Állattenyésztés
Állattenyésztés

Összeroppanás felé halad a brit tojáspiac

Összeroppanás felé halad a brit tojáspiac

Agrofórum Online

Nagy-Britanniában a féktelen infláció okozta hatások a tojás piacán különösen megmutatkozik. Az ukrajnai háború miatt az energia- és csirketakarmány-költségek megemelkednek, a gazdák azt mondják, hogy az, amit kapnak, már nem elég a gazdaságos működésre, ez pedig felborítja a kulcsfontosságú élelmiszerek kereskedelmét.

Az ország sok szupermarketje, köztük a piacvezető Tesco és a harmadik legnagyobb Asda a madárinfluenzát hibáztatja, amely miatt Európában és az Egyesült Államokban sok állatot kellett megsemmisíteni, és állításuk szerint ez brit hiányhoz vezetett. A brit gazdák azonban azzal érvelnek, hogy bár a járvány kitörése egy tényező, nincs elég tojás, mert minden eladott dobozon pénzt veszítenek, ez sokakat a termelés csökkentésére ösztönöz, néhányuk pedig teljesen felhagytak a tojás-üzlettel.

„Az egészben az a különösen szörnyű, hogy figyelmeztettük a kiskereskedőket, és többször is értesítettük őket arról, hogy ez meg fog történni”

– mondta Robert Gooch, a Brit Szabadtartású Tojástermelők Szövetségének (BFREPA) vezérigazgatója a Reutersnek.

A szövetség becslése szerint az Egyesült Királyság teljes tojóállománya 6%-kal 36,4 millióra esett vissza az elmúlt 12 hónapban, ami még szűkösebb kínálathoz vezet.

Frank Thompstone elmondása szerint tavaly 36 ezerről 24 ezerre csökkentette a szabadtartásban tartott tyúkok számát a közép-angliai Burton-on-Trentben található farmján, hogy csökkentse veszteségeit. Októberre elege lett, és 12 hónapos határidővel felmondta a vevőivel kötött szerződéseket. A vevő, aki becsomagolja és eladja a tojásokat a szupermarketeknek, további 15 pennyt ajánlott fel tucatonként, de Thompstone szerint a termelés még így is veszteséget okoz neki.

A fogyasztói kereslet hatására a brit tojástermelők évek óta a szabadtartásra összpontosítanak, amely mára a piac 70%-át teszi ki. Ez az arány az Európai Unióban mindössze 13%, ezért csak korlátozott a lehetőség arra, hogy az Egyesült Királyságban a szupermarketek polcain lévő üres helyeket importtal pótolják.

A brit National Farmers Union (NFU) szerint a tojáshiány csak a kezdet lehet, mivel a költséges energia- és gabonafélék új korszaka a munkaerőhiánnyal párosulva több üres polcot eredményezhet, hacsak az élelmiszergyártók és -kereskedők nem egyeznek meg más feltételekben a jövőre nézve.

Míg a kétszámjegyű infláció kiélezte a kapcsolatot a termelők és a kiskereskedők között szerte a világon, a brit élelmiszer-kiskereskedők közötti intenzív verseny miatt az árak az európai átlag alatt maradtak, haszonkulcsaik pedig a legalacsonyabbak között voltak. A tojástermelők azonban azt mondják, hogy bár a szupermarketek megemelték a kiskereskedelmi árakat, és többet fizettek a gazdáknak, ez a növekedés nem elegendő a megugró költségek fedezésére. Az NFU szerint míg a brit termelőknek 35%-kal többet fizetnek a tojásért, mint 2019-ben, a csirketakarmány alapanyagok ára 90%-kal emelkedett. Az Egyesült Királyság hivatalos adatai szerint a tojás kiskereskedelmi ára 27%-kal emelkedett csak az elmúlt évben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból hazai kutatók

2020. október 13. 11:45

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával.

Az áruházakkal egyeztetnének a tojástermelők

2019. szeptember 26. 13:48

Számos esetben előfordult, hogy az üzletláncok indokolatlan akciót hirdettek, ezzel pedig rendre sikerült letörniük a felvásárlási árakat.

Elmaradhat az országos „bespájzolás” az árstop eltörlése előtt

2023. július 29. 09:10

Már csak pár napig van érvényben az árstop bizonyos élelmiszertermékekre Magyarországon. Akadnak olyanok, akik a szokottnál most nagyobb tételben vásárolnak, ám a pánikszerű vásárlás, a „bespájzolás” ezúttal alighanem elmarad.

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?