Állattenyésztés
Állattenyésztés

Így védhetjük meg a sertéseket az istállólegyektől

Így védhetjük meg a sertéseket az istállólegyektől

Agrofórum Online

A legyek különösen a nem tisztán tartott istállókban találnak ideális élőhelyet. Közben zavarják a sertéseket és veszélyeztetik az istálló higiéniáját. Rászállnak a bőrre, néha még csípnek is, és rendkívül zavaróak lehetnek az emberek és az állatok számára – a legyek már a tavasz első napjaiban megjelennek. Bár apró, ártalmatlannak tűnő rovarok, megkeserítik a haszonállatok életét.

Különbséget teszünk csípő és nem csípő legyek között. A csípő istállólegyek tipikus példája a szuronyos istállólégy, amely a szarvasmarha- és sertésistállókban egyaránt megtalálható, és a nagytestű gazdaállatok vérével táplálkozik. A nem csípő legyek is kedvelik a haszonállatok közelségét. A közönséges istállólégy például állati váladékkal táplálkozik, amelyet sebeken és testnyílásokon talál.

A legyek gyorsan szaporodnak

A legyek gyorsan kellemetlenné válnak, főként gyors szaporodásuk miatt. Egy nőstény légy akár ezer petét is lerakhat alkalmanként. Az istállókban a legyek legszívesebben az állati ürülékbe, a folyékony trágyán úszó szilárd rétegbe vagy a takarmány maradékába rakják a petéiket. A nedves környezet ideális a légypeték fejlődéséhez. Körülbelül nyolc nap múlva a petékből lárvák kelnek ki, amelyek további hat nap múlva bebábozódnak, és végül legyekké válnak. Így egy év alatt körülbelül hat-kilenc légygeneráció keserítheti meg az életünket.

A közönséges istállólégy világszerte az egyik legfontosabb kártevőnek számít. Takarmányszennyezést okozn és betegségeket terjeszthet. Emellett a sertéstelepek egyik legfontosabb stressztényezője. A kis rovar nyugtalanítja az állatokat, ami csökkent takarmányfelvételhez, végső soron pedig lassabb hízáshoz és alacsonyabb tejhozamhoz vezethet. Emellett a legyek által okozott stressz akár kannibalizmust is kiválthat a sertésekben.

Kezdje a légyirtást kora tavasszal

A legyek elleni védekezést már tavasszal el kell kezdeni, mivel a nőstény legyek már 15 °C-on elkezdik a peterakást.

Már a kültéren biztosítani kell, hogy az istálló közelében ne legyenek szaporodásra alkalmas helyek, például takarmánymaradékok, trágyatárolók. Annak érdekében, hogy a legyek ne kerüljenek be az istállóba, a bejutás lehetőségét csökkenteni kell. Ezért fontos, hogy az ajtókat azonnal újra csukjuk, és az ablakok elé is szereljünk légyfogó rácsot.

A legyek a hígtrágyacsatornán keresztül is bejuthatnak az istállóba, amire szintén figyelni kell. A takarmányt és az ürüléket pedig el kell távolítani a karámokból. Különös figyelmet kell fordítani a kis zugokra és résekre is, ahol a szennyeződések összegyűlhetnek, és szaporodásra alkalmas helyet biztosíthatnak a legyeknek.

Biológiai megoldás: ragadozók használata a legyek ellen

A szabadtéri kifutóval rendelkező és szalmával almozott istállókban a légy elleni védekezés nehezebb, mint a zárt istállóban. A legyek az ajtókon keresztül is bejuthatnak az istállóba. A kültéri szaporodáshoz is találnak optimális helyeket, esetleg még szalmaágyazással is.

A kártevők ellen természetes ragadozókkal lehet felvenni a harcot. A közönséges trágyalegyek és a parazita darazsak az istállólegyek lárváit fogyasztják táplálékként. A hasznos rovarok mind a hígtrágyacsatornában, mind a mély alomban használhatók, ahol az istállólegyek kedvenc szaporodóhelyei vannak, így féken tartva a légypopulációt. Mind a darazsak, mind a trágyalégy alig hagyja el az élőhelyét, ezért nem zavarja az istállóban lévő sertéseket.

