Állattenyésztés
Állattenyésztés

Importnövekedést is eredményezett a madárinfluenza

Importnövekedést is eredményezett a madárinfluenza

Agrofórum Online

Az év első hét hónapjában 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent Magyarország baromfihúsexportja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Csirkehúsból 19,8 százalékkal, pulykahúsból 15,7 százalékkal szállítottunk ki kevesebbet. A legtöbb baromfihúst – 22,5 ezer tonnát – Romániába szállítottuk; a következő két legnagyobb mennyiség az Ausztriába irányuló 14,1 ezer tonna, valamint a német piacon értékesített 12,1 ezer tonna.

A baromfihúsimport 84 százalékkal, 42 ezer tonnára bővült január eleje és július vége között a megfigyelt periódusban, amit a szakértők – az exportcsökkenéshez hasonlóan – a madárinfluenzával magyaráznak. A legtöbb baromfihús – 10,7 ezer tonna – Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 első harmincnyolc hetében 181,77 euró volt az egész csirke mázsájának uniós átlagára, ami 1,5 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának átlagárához képest. Magyarországon a vágócsirke kilónkénti 246,2 forintos élősúlyos termelői ára ugyanakkor 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz. Az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a képviselő azokra a nyugtalanító hírekre kérdezett rá, amelyek szerint az EU a tárgyalások részeként nagylelkű vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára. Erdős Norbert szerint különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes, ezért a vámmentes vámkontingensek nagyságáról, illetve a humánegészségügyi és a piaci kockázatokról vár választ a bizottságtól.

A néppárti képviselő másik kérdése arra vonatkozott, hogy a Dél-afrikai Köztársaság tavaly novemberben magas védővámot vezetett be az EU-ból származó baromfihúsokra. A vám életbe léptetése óta az uniós baromfiszektor heti egymillió eurónyi veszteséget szenved. Kérdésével a képviselő azt kívánja tisztázni, milyen lépéseket tesz a bizottság, hogy Dél-Afrika visszavonja a vámot.

(Világgazdaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

2024. május 7. 09:10

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Baromfitartóknak kedvez az enyhítés

2021. május 26. 07:03

A kötelező zárt tartás visszavonását követően újabb enyhítő intézkedésről döntött az országos főállatorvos.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Fokozott óvatosságra intenek: ismét Európa-szerte terjed a madárinfluenza

2022. szeptember 5. 11:48

Portugáliától Finnországig számos európai országban kimutatták az elmúlt hetekben a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Ha friss húsról van szó, akkor a vásárlók a SPAR-t részesítik előnyben

2020. december 19. 04:36

A SPAR Csoport áruházai lettek a kedvenc frisshús vásárlási helyszínek egy reprezentatív internetes kutatás szerint, amelyet a Scores Group végzett el a közelmúltban.