16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Állattenyésztés

Száj- és körömfájást mutattak ki vízibivalyokban Németországban

Agrofórum Online

Évek óta először tört ki a száj- és körömfájás néven régóta ismert betegség.

Sajtóértesülések szerint Brandenburg tartományban három vízibivaly pusztult el, amit Hanka Mittelstädt tartományi mezőgazdasági miniszter jelentett be péntek reggel.

Keresik a betegség forrását

A Friedrich-Loeffler Intézet minden kétséget kizáróan megerősítette a száj- és körömfájást a három elpusztult vízibivalynál. Az intézet szerint Németország és az Európai Unió az elmúlt években mentesnek számított a ragadós száj- és körömfájás vírusától, mivel az utolsó megbetegedések 1988-ban fordultak elő. A száj- és körömfájás vírusa az emberre ártalmatlan.

Märkisch-Oderland körzetben a Friedrich-Loeffler Intézet és a brandenburgi állatjárványügyi szolgálat szakemberei a betegség okát vizsgálják. Az érintett gazdaság teljes állatállományát jelenleg szakszerűen leölik és ártalmatlanítják.

Mit kell tudni a száj- és körömfájásról?

A száj- és körömfájás (aphtae epizooticae) egy erősen ragályos, olykor halálos, a párosujjú patásokra veszélyes vírus okozta betegség. A Wikipédia szerint a kórokozó a szarvasmarhákat, disznókat, birkákat, kecskéket, bivalyféléket, szarvasokat fertőzi, de elefánt és sün is elkaphatja. Igen ritkán ugyan az ember is megbetegedhet, de csak gyenge tüneteket okoz, és emberről emberre nem terjed.

A betegség lappangási ideje 2-12 nap. Magas lázzal kezdődik, ami két-három nap alatt gyorsan csökken. A beteg állat szájának nyálkahártyáján hólyagzás jelenik meg, ami csurgó vagy habos nyálazást eredményez és nagy valószínűséggel a táplálkozás fájdalmassá tételével étvágyvesztést is, ami miatt a felnőtt állat hónapokig tartó fogyásba kezd. Az állat lába hasonló hólyagzást mutat és az állat sántává válik. A hímnemű állat heréje megdagad, a nőstény tejhozama pedig lényegesen csökken.

Egyéb tünetek a gyengeség és a hidegrázás. Egyes esetekben pedig elmaradnak a tünetek, ilyenkor az állat hordozóvá válik.

A betegség terjedhet egyik állatról a másikra, de akár a levegőben, emberi ruházaton, fertőzött takarmánnyal, nem hőkezelt hússal vagy nemi úton is. Az állatok a betegségből 2-3 hét alatt meggyógyulhatnak, de a járvány elkerülése érdekében inkább levágják őket.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újra pestismentes Magyarország!

2025. október 28. 10:10

Zala vármegyéből indult a fertőzés, de gyors hatósági fellépéssel sikerült megfékezni – most a nemzetközi elismerés is megérkezett.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

A sertéstartók isszák meg az autóipari csatározások levét, Kína bekeményített

2025. október 19. 09:10

Az elektromos autók behozatalán kapott hajba az Európai Unió és Kína, a csetepaté elszenvedője viszont egy harmadik fél lett, a sertéstenyésztési ágazat.

Fűzfa mint klímamentő takarmány? Ígéretes kutatás!

2025. október 17. 07:10

A fűzfa levele akár 80%-kal csökkentheti a szarvasmarhák káros gázkibocsátását – és ezzel új irányt mutathat az állattartásban.

Miért nem fertőzöttek általában a vírusos növények magjai?

2024. szeptember 25. 14:40

Annak felfedezése, hogyan védik a növények a magot a vírusoktól, még a humán betegségek átadásának megakadályozására is alkalmas lehet.

Húslevessel és más házi módszerekkel leküzdhető-e a megfázás?

2025. január 15. 14:10

Narancslé, húsleves vagy fokhagyma – bevált receptnek számítanak a betegség ellen. De van-e tudományos bizonyíték arra, hogy működnek?

Szigorodnak az előírások a ToBRFV vírus miatt

2020. március 23. 14:33

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?