Állattenyésztés

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az osztrákok kétharmada hetente többször eszik húst vagy kolbászt. Ausztriában azonban csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is. Szakértők felhívják a figyelmet, hogy aki csökkenti húsfogyasztását, az közvetetten a klímavédelemhez is hozzájárul.

Csökkenő tendenciát mutat az osztrák húsfogyasztás. Az osztrákok kétharmada hetente többször is evett húst vagy kolbászt a tavalyi esztendőben, azonban 2021-hez képest ez az arány mérséklődést mutat. Ezzel párhuzamosan nő a húsalternatívák fogyasztása, és kevesebb a szkeptikus is – derül ki az Integral piac- és közvéleménykutató 1000 osztrák körében végzett online felméréséből, amelyet az Iglo megbízásából készített.

A karácsonyi időszak és az új év kezdetével sokaknál napirenden vannak az elhatározások. Nem ritkán ez magában foglalja a kevesebb hús és/vagy alkoholfogyasztást is. A „Vegán január”-nak még neve is van a „veganuár”. Ausztriában a hús és a kolbász az élelmiszerkínálat fontos részét teszi ki. Az osztrákok kétharmada eszik hetente többször húst vagy kolbászt, de több mint minden tizedük, pontosan 12 százalék ezt szinte minden nap megteszi. Átlagon felüli mennyiségű húst fogyasztanak a nagyobb háztartásokban vagy a gyermekes háztartásokban. Itt 74 százalék legalább hetente többször eszik húst. A 18-29 éves korosztályban ez alatt van az átlag, itt ez 56 százalék.

Összességében azonban csökken a húsfogyasztás Ausztriában, amint azt az osztrák statisztikai hivatal és más források adatai is bizonyítják. A friss trendtanulmány is ezt erősíti meg: 2021-ben még 17 százalék volt, aki szinte minden nap evett húst. A heti többszöri húsevők aránya nagyjából változatlan maradt (2022: 54 százalék, 2021: 53 százalék). A jövőbeni húsfogyasztásra vonatkozó kérdésre pedig 27 százalék nyilatkozott úgy, hogy a jövőben kevesebb húst szeretne enni, három százalék pedig egészen odáig ment, hogy a jövőben teljesen nélkülözné.

Eltűnőben van a húsalternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus

Tíz megkérdezett emberből hat kipróbálta már a húsalternatívákat. 27 százalékuk rendszeresen, azaz havonta legalább néhány alkalommal fogyaszt ebből a körből származó termékeket. 2021-hez képest itt emelkedő tendencia látható, akkor még 24 százalék válaszolta ezt. A 18-29 évesek (48 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (34 százalék) különösen gyakran fogyasztanak húsalternatívákat. Nemcsak azok aránya nő, akik rendszeresen a hús helyett felszolgált termékeket választják, hanem a kételkedők aránya is csökken. Míg 2021-ben még 61 százalék volt azok aránya, akik kizárták a húsalternatívák fogyasztását a következő hónapokban, addig 2022-ben már csak 51 százalék volt ezen a véleményen – számolt be a Die Presse osztrák napilap a felmérésről. Vegetáriánus kolbászt vagy növényi hamburgerpogácsát 23 százalék fogyaszt. A legritkábban (17 százalék) húsalternatívát tartalmazó készételeket vásárolnak.

A húsfogyasztás csökkentése is hozzájárul a klímavédelemhez. A tányéron lévő szelet nagy hatással van a klímára: egy kilogramm marhahús előállításához összesen 15 500 liter ivóvíz szükséges. Az „Our World in Data” statisztikai portál szerint sertéshúsnál 4800, baromfinál 3600 liter körül van ez az adat. A hústermelés magas környezeti hatással jár. A talajvízszint csökkenése és ezzel az ivóvíz mennyiségének csökkenése csak egy a sok negatív hatás közül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Trendforduló a felvágottak piacán Németországban

2020. augusztus 29. 10:27

Az év első felében a Rügenwalder Mühle 50 százalékkal tudta növelni vegetáriánus „húsgombócok” és a húst nem tartalmazó mortadella eladásait.

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

2020. december 11. 07:03

Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

12 hétköznapi anyag, amit tilos komposztálnunk

2023. augusztus 21. 09:40

Valamiért sok ember azt gondolja, hogy a komposzt nem más, mint szerves anyagokból álló szemét, amibe kis túlzással mindent bele lehet dobni. A „házi trágya” előállítása nagyon is üdvözítő, de egyáltalán nem mindegy, mit dobunk a komposztkupacba.

Kínán kívüli sertéstelepekkel küzdenének a húshiány ellen

2020. március 17. 12:37

A minden korábbinál súlyosabb hatású afrikai sertéspestis a kínai állomány csaknem felét elpusztította. A pekingi vezetés ezért sürgeti a helyi hatóságokat, a minősített kínai cégeknek arra ösztönözzék, hogy hagyják el az országot és azokban az országokban hozzanak létre sertéstelepeket, amelyekben nem pusztít a betegség.