Állattenyésztés

Szükség van a tudatosabb fogyasztásra – A tej világnapját ünnepeljük

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer.

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a tej világnapjának.

Ezen a napon ünnepeljük egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket, a tejet és mindazt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez, azaz az élethez.

A tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak a 21. század legnagyobb kihívásaival – mint például a soha nem látott gazdasági és piaci hullámzás, a klímaváltozás, a lakosság növekedése, több és egészségesebb, ugyanakkor tápláló és fenntartható élelmiszerek iránti igény – kell szembenéznie.

A tejvertikum szereplőinek hozzá kell járulniuk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, fel kell készülniük a folyamatos gazdasági változásokra, a világ népességének további növekedésére, a piaci versenyre, ezalatt létfontosságú tápanyagokat tartalmazó egészséges tejterméket kell előállítaniuk, amely amellett, hogy minőségi, még megfizethető is kell, hogy legyen. Az állati fehérje iránti növekvő globális igény kielégítése mellett hozzá kell járulniuk a globális élelmezésbiztonsághoz és nem utolsó sorban válaszokat kell adniuk az állattenyésztéssel és tejtermékekkel szembeni társadalmi aggályokra és kérdésekre is.

Soha nem volt nagyobb igény idehaza – a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat akaratlanul vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni – tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat és az egyéb élettevékenységeikhez nélkülözhetetlen energiát biztosítják.

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében. A tej és tejtermékek mind mennyiségileg, mind minőségileg a legjobb kalciumforrásoknak számítanak, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett a kalciumfelvételünk 60-70%-a ezen élelmiszerekből származik. Az ásványi anyagok közül említésre méltó még a magnézium, a foszfor és a cink is, továbbá nem hagyható figyelmen kívül a sajtok nagy nátriumtartalma sem.

A Tej Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzéséhez. Továbbra is támogatni kívánja a gyermekek és a fiatalok tej és tejtermék fogyasztásra motiváló nevelését. A szakmaközi szervezet segítséget nyújt az egészségtudatos táplálkozás kialakításában a tej és tejtermékek fogyasztásának megszerettetésével, valamint a tejtermékek sokféleségének és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatásával.

Az idei évben a Tej Terméktanács 2023. június 6-án szervezi meg tej világnapi rendezvényét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális szaporítótelepeket buktattak le Vas és Zala vármegyékben

2024. november 14. 17:10

Szerdán, november 13-án állatvédők összefogásával 35, borzalmas körülmények között élő fajtatiszta kutyát foglaltak le. És ez csak a kezdet.

Szarvasmarhatartás kis léptékben: feladás helyett újratervezés

2024. november 14. 12:10

Egyetlen terméketlen bika majdnem tönkretett egy gazdaságot. A tulajdonos a mesterséges megtermékenyítésben látja a megoldást.

Baranyába is bekopogtatott a madárinfluenza

2024. november 13. 17:10

A Nébih szerint a baranyai Szárászon található, mintegy 5500 példányt számláló hízópulyka-telepen megemelkedett az elhullott állatok száma.

Beütött a madárinfluenza: magas szintű riasztás Ausztriában

2024. november 13. 12:10

A betegség eljut az osztrák baromfitenyésztés központjába. Amstetten 3,3 millió állatával az ország legmagasabb baromfisűrűségű kerülete.

Magyar élelmiszereket mutatnak be Dubajban

2023. február 20. 16:28

Az Agrármarketing Centrum (AMC) magyar élelmiszereket mutat be a világ egyik vezető élelmiszeripari szakkiállításán, amely hétfőtől péntekig tart nyitva Dubajban.

Sikamlós téma: szárnyal az ír csigatenyésztés

2018. december 23. 10:51

Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre Írországban, így 41-re emelkedett a számuk. Amint az Irish Mirror írta, egy acre (0,4 hektár) „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet.

Ha friss húsról van szó, akkor a vásárlók a SPAR-t részesítik előnyben

2020. december 19. 04:36

A SPAR Csoport áruházai lettek a kedvenc frisshús vásárlási helyszínek egy reprezentatív internetes kutatás szerint, amelyet a Scores Group végzett el a közelmúltban.

Nagy István: az agráriumban dolgozókra mindig számíthatunk

2020. szeptember 20. 10:39

Nagy István hozzátette, az elmúlt időszak is azt bizonyította, hogy az agrárium, az élelmiszeripar stratégiai ágazat.