16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Állattenyésztés

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az osztrákok kétharmada hetente többször eszik húst vagy kolbászt. Ausztriában azonban csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is. Szakértők felhívják a figyelmet, hogy aki csökkenti húsfogyasztását, az közvetetten a klímavédelemhez is hozzájárul.

Csökkenő tendenciát mutat az osztrák húsfogyasztás. Az osztrákok kétharmada hetente többször is evett húst vagy kolbászt a tavalyi esztendőben, azonban 2021-hez képest ez az arány mérséklődést mutat. Ezzel párhuzamosan nő a húsalternatívák fogyasztása, és kevesebb a szkeptikus is – derül ki az Integral piac- és közvéleménykutató 1000 osztrák körében végzett online felméréséből, amelyet az Iglo megbízásából készített.

A karácsonyi időszak és az új év kezdetével sokaknál napirenden vannak az elhatározások. Nem ritkán ez magában foglalja a kevesebb hús és/vagy alkoholfogyasztást is. A „Vegán január”-nak még neve is van a „veganuár”. Ausztriában a hús és a kolbász az élelmiszerkínálat fontos részét teszi ki. Az osztrákok kétharmada eszik hetente többször húst vagy kolbászt, de több mint minden tizedük, pontosan 12 százalék ezt szinte minden nap megteszi. Átlagon felüli mennyiségű húst fogyasztanak a nagyobb háztartásokban vagy a gyermekes háztartásokban. Itt 74 százalék legalább hetente többször eszik húst. A 18-29 éves korosztályban ez alatt van az átlag, itt ez 56 százalék.

Összességében azonban csökken a húsfogyasztás Ausztriában, amint azt az osztrák statisztikai hivatal és más források adatai is bizonyítják. A friss trendtanulmány is ezt erősíti meg: 2021-ben még 17 százalék volt, aki szinte minden nap evett húst. A heti többszöri húsevők aránya nagyjából változatlan maradt (2022: 54 százalék, 2021: 53 százalék). A jövőbeni húsfogyasztásra vonatkozó kérdésre pedig 27 százalék nyilatkozott úgy, hogy a jövőben kevesebb húst szeretne enni, három százalék pedig egészen odáig ment, hogy a jövőben teljesen nélkülözné.

Eltűnőben van a húsalternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus

Tíz megkérdezett emberből hat kipróbálta már a húsalternatívákat. 27 százalékuk rendszeresen, azaz havonta legalább néhány alkalommal fogyaszt ebből a körből származó termékeket. 2021-hez képest itt emelkedő tendencia látható, akkor még 24 százalék válaszolta ezt. A 18-29 évesek (48 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (34 százalék) különösen gyakran fogyasztanak húsalternatívákat. Nemcsak azok aránya nő, akik rendszeresen a hús helyett felszolgált termékeket választják, hanem a kételkedők aránya is csökken. Míg 2021-ben még 61 százalék volt azok aránya, akik kizárták a húsalternatívák fogyasztását a következő hónapokban, addig 2022-ben már csak 51 százalék volt ezen a véleményen – számolt be a Die Presse osztrák napilap a felmérésről. Vegetáriánus kolbászt vagy növényi hamburgerpogácsát 23 százalék fogyaszt. A legritkábban (17 százalék) húsalternatívát tartalmazó készételeket vásárolnak.

A húsfogyasztás csökkentése is hozzájárul a klímavédelemhez. A tányéron lévő szelet nagy hatással van a klímára: egy kilogramm marhahús előállításához összesen 15 500 liter ivóvíz szükséges. Az „Our World in Data” statisztikai portál szerint sertéshúsnál 4800, baromfinál 3600 liter körül van ez az adat. A hústermelés magas környezeti hatással jár. A talajvízszint csökkenése és ezzel az ivóvíz mennyiségének csökkenése csak egy a sok negatív hatás közül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újra pestismentes Magyarország!

2025. október 28. 10:10

Zala vármegyéből indult a fertőzés, de gyors hatósági fellépéssel sikerült megfékezni – most a nemzetközi elismerés is megérkezett.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

A sertéstartók isszák meg az autóipari csatározások levét, Kína bekeményített

2025. október 19. 09:10

Az elektromos autók behozatalán kapott hajba az Európai Unió és Kína, a csetepaté elszenvedője viszont egy harmadik fél lett, a sertéstenyésztési ágazat.

Fűzfa mint klímamentő takarmány? Ígéretes kutatás!

2025. október 17. 07:10

A fűzfa levele akár 80%-kal csökkentheti a szarvasmarhák káros gázkibocsátását – és ezzel új irányt mutathat az állattartásban.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

2018. március 23. 05:51

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

2019. október 19. 10:36

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Áprilisban ismét bárány napokat rendeznek

2019. április 9. 10:37

A kampány célja, hogy a résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák az emberekkel a bárányhúsos ételeket, ezáltal ismertté téve ezt az amúgy általában mellőzött ételt.