018. december 3. 09:36

A precíziós nemesítés innovatív, versenyképes és biztonságos eszközt nyújt a magyar mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez, a magyar gazdák termésátlagainak szignifikáns javításához.

Átadták az Agroverzum élményközpontját Martonvásáron

2019. május 28. 08:03

A tízmilliárdos projekt részeként mintegy egymilliárd forintból valósult meg a most átadott Agroverzum Tudományos Élményközpont, valamint a tavaly elkészült csaknem kéthektáros közpark, a Brunszvik-kert.