Állattenyésztés

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az osztrákok kétharmada hetente többször eszik húst vagy kolbászt. Ausztriában azonban csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is. Szakértők felhívják a figyelmet, hogy aki csökkenti húsfogyasztását, az közvetetten a klímavédelemhez is hozzájárul.

Csökkenő tendenciát mutat az osztrák húsfogyasztás. Az osztrákok kétharmada hetente többször is evett húst vagy kolbászt a tavalyi esztendőben, azonban 2021-hez képest ez az arány mérséklődést mutat. Ezzel párhuzamosan nő a húsalternatívák fogyasztása, és kevesebb a szkeptikus is – derül ki az Integral piac- és közvéleménykutató 1000 osztrák körében végzett online felméréséből, amelyet az Iglo megbízásából készített.

A karácsonyi időszak és az új év kezdetével sokaknál napirenden vannak az elhatározások. Nem ritkán ez magában foglalja a kevesebb hús és/vagy alkoholfogyasztást is. A „Vegán január”-nak még neve is van a „veganuár”. Ausztriában a hús és a kolbász az élelmiszerkínálat fontos részét teszi ki. Az osztrákok kétharmada eszik hetente többször húst vagy kolbászt, de több mint minden tizedük, pontosan 12 százalék ezt szinte minden nap megteszi. Átlagon felüli mennyiségű húst fogyasztanak a nagyobb háztartásokban vagy a gyermekes háztartásokban. Itt 74 százalék legalább hetente többször eszik húst. A 18-29 éves korosztályban ez alatt van az átlag, itt ez 56 százalék.

Összességében azonban csökken a húsfogyasztás Ausztriában, amint azt az osztrák statisztikai hivatal és más források adatai is bizonyítják. A friss trendtanulmány is ezt erősíti meg: 2021-ben még 17 százalék volt, aki szinte minden nap evett húst. A heti többszöri húsevők aránya nagyjából változatlan maradt (2022: 54 százalék, 2021: 53 százalék). A jövőbeni húsfogyasztásra vonatkozó kérdésre pedig 27 százalék nyilatkozott úgy, hogy a jövőben kevesebb húst szeretne enni, három százalék pedig egészen odáig ment, hogy a jövőben teljesen nélkülözné.

Eltűnőben van a húsalternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus

Tíz megkérdezett emberből hat kipróbálta már a húsalternatívákat. 27 százalékuk rendszeresen, azaz havonta legalább néhány alkalommal fogyaszt ebből a körből származó termékeket. 2021-hez képest itt emelkedő tendencia látható, akkor még 24 százalék válaszolta ezt. A 18-29 évesek (48 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (34 százalék) különösen gyakran fogyasztanak húsalternatívákat. Nemcsak azok aránya nő, akik rendszeresen a hús helyett felszolgált termékeket választják, hanem a kételkedők aránya is csökken. Míg 2021-ben még 61 százalék volt azok aránya, akik kizárták a húsalternatívák fogyasztását a következő hónapokban, addig 2022-ben már csak 51 százalék volt ezen a véleményen – számolt be a Die Presse osztrák napilap a felmérésről. Vegetáriánus kolbászt vagy növényi hamburgerpogácsát 23 százalék fogyaszt. A legritkábban (17 százalék) húsalternatívát tartalmazó készételeket vásárolnak.

A húsfogyasztás csökkentése is hozzájárul a klímavédelemhez. A tányéron lévő szelet nagy hatással van a klímára: egy kilogramm marhahús előállításához összesen 15 500 liter ivóvíz szükséges. Az „Our World in Data” statisztikai portál szerint sertéshúsnál 4800, baromfinál 3600 liter körül van ez az adat. A hústermelés magas környezeti hatással jár. A talajvízszint csökkenése és ezzel az ivóvíz mennyiségének csökkenése csak egy a sok negatív hatás közül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A ragadós száj- és körömfájás hazánkban is felbukkant

2025. március 8. 13:10

Magyarországon is megjelent a rendkívül fertőző ragadós száj- és körömfájás. A betegség legutóbb 1973-ban fordult elő hazánkban.

Az olaszországi bivalytartást vették közelebbről szemügyre a magyar gazdák

2025. március 2. 14:10

Az idén 25 éves Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete második alkalommal látogatott ki Olaszországba a közelmúltban.

Be kellene tiltani a kutya-farkas hibridek tenyésztését?

2025. február 12. 11:10

Úgy néznek ki, mint a farkasok, úgy vonyítanak, mint a farkasok, és úgy is viselkednek, mint a farkasok a kutya-farkas hibridek.

Oroszország 2024-ben 777 millió euróval támogatta a tejtermelőit

2025. február 1. 14:10

Oroszországban a mezőgazdasági szektorok közül a legtöbb támogatást a tejtermelés kapja, ami tovább bővül az idei évben.

A hús iránti igény globális növekedéséből a kereskedőcégek is profitálnak

2020. január 15. 07:42

A Cargill, más globális gabonakereskedőkhöz hasonlóan, a rosszul teljesítő eszközök leépítését tervezik és olyan üzletágakba akarnak fektetni, amelyek nagyobb haszonkulccsal kecsegtetnek. Ide tartozhat a húsipar területe.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Szerdától változik a húsok jelölése

2020. január 13. 10:16

Szerdától hatályos az agrárminiszter tavaly novemberben megjelent rendelete, amely előírja, hogy a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús (a darált hús és a nyesedék kivételével) végső fogyasztónak történő értékesítésekor a származási országot jól láthatóan jelölni kell az eladás helyén.