Állattenyésztés

Jól teljesített a baromfiágazat 2018-ban

AM

A baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkár a baromfi világnap alkalmából rendezett szakmai konferencián.

Az államtitkár a Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, valamint a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége által szervezett rendezvényen kiemelte: a magyar és a kínai kormány április végén Pekingben aláírt egy, a magyar baromfitermékek kínai kivitelét lehetővé tevő kétoldalú megállapodást, amely új piacokat nyithat a hazai baromfiágazat előtt.

Feldman Zsolt beszámolt arról is, hogy az ágazat külkereskedelmi mérlege 150 milliárd forint többlettel zárt tavaly, és hogy a baromfi állatjóléti támogatási programoknak köszönhetően 2018-ban 14,7 milliárd forintot fizettek ki az ágazat szereplőinek. Ugyanerre a célra idén összesen több mint 13 milliárd forintot irányoztak elő. A baromfitartók áprilisban több mint 2300 támogatási kérelmet nyújtottak be.

A mezőgazdaságért felelős államtitktár elmondta, hogy a piaci és fogyasztási kilátásokat tekintve optimistán ítéli meg a baromfiágazat jövőjét. Ezt részben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2018. évi előrejelzésével indokolta, részben pedig azzal, hogy sem kulturális, sem vallási szokások nem gátolják a baromfihús fogyasztás növekedését a világban, ráadásul a fogyasztók az egészséges táplálkozás részeként tekintenek rá.

Az OECD prognózisa szerint globális szinten az egy főre jutó húsfogyasztás 2027-re elérheti a 35,4 kilogrammot évente, ami a 2018-as szinthez képest 1,1 kilogrammos növekedést jelenthet. A húsfogyasztás emelkedésében a baromfihús fogyasztás növekedése egy emberre vetítve elérheti az évi 0,8 kilogrammot, vagyis 2027-re az éves baromfihús fogyasztás meghaladhatja a 14 kilogrammot is.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kiemelte, hogy az afrikai sertéspestis Kínában történő megjelenése miatt a sertés- és a baromfihús ára is emelkedni fog.

Az áremelkedésről és a baromfiágazat működését befolyásoló jogszabályokról megjegyezte: „ha a fogyasztó elvárja az ágazat szereplőitől, hogy egészséges, környezetvédelmi szempontból megfelelően előállított, állatvédelmi szempontból megfelelően létrehozott terméket tegyünk az asztalára, akkor az ágazat is elvárhatja, hogy a fogyasztó ilyen világpiaci helyzetben empátiával forduljon a piaci szereplők felé és fogadja el az ágazat szereplőtől a megnövekedett költségek érvényesítését a fogyasztói árban.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvizsgálták a kutyák agyát, az eredmények nyugtalanító kérdéseket vetettek fel

2025. november 15. 16:10

A háziasítás elvileg az agytérfogat csökkenésével jár az állatok esetében. A kutyák vajon miért jelentenek kivételt ebben a farkasokhoz képest?

Hat év börtön jár a törvénysértő sertéstartóknak, nincs több pardon

2025. november 14. 13:10

Megduplázott börtönbüntetés, pénzbírság, pontrendszer – az állatjólétet rendszeresen figyelmen kívül hagyó tenyésztőkre szigorúan lecsapnak Dániában. A példa gyorsan elterjedhet a többi uniós országban is.

Három vármegye, három vírus: soha nem volt ennyire fontos a járványvédelem

2025. november 13. 14:10

Egy hét alatt három súlyos állatbetegség jelent meg Magyarországon. Mi áll a terjedés mögött, és mit tehetnek az állattartók?

Köteles vagyok elviselni a szomszéd állattartásának bűzét és zaját?

2025. november 12. 09:10

A szomszédjog alapját képezi, hogy szükségtelenül senki se zavarja a körülötte élőket. Vajon a nagyobb létszámú állattartás milyen megítélés alá esik?

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes III. rész

2021. október 15. 05:36

Mi a teendő, ha madárinfluenza tüneteit észleljük a háztájon tartott baromfin? Mi történik a bejelentést követően? Mi történik, ha fertőzött állatunk vagy állataink vannak? Milyen korlátozásokat von maga után a betegség megjelenése?

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

A brit baromfitenyésztők a szén-dioxid-gáz hiánya miatt aggódnak

2021. szeptember 24. 07:17

Egyes húsfeldolgozók újraaktiválták a régi elektromos kábító berendezéseket, amelyekkel körülbelül 30 százalékkal lassabban lehet dolgozni.

Elrendelték a baromfik zártan tartását

2020. november 27. 07:17

A baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni.