Állattenyésztés

Fontosabb az állati takarmány előállítása az emberi fogyasztású élelmiszereké helyett?

NAK

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a rovartenyésztéssel kapcsolatosan összegyűjtött környezetvédelmi, élelmezés-biztonsági, növényegészségügyi kockázatokat, valamint állatjóléti aggályokat mutatja be.

A rovartenyésztés, amelyet az élelmiszer-fenntarthatóság forradalmaként hirdetnek, most heves viták középpontjában áll. A brüsszeli székhelyű páneurópai állatvédő szervezet, az Eurogroup for Animals szerint 2017 óta, az európai uniós szabályozás enyhülésével kilenc rovarfaj, köztük a fekete katonalégy és a lisztkukac vált engedélyezetté élelmiszer- és takarmánytermelésre.

Annak ellenére azonban, hogy a gyakorlat támogatói a rovartenyésztést és a rovarfehérje-előállítást a mezőgazdasági problémák megoldásaként mutatják be, egyre több kritika fogalmazódik meg ezen gyakorlattal szemben.

Nagyobb környezeti hatás

Alapvető probléma, amelyet az Eurogroup for Animals lobbicsoport az „Insect farming: a six-legged problem”, azaz a „Rovartenyésztés: a hatlábú probléma” című tájékoztató anyagában is kiemelt, hogy a „rovaripar” elsősorban nem az emberi fogyasztásra összpontosít.

A szervezet úgy véli, hogy az iparág inkább az állatok „intenzív tenyésztéséhez” szükséges takarmány előállítására fókuszál és szerintük ez a megközelítés nem fordít figyelmet a hagyományos mezőgazdasággal kapcsolatos környezeti problémákra.

A jelentés kiemeli, hogy a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a rovarokból származó fehérjék előállítása − különösen, ha a rovarokat nem élelmiszer-hulladékkal, hanem gabonával etetik − nagyobb környezeti hatással járhat, mint a hagyományos összetevők, például a szójaliszt megtermelése.

Nyersanyagok

Továbbá, annak ellenére, hogy az állítások szerint a rovartenyésztés hozzájárul a körforgásos gazdasághoz azáltal, hogy az élelmiszer-hulladékot fehérjévé alakítja át, az Eurogroup for Animals rámutat, hogy ez a koncepció a gyakorlatban nehezen alkalmazható.

A logisztikai és gazdasági kihívások miatt sok rovartermelő olyan nyersanyagokat használ − mint például a gabonafélék és a mezőgazdasági melléktermékek −, amelyeket közvetlenül emberi fogyasztásra vagy állati takarmányozásra lehetne felhasználni.

Kockázatok

A jelentésben felvázolt másik jelentős aggály a biológiai biztonsági kockázatokkal kapcsolatos. A tenyésztett rovarok, amelyek gyakran nem őshonos fajok, véletlen kiszabadulásuk esetén veszélyt jelenthetnek a helyi ökoszisztémákra.

Ezen túlmenően a rovarok termelékenységének fokozására irányuló genetikai manipuláció egyre szélesebb körű alkalmazása további kockázatot jelent, mivel a géntechnológiával módosított fajok elterjedhetnek a természetes környezetben, potenciálisan ökológiai károkat okozva.

Az élelmezésbiztonságot illetően a rovartenyésztést gyakran úgy mutatják be, mint Európa importtakarmánytól való függéségének csökkentésére szolgáló megoldást. Az Eurogroup for Animals azonban hangsúlyozza, hogy Európa rovartermelésének nagy része az alacsony költségű régiókba, például Délkelet-Ázsiába helyeződik át, ami aláássa az Európai Unió élelmiszer-önellátását.

Ezen túlmenően a rovartenyésztés melléktermékeinek, például a „frass”-nak, azaz a rovarok ürüléke és az el nem fogyasztott takarmánya által képződő keverék trágyaként történő használatának biztonságossága is vita tárgyát képezi. A közelmúltban végzett kutatások rávilágítottak az ilyen melléktermékek felhasználásával kapcsolatos lehetséges növény-egészségügyi kockázatokra.

Aggályok

Az Eurogroup for Animals jelentése – amely típusú jelentések köztudottan állatjóléttel kapcsolatos aggályokat vetnek fel − azt is kiemeli, hogy a tenyésztett rovarok jóléte nagyrészt figyelmen kívül hagyott kérdés.

A jelentés készítése során áttekintett tanulmányok arra utalnak, hogy egyes rovarfajok képesek lehetnek fájdalmat érezni. És amint az állatjóléti csoport megjegyzi, jelenleg nincsenek külön szabályozások az intenzív gazdálkodásban érintett több billió rovar jólétének védelmére, és a szervezet aggodalmát fejezi ki e szabályozási hiányosság miatt, tekintettel az iparág méretére és az élőlényeknek okozott potenciális szenvedésre.

Összegzésében az Eurogroup for Animals kiemeli, hogy bár a rovartenyésztés potenciális előnyökkel jár, számos kihívás kapcsolódik a környezeti fenntarthatósághoz, az élelmezésbiztonsághoz és az állatjóléthez.

A jelentés a valódi hatások mélyebb felmérését és szigorúbb szabályozási keret kialakítását sürgeti, mielőtt ösztönöznék a rovartenyésztéssel és a rovarfehérje előállítással kapcsolatos megoldások elterjedését Európában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

13 000 sertés pusztult el egy pillanat alatt, felfoghatatlan tragédia történt

2025. október 7. 09:10

Elképzelhetetlen gazdasági kárt szenvedett az az állattenyésztő gazdaság, amely 13 ezer sertést és 8 istállót veszített el hihetetlenül rövid idő alatt.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

2,3 millió forintos büntetés egy sertéstartónak, nem tudta kijátszani a hatóságokat

2025. október 3. 09:10

Az állatjóléti intézkedések kiszélesítése üdvözlendő dolog, még akkor is, ha ez pluszmunkát, pluszterheket jelent a gazdáknak.

Ebzárlat és legeltetési tilalom jön több vármegyében

2025. szeptember 29. 08:10

Október 4-én indul a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása a déli és keleti vármegyékben; ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Olcsóbb lesz a marhahús Amerikában

2020. május 19. 04:36

Húsz-harminc százalékkal csökkenti a marhahús árát az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó cége, a Tyson Foods.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel "főzik" majd!

2019. január 19. 04:34

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket. A lézersugarak pedig a printelt élelmiszerekre irányulnak és pontos hőmérsékleten főzik meg az ételeket. Mivel az eszköz információval rendelkezik az összes alkotóelemről egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Együttműködésbe kezd a Bonafarm és a PTE az élelmiszeripar területén

2019. július 5. 08:34

Az egyik legfontosabb kérdés, sikerül-e a lakosságot az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás irányába terelni, arra ösztönözni.