Állattenyésztés

Nagy István: a haszonállat-génmegőrzés stratégiai kérdés

Agrárminisztérium

Genetikai erőforrásaink felkutatása és begyűjtése, valamint megőrzése, fenntartása és felhasználása stratégiai kérdés - közölte Nagy István agrárminiszter a Haszonállat-génmegőrzési Intézet baromfitelepének központi épületének átadásán Gödöllőn.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajták nemzeti örökségeink, közkincseink, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai is. Hozzátette, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete kiemelkedő jelentőséget tölt be a baromfik genetikai információinak laboratóriumi körülmények közötti tárolásában. Jelenleg hazánkban ugyanis csak itt, Gödöllőn van olyan génbank, ahol az összes hazai őshonos baromfifajta szaporítóanyaga megtalálható. Egyedülálló módon, ugyanez a telephely ad otthont az őshonos magyar baromfifajták élő állományának is, amely elengedhetetlen a fajták hosszú távú fenntartásához. Az intézet feladatainak bővülésével nyúl, méh, és hal génbankokat fejleszt, valamint a magyar kutyafajták szaporítóanyag-mintáit is tárolja, amely DNS bankkal is kiegészült – emelte ki Nagy István.

A miniszter hangsúlyozta, a baromfitelep központi épületének állaga az idők során sokat romlott és nem volt már alkalmas az egyre növekvő feladatok ellátására, ezért a létesítmény fejlesztése mellett döntöttek, amely mintegy 163 millió forintos támogatásból valósult meg. A központi épület megújulása és a korábbi beruházások elengedhetetlenül fontosak a megfelelő színvonalú működés szempontjából. Ezért tavaly 325 millió forintot fordítottak a gödöllői intézetben különböző beruházásokra. Ezek a korszerűsítések hozzájárultak az állattartási körülmények javításához és a hatékonyabb munkavégzéshez. A tárcavezető példaként említette a takarmánykeverő tetőcseréjét, a Magyar óriásnyúl telepen a vizesblokk kialakítását, a pulykakifutó és a mézkiszerelő üzem megépítését. A tárcavezető szerint a gödöllői intézmény a hazai haszonállat-génmegőrzés stabil bástyája.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Magasabb állatjóléti támogatást kapnak a baromfi-és sertéstartók

2019. március 12. 13:03

A támogatások kifizetését követően Európai Bizottsággal való tárgyalások eredményeképp még idén új sertéshízó- és baromfi állatjóléti programok indulnak.

A sertéstenyésztők a szennyezőanyag-csökkentés új fókuszai

2024. augusztus 9. 11:10

40%-kal csökkentené 2050-re a szennyezőanyag-kibocsátást az Európai Unió, amiért hamarosan a sertés- és baromfitenyésztőket is tenniük kell.

A baromfipiac óriása betörne a húshelyettesítők szegmensébe

2022. május 25. 12:04

A növényi alapú élelmiszerek piaca az elmúlt években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportoktól.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.