28℃ 17℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Állattenyésztés

Válságos helyzetben a pulykaágazat – a karácsony némileg segíthet

Agrofórum Online

Erős kezdéssel indult ez év a hazai pulykaágazat számára, hiszen januárban, a madárinfluenzás esetek miatt mintegy 160 ezer különböző korú, ivarú pulykát kellett állategészségügyi okból leölni. Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatóját az ágazat jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni kilátásokról kérdeztük.

2019-ben mekkora volt az ágazat árbevétele?

A pulykaágazat az elmúlt években – így a tavalyi évben is – az élőállat szintjén 35-40 milliárd forint, míg feldolgozott termékek szintjén 70-80 milliárd forint termelési értéket állított elő.

Ez évben ez az összeg várhatóan hogyan alakul?

A pulykaágazat teljesítménye az idén akár 10-15 százalékkal is csökken, egyebek mellett a termelői és feldolgozói átadási árak csökkenése miatt.

Az elmúlt években milyen tendencia volt megfigyelhető a hazai pulykahús-fogyasztásban?

Az elmúlt években a hazai fogyasztás stagnált, becslésünk szerint mintegy 4-4,5 kg/fő/év, mely érték ugyan jelentősen elmarad a 15 évvel ezelőtti 7-7,5 kg értéktől, de még mindig jónak (erős középmezőnynek) tekinthető európai összehasonlításban.

Mekkora mértékben vetette vissza mindezt az ezévi járványhelyzet, illetve az ehhez kapcsolódó intézkedések?

Kijelenthetjük, válságos helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt a magyar pulykaágazat, mivel mind a belföldi, mind a külföldi kereslet jelentősen visszaesett. Tavaly a termelt pulykahús-mennyiség 40-50 százaléka exportra került, ez 25-30 milliárd forintos árbevételt eredményezett 2019-ben. Ugyanakkor idén minden baromfitermék exportpozíciója romlott, részben a koronavírus, részben a Magyarországot is sújtó madárinfluenza-járvány (és az amiatt bevezetett korlátozó intézkedések) miatt, mindemellett a konkurens országok (pl. a lengyel pulykatermelés) is erős nyomást gyakorol az európai országok piacaira. Ezért a magyar exportpiacon idén jelentős visszaesésre számítunk, az alacsonyabb árak miatt a kivitel értéke akár meg is feleződhet.

Az élő pulyka ára folyamatosan csökkent az elmúlt nyolc hónapban, jelenleg a tavalyi árakhoz képest mintegy 10-12 százalékkal alacsonyabbak a felvásárlási árak, míg a takarmányárak ugyanilyen mértékben emelkedtek. Magyarországon az egy személyre jutó pulykahús fogyasztás korábban 4 kilogrammot tett ki, ez idén a HORECA (hotelek, éttermek, kávézók) szektor kiesése miatt elég komolyan csökkenhet. A járvány miatt a HORECA szektor mind belföldön, mind külföldön leállt, ezzel a jelentős pulykahús-felhasználásuk megszűnt, vagy töredékére csökkent.

Véleményünk szerint a baromfiágazat egészét a HORECA szektorhoz hasonló, speciális intézkedésekkel kellene segíteni, mint a munkahelymegtartó támogatások, a bér- és járulékteher átvállalása, valamint az adócsökkentés.

A termelt mennyiség – az elmúlt évekhez hasonlóan – élősúlyban az idén is 96-98 ezer tonna, míg vágott súlyban 72-75 ezer tonna körül várható, ám a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt félő, hogy ez jövőre csökkenni fog.

Korábban azt nyilatkozta, hogy a szövetség az elmúlt évek tapasztalatai alapján bízik abban, hogy a karácsonykor szokásos 10 százalékos fogyasztásbővülés még javíthat az ágazat idei pozícióján. Karácsony előtt pár nappal, miképp látja, megvalósul ez a várt bővülés?

Karácsonykor sokan választják a rendkívül alacsony zsírtartalmú, változatosan elkészíthető pulykahúst főfogásként az ünnepi asztalra. Bár az idei év ünnepe sok mindenben eltér majd a korábbi évektől, reméljük, hogy a karácsonykor szokásos 10 százalékos fogyasztásbővülés még javíthat az ágazat idei pozícióján.

A hazai fogyasztók körében a pulyka mely részei a legnépszerűbbek? Van-e idehaza fogyasztói tábora az egész szárnyasnak?  

A pulykahús minden termékének van jelentős fogyasztóbázisa, legértékesebb része mégis kétségkívül a pulykamell filé. Ez kitűnően szeletelhető, formázható, változatosan elkészíthető. Speciális termékelőállítási igénye van az ún. „bébipulykának”, mely szintén megtalálható néhány kereskedelmi lánc kínálatában, nyilván azért, mert erre is van piaci igény. A jellemző mégis inkább az, hogy a legnagyobb súlyú baromfit darabolt áruként, vagy feldolgozott élelmiszerként vásárolja meg a fogyasztó, hiszen így a karácsonyi menüsorba illeszkedő mennyiséget és terméket tud megvásárolni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.

Emelkedett a tyúk-, a lúd- és a kacsaállomány

2022. június 24. 07:36

Hazánkban 2021-ben a kacsaállomány 43 százalékkal, 4,2 millióra, a lúdállomány 19 százalékkal, 952 ezerre emelkedett.

Erős decemberre számít a Pulykaszövetség

2019. december 13. 09:33

Mintegy 10 százalékkal bővül a pulykahús belföldi forgalma decemberben az év többi hónapjához viszonyítva a Magyar Pulykaszövetség szerint, és az exportban is hasonló mértékű növekedésre számít az év utolsó hónapjában a szakmai szervezet.

Baromfiágazat: égető szükség lenne az exportra

2020. május 26. 06:37

Az exportra égető szükségünk lenne, a magyar baromfiágazat jelentősen külföldre termel. Az úgynevezett „nagyvevő országaink” részben Európában, részben Távol-Keleten vannak.