A legyek lárvafejlődésének gátlása

A légypopuláció terjedésének minél korábbi megelőzése érdekében fontos, hogy a lárvafejlődést gátoljuk. A hasznos rovarokon túl a lárvastádium rovarirtó szerekkel is szabályozható.

Az úgynevezett lárvicideket trágyában, hígtrágyában vagy alomban használják. Ezek megállítják a lárvák fejlődését. A lárvicidek azonban nem használhatók a hígtrágyalégy vagy az élősködő darazsak mellett, mivel a hasznos rovarok lárvái ellen is hatásosak. A lárvicidek azonban nem ártanak a sertéseknek, így a legtöbb termék biztonságosan alkalmazható sertések jelenlétében is.

Kijuttatásuk általában locsolókannával vagy hátizsákos permetezővel történik. Ideális esetben a kezelést április közepén kell elkezdeni. Annak érdekében, hogy a hatás a nyár folyamán is tartós maradjon, a kezelést négy-hat hetente meg kell ismételni.

A lárvicidek célzott és hatékony alkalmazásához fontos tudni, hogy hol szaporodnak a legyek. Ezek elsősorban az istálló nedves, meleg, tápanyagban gazdag területei. Mivel a legtöbb légy ürülékkel és bomló szerves anyagokkal táplálkozik, a tipikus szaporodási helyek a trágya, a takarmánymaradványok és a hígtrágya, különösen a hígtrágyacsatornák tetején úszó rétegek. Ezenkívül a nedves, táplálékkal töltött helyek, például az etető- és itatóvályúk, valamint a karámok válaszfalai alatt rész is kedvelt szaporodóhelyei a legyeknek. A lárvaölő szereket ezeken a helyeken kell kijuttatni.

Még ha a teljes populációnak csak kis hányadát teszik is ki, akkor is időben kell ellenük védekezni: A kifejlett legyek okozzák a legtöbb stresszt és kellemetlenséget a sertéseknek. A légyháló, az UV-fénycsapdák és a ragadós csapdák vagy szalagok egyszerű és jó módszerek a kártevők elleni küzdelemre. A feromoncsalogató szerekkel ellátott légyzsákok szintén hatékonynak bizonyultak a gyakorlatban.

Az úgynevezett adulticidek olyan idegmérgek, amelyek csalogató- és etetőcsapdákban használhatók a kifejlett legyek ellen. Használatuk során feltétlenül be kell tartani a használati utasítást, mivel nem minden termék alkalmas lakott istállóban való használatra. Ezenkívül a különböző hatóanyagcsoportokat is figyelni és rendszeresen cserélni kell, hogy ne alakuljon ki rezisztencia.

Kombináljuk a lehetőségeket!

Az istállóban a védekezés hatékonyságának maximalizálása érdekében a lárvák és a legyek elleni védekezést kombinálni kell. A lárvák elleni védekezés megszakítja a fejlődési ciklust, ami később kevesebb legyet eredményez az istállóban. Nagyon fontos figyelni a védekezés időpontjára, mivel a bábok már nem irthatók lárvaölő szerekkel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Kevesebb élő szarvasmarhát és juhot exportál az EU idén

2020. május 2. 10:47

A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellet az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.

Épül az ország egyik legnagyobb sertéshizlaldája

2018. március 30. 08:01

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén, a 4 milliárd forintos beruházással.

Mélyponton a szarvasmarha-állomány Ausztriában

2021. február 25. 06:17

Miután Ausztriában a szarvasmarhák száma 2019-ben olyan alacsony szintre csökkent, amilyen alacsonyan a második világháború óta nem járt, a gazdák 2020-ban újabb csökkenést regisztráltak.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.