12℃ 7℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Állattenyésztés

Ez a hazai élelmiszeripari cég is csökkenti csomagolásaiban a műanyagot

MTI

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztat a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég.

A Herz sonkák 3 centiméterrel kisebb, betekintő ablakos, visszazárható – csomagolása újabb 14 százalékos műanyagcsökkentést jelent.

A közlemény szerint a Pick Szeged Zrt. 2018 óta csökkenti csomagolásaiban a felhasznált műanyag mennyiségét. A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását két év alatt 60 tonnával sikerült mérsékelni, köszönhetően annak, hogy a vállalat a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát csaknem negyedével csökkentette. 2022 első negyedévére a boltokban kapható legtöbb szeletelt Pick szalámi tálcamérete is kisebb lett 3 centiméterrel, ami további 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét.

A közlemény idézte, Haluska Adriennt, a Bonafarm operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgatóját, aki közölte, a felhasznált műanyag csomagolóanyagok súlyát a korábbi 60 tonna után tavaly további 100 tonnával sikerült mérsékelni a tálcaméretek optimalizálásának köszönhetően. A kisebb tálcaméretnek köszönhetően évente mintegy 200 tonnával kevesebb papírt használtak fel a termékek gyűjtőcsomagolásához.

A felhasznált műanyagmennyiséggel párhuzamosan csökken a szállításhoz használt papírcsomagolás mennyisége is, ez a Herz sonkák esetében további 26 tonna papírmegtakarítást eredményez idén.

A Pick Szeged Zrt. az elmúlt években a fenntarthatósági és automatizálási törekvései megvalósíthatósága érdekében mintegy 1,7 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat szegedi, alsómocsoládi és bajai telephelyein, ezek közül is kiemelkednek a bajai, sonka csomagolást támogató fejlesztések.

A műanyagcsökkentés mellett az új sonkaszeletelő- és csomagolósorok jelentős hatékonysági és minőségi javulást is eredményeznek. Ezenfelül a bajai üzemben kamerás minőségellenőrzési-rendszer is működik.

A vállalat most épülő szegedi szalámiüzeménél is kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok, így az új egység tetőfelületére napelemes rendszert telepítenek, ezáltal 750 megawattórával (MWh) csökken a külső villamosenergia-hálózatból vásárolt energiaigény. Az energiahatékony gépészeti megoldásoknak köszönhetően pedig az épület hőenergia-igényének mintegy felét lesz képes fedezni a keletkező hulladékhőből.

A Pick Szeged Zrt. a BÉT honlapján tavaly szeptemberben megjelent első féléves jelentése alapján – az alapanyag- és az energiaárak emelkedése mellett is – javította eredményét 2021 hasonló időszakához képest. A cég adózás előtti eredménye az első fél évben 197 millió forinttal 4,847 milliárd forintra nőtt.

A cég a 2021 első felénél 1400 tonnával kevesebb, 18,2 ezer tonna húskészítményt – 4,5 ezer tonna penészes szalámit, 2,2 ezer tonna penészmentes szárazárut, és 11,5 ezer tonna hentesárut, bacont és sonkát – állított elő. A kismértékű volumencsökkenés ellenére az értékesítésből származó nettó árbevételét – több mint 8 százalékkal – 35,93 milliárd forintra nőtt. A bevétel 25,5 százaléka, 9,174 milliárd forint származott exportból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A sertéstartók isszák meg az autóipari csatározások levét, Kína bekeményített

2025. október 19. 09:10

Az elektromos autók behozatalán kapott hajba az Európai Unió és Kína, a csetepaté elszenvedője viszont egy harmadik fél lett, a sertéstenyésztési ágazat.

Fűzfa mint klímamentő takarmány? Ígéretes kutatás!

2025. október 17. 07:10

A fűzfa levele akár 80%-kal csökkentheti a szarvasmarhák káros gázkibocsátását – és ezzel új irányt mutathat az állattartásban.

Emberre is veszélyesek a Balatonban megjelent állatok, nem szerencsés találkozni velük

2025. október 14. 16:10

Rendszeresen gyérítik ezt az invazív halfajtát Magyarország vizeiben, de egyelőre kilátástalan az ellenük való küzdelem.

Madárinfluenza után: olcsóbb lehet a csirkehús ősszel

2025. október 8. 13:10

Brazília ismét madárinfluenza-mentes, így újraindulhat a baromfiexport az EU-ba – ez árnyomást gyakorolhat az európai piacra.

A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszermárkája

2022. augusztus 25. 10:39

A koronaválság lecsengése után a globális élelmiszergyártók márkaértékei emelkedtek, és most ismét elérik a járvány előtti szintet, esetenként meg is haladják azokat.

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.

Ezért maradnak magasan az élelmiszer- és műtrágyaárak még egy darabig

2023. december 7. 10:10

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

Vadhúsból készült turista felvágott és kannabisz ízű bőrke – új magyar élelmiszeripari fejlesztések

2024. november 26. 16:10

Egy terméknek a polcra kerülése rendkívül bonyolult és összetett, sok papírmunkát igénylő folyamat.