Állattenyésztés

Szakmai konferenciát tartott a Magyar Baromfi Terméktanács és a Magyar Pulykaszövetség

Agrofórum Online

Hagyományos pulykanapi tanácskozást tartottak a szakmai szervezetek 2017. november 22-én. Az ágazat magyarországi és az uniós piacon elfoglalt helyzete nem túl szívderítő, de az előrelépés egyáltalán nem lehetetlen.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Baromfi Terméktanács és a Magyar Pulykaszövetség az amerikai hálaadásnapi ünnephez kapcsolódó szakmai konferenciáját, amelyen a szövetség elnöke, Erdélyi István a pulykaágazat hazai állapotát és a nemzetközi szinten elfoglalt helyét mutatta be.

Lengyel uralom

Utóbbiban rögtön el is helyezte a magyart, mintegy meghatározva az ágazat mozgási lehetőségeit. Mint mondta, a kelet-európai államok 2004-es uniós csatlakozásától – mintegy bázisponttól – számítva az nyugati országok pulykatermelése, Olaszország és Spanyolország kivételével, visszaesést mutat, viszont Lengyelország termelése dinamikusan növekszik. A lengyelek 2004-ben évi 170 ezer tonnát állítottak elő, míg 2016-ban 370 ezer tonnát, 2017-re pedig ez 420-460 ezer tonna körül alakulhat. Ezzel szemben a magyar pulykatermelés 2004-ben 140 ezer tonna körül volt, 2016-ra pedig 101 ezerre csökkent, és 2017-re is e körül várható. A lengyelek „felfutásának” köszönhetően az EU-ban kínálati piac alakult ki.

Erdélyi István megjegyezte, a magyar visszaesés nem a termelési kedv elmaradásának tulajdonítható – hiszen minden olyan jó tulajdonsággal rendelkezik a pulyka, ami a nagyüzemi termeléshez szükséges (például 19 hét alatt képes 20 kg-ra is felhízni) –, sokkal inkább annak, hogy az ágazatba érdemi befektetés nem érkezett, ilyenformán a nagyobb feldolgozást elősegítő új vágóhidak, de még csak mindent tekintetben új pulykatelepek sem jöttek létre. Ami telep létesült, azokat korábbi broiler-, sertés- vagy éppen szarvasmarhatelepek átalakításával hozták létre.

Kitettség-veszélyes állapotban

A magyar helyzet egyéb szempontból sem szívderítő. Az elnök szerint a fejlődés elmaradása miatt meglehetősen kevés cég érdekelt az ágazatban: a két legnagyobb vállalat, a Gallicoop és a Gallfood a termelés 70 százalékét vágja le és dolgozza fel, rajtuk kívül négy-öt kisebb vállalkozás 10 ezer tonna alatti vágást, feldolgozást végez. Ez pedig szerinte komoly kitettség-veszélyt jelez, a két nagy cég bármilyen krachja esetén a termelés is erőteljesen csökkenhet. Továbbá az sem segíti az ágazatot, hogy a hazai pulykafogyasztás meglehetősen mérséklő tendenciát mutat. (Ezzel kapcsolatban Csorbai Attila, a terméktanács elnöke megjegyezte, hogy 2017-ben talán emelkedhet a fogyasztás szintje, mivel madárinfluenza miatt több vásárló inkább a pulykát választotta a megszokott víziszárnyasok helyett. A betegség Erdélyi szerint minimális, közel 200 milliós kárt okozott az ágazatban.) A jelzett európai kínálati piac ellenére fontos a magyar pulykaágazatnak az export – körülbelül 30-35 százalék megy a külpiacra –, mert pénzügyi eredményét ott tudja produkálni.

Puhítani nem érdemes

A szövetség elnöke mindezek ellenére bízik a szebb jövőben. Az előrelépés egyik kulcsa a madárinfluenza mindenkori felbukkanására való felkészülés, a betegség elterjedésének megelőzése vagy megakadályozása. Így mindenekelőtt szerinte az országos főállatorvos által korábban hozott rendelkezések maradéktalan betartása és betartatása szükséges a pulykával foglalkozók és a hatóság részéről egyaránt, úgy véli, ezeket a követelményeket semmiképpen sem szabad felpuhítani, még akkor sem, ha kedvezőbben alakulnak a környezeti feltételek. Ugyanígy az aktuális állatjóléti, környezetvédelmi és a hatékonysági feltételekhez való alkalmazkodás is alap, ugyanis ezek egymással kölcsönhatásban vannak, és befolyásolják a termelést, az eredményt.

Emellett a fejlődés feltételének tartja, hogy az állatjóléti támogatások 2020 után is fennmaradjanak – 2019-ig ezek biztosítottak –, ugyanúgy, ahogy a telepkorszerűsítési források is – e nélkül szerinte versenyképes termelést nem lehet elérni. Az ágazat előrelépése továbbá szerinte akkor biztosított igazán, ha minimum 30 ezer darab pulykás, korszerű, az állatjóléti és -egészségügyi szabályoknak megfelelő telepek létesülnek, illetve teljes körűen megvalósuljon termelők és a feldolgozók integrációja.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Száj- és körömfájás: lezárások és kényszervágások jönnek

2025. március 27. 11:10

Újabb hazai szarvasmarhatelepen igazolta a Nébih a rendkívül fertőző száj- és körömfájás jelenlétét, ezúttal Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Tojótyúkok ketreces tartása: Csehország uniós tilalmat sürget

2025. március 16. 11:10

Csehország 2027-től betiltja ezt a tartási formát, ezért a cseh tojástermelők egyenlő versenyfeltételeket szeretnének az uniós piacon.

Madárinfluenza Csongrád-Csanádban: új gócpontot találtak

2025. március 14. 08:10

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Csongrád-Csanád vármegyében.

Új egyensúlyi állapotot keres a hazai pulykaszektor

2023. november 21. 15:10

A Magyar Pulykaszövetség a karácsonyi időszakot felkészülve várja és bízik abban, hogy a fogyasztók számára továbbra is értéket jelent a magyar eredet jelentette biztonság és minőség. A pulyka ágazat (is) számos kihívással nézett és néz szembe, mint például az input anyagok jelentős drágulása, a csökkenő fogyasztás, vagy a vágóüzemi kapacitások csökkenése, a koncentráció. Éves összegzés a Magyar Pulykaszövetségtől.

A sőreháti pulykatelepen a legmodernebb technológiát használhatják

2022. augusztus 31. 14:40

Nagy István elmondta, a baromfiágazat a legversenyképesebb és egyben a legnagyobb koncentrációval rendelkező állattenyésztő ágazat hazánkban.

Baromfiágazat: éles versenyben kell folyamatosan fejlődni

2023. július 30. 05:40

Itt a nyár, a kertipartik, baráti grillezések ideje. Nem véletlen, hogy ezt kihasználva, csirke-, pulyka-, kacsa- és libahús fogyasztását népszerűsíti az Agrármarketing Centrum (AMC). A baromfi fogyasztásösztönző kampány 2023. július 17. és 2023. augusztus 17. között egy hónapon át zajlik

A madárinfluenza nem okoz érdemi áruhiányt belföldön

2020. július 8. 12:18

A baromfiágazat kibocsátása 2019-ben folyó áron 939 millió euró, azaz 305 milliárd forint volt, amely 0,5 százalékkal haladta meg a 2018. évit.