Állattenyésztés

Gyógynövénykivonatokat tartalmazó hústermékcsaládot fejlesztettek ki

MTI

Komplex gyógynövénykivonatokat tartalmazó, fokozott antioxidáns tulajdonságokkal és csökkentett tartósítószer-mennyiséggel rendelkező hústermékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a kétéves projekt csaknem 552 millió forintos költségéből mintegy 365 millió forintot a NKFIH támogatása fedezett.

A vállalkozás szakemberei által kifejlesztett új termékcsalád természetes összetevőinek köszönhetően elősegíti az egészségesebb táplálkozást. A termékek mesterséges helyett természetes ízkorrektorokat – illóolajokat, köményt, babért, koriandert, fehér borsot – tartalmaznak, egyedülálló összetevőjük, a rezveratrol pedig fokozza az érfalak rugalmasságát. Ez a polifenolok közé tartozó antioxidáns vegyület a termékek eltarthatóságát is javítja.

Az új készítmények fejlesztése a vállalkozás meglévő üzemében, a gyártástechnológiai átalakítása nélkül, egy kibővített biokémiai labor létrehozásával valósult meg.

Az 1886-ban emelt felgyői szélmalomnál működő, 1993-ban indult, családi tulajdonú Gulyás János és Társa Kft. húsfeldolgozással, hentesáru és húsipari termékek előállításával foglalkozik. A cég évente mintegy nyolc tonna hústerméket dolgoz fel, hagyományos receptúrák alapján 25-féle saját terméket készít, melyet részben webáruházán keresztül közvetlenül értékesít a fogyasztóknak, emellett a vállalkozás szállít kiskereskedelmi és intézményi partnereinek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 41 alkalmazottat foglalkoztató cég a kistérség egyik legnagyobb munkáltatója. A vállalkozás 2021-ben 1,962 milliárd forintra növelte nettó árbevételét a 2020-as 1,799 milliárd forintról. A cég 2021-ben 157, az előző évben 105 millió forint adózott eredményt ért el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Szerdától változik a húsok jelölése

2020. január 13. 10:16

Szerdától hatályos az agrárminiszter tavaly novemberben megjelent rendelete, amely előírja, hogy a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús (a darált hús és a nyesedék kivételével) végső fogyasztónak történő értékesítésekor a származási országot jól láthatóan jelölni kell az eladás helyén.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

2020. december 11. 07:03

Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

12 hétköznapi anyag, amit tilos komposztálnunk

2023. augusztus 21. 09:40

Valamiért sok ember azt gondolja, hogy a komposzt nem más, mint szerves anyagokból álló szemét, amibe kis túlzással mindent bele lehet dobni. A „házi trágya” előállítása nagyon is üdvözítő, de egyáltalán nem mindegy, mit dobunk a komposztkupacba.