Állattenyésztés

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az osztrákok kétharmada hetente többször eszik húst vagy kolbászt. Ausztriában azonban csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is. Szakértők felhívják a figyelmet, hogy aki csökkenti húsfogyasztását, az közvetetten a klímavédelemhez is hozzájárul.

Csökkenő tendenciát mutat az osztrák húsfogyasztás. Az osztrákok kétharmada hetente többször is evett húst vagy kolbászt a tavalyi esztendőben, azonban 2021-hez képest ez az arány mérséklődést mutat. Ezzel párhuzamosan nő a húsalternatívák fogyasztása, és kevesebb a szkeptikus is – derül ki az Integral piac- és közvéleménykutató 1000 osztrák körében végzett online felméréséből, amelyet az Iglo megbízásából készített.

A karácsonyi időszak és az új év kezdetével sokaknál napirenden vannak az elhatározások. Nem ritkán ez magában foglalja a kevesebb hús és/vagy alkoholfogyasztást is. A „Vegán január”-nak még neve is van a „veganuár”. Ausztriában a hús és a kolbász az élelmiszerkínálat fontos részét teszi ki. Az osztrákok kétharmada eszik hetente többször húst vagy kolbászt, de több mint minden tizedük, pontosan 12 százalék ezt szinte minden nap megteszi. Átlagon felüli mennyiségű húst fogyasztanak a nagyobb háztartásokban vagy a gyermekes háztartásokban. Itt 74 százalék legalább hetente többször eszik húst. A 18-29 éves korosztályban ez alatt van az átlag, itt ez 56 százalék.

Összességében azonban csökken a húsfogyasztás Ausztriában, amint azt az osztrák statisztikai hivatal és más források adatai is bizonyítják. A friss trendtanulmány is ezt erősíti meg: 2021-ben még 17 százalék volt, aki szinte minden nap evett húst. A heti többszöri húsevők aránya nagyjából változatlan maradt (2022: 54 százalék, 2021: 53 százalék). A jövőbeni húsfogyasztásra vonatkozó kérdésre pedig 27 százalék nyilatkozott úgy, hogy a jövőben kevesebb húst szeretne enni, három százalék pedig egészen odáig ment, hogy a jövőben teljesen nélkülözné.

Eltűnőben van a húsalternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus

Tíz megkérdezett emberből hat kipróbálta már a húsalternatívákat. 27 százalékuk rendszeresen, azaz havonta legalább néhány alkalommal fogyaszt ebből a körből származó termékeket. 2021-hez képest itt emelkedő tendencia látható, akkor még 24 százalék válaszolta ezt. A 18-29 évesek (48 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (34 százalék) különösen gyakran fogyasztanak húsalternatívákat. Nemcsak azok aránya nő, akik rendszeresen a hús helyett felszolgált termékeket választják, hanem a kételkedők aránya is csökken. Míg 2021-ben még 61 százalék volt azok aránya, akik kizárták a húsalternatívák fogyasztását a következő hónapokban, addig 2022-ben már csak 51 százalék volt ezen a véleményen – számolt be a Die Presse osztrák napilap a felmérésről. Vegetáriánus kolbászt vagy növényi hamburgerpogácsát 23 százalék fogyaszt. A legritkábban (17 százalék) húsalternatívát tartalmazó készételeket vásárolnak.

A húsfogyasztás csökkentése is hozzájárul a klímavédelemhez. A tányéron lévő szelet nagy hatással van a klímára: egy kilogramm marhahús előállításához összesen 15 500 liter ivóvíz szükséges. Az „Our World in Data” statisztikai portál szerint sertéshúsnál 4800, baromfinál 3600 liter körül van ez az adat. A hústermelés magas környezeti hatással jár. A talajvízszint csökkenése és ezzel az ivóvíz mennyiségének csökkenése csak egy a sok negatív hatás közül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

13 000 sertés pusztult el egy pillanat alatt, felfoghatatlan tragédia történt

2025. október 7. 09:10

Elképzelhetetlen gazdasági kárt szenvedett az az állattenyésztő gazdaság, amely 13 ezer sertést és 8 istállót veszített el hihetetlenül rövid idő alatt.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

2,3 millió forintos büntetés egy sertéstartónak, nem tudta kijátszani a hatóságokat

2025. október 3. 09:10

Az állatjóléti intézkedések kiszélesítése üdvözlendő dolog, még akkor is, ha ez pluszmunkát, pluszterheket jelent a gazdáknak.

Ebzárlat és legeltetési tilalom jön több vármegyében

2025. szeptember 29. 08:10

Október 4-én indul a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása a déli és keleti vármegyékben; ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Trendforduló a felvágottak piacán Németországban

2020. augusztus 29. 10:27

Az év első felében a Rügenwalder Mühle 50 százalékkal tudta növelni vegetáriánus „húsgombócok” és a húst nem tartalmazó mortadella eladásait.

Emelkedhetnek a húsvéti húsok árai

2020. március 25. 08:47

Az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

2019. október 19. 10:36

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

Gyógynövénykivonatokat tartalmazó hústermékcsaládot fejlesztettek ki

2023. április 26. 10:34

Komplex gyógynövénykivonatokat tartalmazó, fokozott antioxidáns tulajdonságokkal és csökkentett tartósítószer-mennyiséggel rendelkező hústermékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft.