Állattenyésztés
Állattenyésztés

Jelentős kereslettel számolhatnak idén is a magyar juhtartók

Jelentős kereslettel számolhatnak idén is a magyar juhtartók

MTI

Jelentős nemzetközi kereslettel számolhatnak húsvétkor a magyar juhtartók, a felvásárlási árak továbbra is magasak - közölte az MTI-vel a Juh és Kecske Terméktanács.

Húsvétkor a vevők hagyományosan a könnyű bárányt keresik, ami 13 kilogramm alatti vágott testet jelent. Az értékesítésben 60 százalék az aránya, ám korábban meghaladta a 80 százalékot is, ugyanis mind az új vevők, mind a régiek egyre inkább a nagyobb tömegűeket vásárolják – magyarázták. A terméktanács adatai szerint az idén több az eladó bárány Magyarországon, de a kereslet is bővült az uniós piacon kialakult hiány miatt. Nemcsak az Egyesült Királyságból csökkent a szállítás a Brexit hatására, a fontos beszállítónak számító Új-Zéland és Ausztrália az európai helyett egyre inkább a kínai piacra termel. Magyarországról származó juhhúst és vágóállatot 14 ország vásárol. A kivitel túlnyomó részét tavaly a vágóállat tette ki 6500 tonnával. A húsexport az elmúlt évek bővülése után 2021-ben meghaladta az 500 tonnát – közölték.

A legfőbb vásárló továbbra is Olaszország, de a 90 százalékot meghaladó részesedésük 65 százalék körülire csökkent, miközben más EU-tagállamoké, valamint a közel-keleti országoké emelkedik.

A kiviteli árak szintén jól alakultak az elmúlt években, a karácsony előtti csúcstól most is alig maradnak el. A termelői kilátásokat ugyanakkor rontja a takarmány- és energiaköltségek gyors emelkedése, amely meghaladja a bevételek bővülését – tették hozzá. Kiemelték, hogy a belső kereslet továbbra is alacsony, a báránynak mindössze 10-15 százaléka marad Magyarországon, bár külföldről is érkezik valamennyi. A járvány nem kedvezett a belföldi fogyasztásnak, 2020-ban csaknem 40 százalékos volt a visszaesés. Az akkori 0,24 kilogrammos fejenkénti fogyasztás tavaly is mindössze 0,25 kilogrammra nőtt. A bárányhúst a korábbi évekhez hasonlóan idén is számos rendezvénnyel népszerűsítik, a barihus.hu oldalon ingyenes receptkönyvet is közzétettek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kettős mérce miatt hátrányba kerülhetnek a baromfipiacon az európai termelők

2024. május 18. 16:10

Az ágazatot komoly kihívás elé állítja a madárinfluenza, a járvány miatt kiszámíthatatlanabbá vált a termelés, valamint a kereskedelem.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Fontos információk a tejelő szarvasmarha, húsmarha- és juhtartók számára

2023. június 3. 10:34

Frissült az egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló elektronikus felületen az állatok megszemélyesítését segítő adatbázis.

A juh- és kecsketenyésztők átmeneti támogatásának részletei

2020. július 11. 11:33

A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Szervestrágya-kijuttatás: juh- és kecsketrágya

2023. október 11. 05:40

A szénával és gabonával táplált juhok és kecskék trágyája sokkal erősebb, mint a legelő állatoké. Az a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt komposztáljuk, vagy ősszel trágyázzuk vele a területet.

Áprilisban ismét bárány napokat rendeznek

2019. április 9. 10:37

A kampány célja, hogy a résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák az emberekkel a bárányhúsos ételeket, ezáltal ismertté téve ezt az amúgy általában mellőzött ételt.