Állattenyésztés
Állattenyésztés

Nehéz lesz a szarvasmarha-ágazatnak a kibocsátáscsökkentés

Nehéz lesz a szarvasmarha-ágazatnak a kibocsátáscsökkentés

Agrofórum Online

Még a 2021-es glasgow-i COP26 klímacsúcson több mint 100 ország csatlakozott a globális metánegyezményhez, amely azt a célt fogalmazta meg, hogy 2030-ig 30%-kal csökkentik a globális metánkibocsátást. Egy évvel később az Egyesült Államok bejelentette a COP27-en, hogy új lapot nyit, és 20 milliárd dollárt fektetne be a metánkibocsátás csökkentésére.

A kezdeményezés azonban az élelmiszer-ágazatra összpontosít, a legtöbb metáncsökkentési erőfeszítést itt akarja elérni. A legnagyobb metánkibocsátó, körülbelül 40%-kal a mezőgazdaság. Ennek ellenére a szabályozó hatóságok szerte a világon csak lassan kezdenek megbirkózni ezzel a kérdéssel, és mindössze 16 ország tűzte ki célul a metánkibocsátás csökkentését a mezőgazdaságban, miközben az iparban is lennének teendők.

Konkrét célok nélkül

A marhahús- és tejtermelők számára is számos országban vakfolt a terület, bár a szarvasmarha-ágazat felelős a mezőgazdasági metánkibocsátás több mint 70 százalékáért a szakértők szerint. Míg a világ 60 legnagyobb fehérjetermelőjének 82%-a tette nyilvánossá általános kibocsátási adatait, közülük csak öt vállalat a metánkibocsátását. Ráadásul csak hárman határoztak meg konkrét célokat a metánkibocsátás csökkentésére.

2023-ban a Danone lett az első olyan nagy élelmiszeripari vállalat, amely konkrét célt fogadott el a metán mennyiségének 2030-ra történő 30%-os csökkentésére a tejtermelésben.

A tejágazat számára fontos fejlemény történt a tavalyi COP28-on, amikor fél tucat márka, köztük a Bel Group, a Nestle, a Danone, a General Mills és a Lactalis American Group csatlakozott a tejipari metáncsökkentési akciószövetséghez. Ebben vállalták, hogy jelentést állítanak össze éves metánkibocsátásukról, és nyilvános cselekvési tervet készítenek ezek csökkentésére az idei év végéig. A Clover Sonoma és a Starbucks áprilisban csatlakozott a szövetséghez.

Termelékenységi kérdés

Szakértők szerint a vállalatok kezdik belátni, hogy itt valóban az üzletmenet folytonosságáról, az ellátási lánc rugalmasságáról és kockázatáról van szó. A szarvasmarha-tenyésztők és a tejtermelők az éghajlati hatások frontvonalában állnak, amelyek már itt vannak. Aszályok, áradások, erdőtüzek okoznak stresszt az állatállományban és hatással vannak a termelékenységre.

Növényi alapú származékok

A Nestlé például a metáncsökkentését a jobb mezőgazdasági gyakorlatok ösztönzésével érné el, és megmutatta a tejtermelőknek, hogyan növelhetik bevételeiket és csökkenthetik kibocsátásukat egyidejűleg. Számos versenytársával együtt a Nestlé is a tejtermékek növényi alapú származékokkal való helyettesítését tervezi egyes termékkészítményekben – számolt be a Reuters brit hírügynökség.

Ára van a környezetvédelmi intézkedéseknek

A metán a fermentáció mellékterméke, amivel a tehén gyomrában lévő baktériumok a füvet energiává alakítják – magyarázza Duncan Williams, a fenntarthatósági non-profit Forum for the Future élelmiszer- és regeneratív mezőgazdasági igazgatója. Minél durvább a rost, például a szalma és a széna, annál nehezebben bomlik le, és annál több metánt termelnek a mikrobák az erjedés során.

A szervezet egyetért abban, hogy az olyan étrend-kiegészítők, mint a Bovaer, fontos előrelépést jelentenek a kibocsátás elleni küzdelemben, de felteszik a kérdést: „Ki fog fizetni érte, amikor a tejtermelők árrése már olyan alacsony?”

Kulcsfontosságú a fogyasztói hozzáállás

Miközben a metáncsökkentés piacai kezdenek kialakulni, különösen az Egyesült Államokban, kulcsfontosságú, hogy a termékekkel egy időben változzon a fogyasztói hozzáállás is, hiszen ez kell ahhoz, hogy a metánkibocsátás-csökkentési célokat széles körben elfogadják.

A teljes hús- és tejiparnak holisztikusabb módon kell kezelnie a metánkibocsátást a szakértők szerint, többek között innovációval, hogy szelektív tenyésztési programokkal csökkentsék a kibocsátást.

Szabályozói felelősség

A Danone pénzügyi igazgatója, Juergen Esser szerint fontos, hogy a szabályozó hatóságok támogassák azon vállalatok erőfeszítéseit, amelyek a metánkibocsátás csökkentése érdekében tesznek lépéseket.

„Amikor a Danone bejelentette, hogy ígéretet tett a metánkibocsátás csökkentésére, mi voltunk az első olyan vállalat a világon, amely ezt megtette. A társainktól kapott visszhang nem volt pozitív, mert ez nyomást gyakorol másokra – mondta. – De a mezőgazdaságban dolgozók számára ez a módja annak, hogy csökkentsük a metánkibocsátást, ami nem egyszerű. Ez egy olyan kezdeményezés, amely hatással van az iparágra, és szabályozó hatóságoknak is el kell fogadniuk az érveket.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Trump nem szeretne szarvasmarhát importálni

2020. május 21. 14:17

Az idei év első 5 hónapjában 530 ezer szarvasmarhát importáltak, mely 6,5 százalékkal kevesebb a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Netes rendelés miatt ítélték el a szarvasmarha-kereskedőt

2020. augusztus 27. 10:56

A szarvasmarha-kereskedő vitatta a bíróságon a felelősségét, közölte, hogy a vevő tisztában volt azzal, hogy az érintett állatok úgynevezett "második választású szarvasmarhák".

Megdöbbentő állatjóléti hiányosságokat tártak fel egy szarvasmarhatartónál

2023. május 18. 10:00

Súlyosan és többszörösen jogsértő állattartási gyakorlat miatt intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2023. áprilisában egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei állattartónál.

Melyik színt válasszam? - 22 féle színből választhatnak a szarvasmarha tartók az ENAR-ban

2019. december 18. 15:17

2019. december 18-tól a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a „webENAR” felületén.