Vajon valóban létezik olyan növény, amely képes elnyomni az alkohol ízét? Ha igen, miként lehetséges ez?
A legőrültebb növény, amivel valaha találkoztam – így mutatja be a fura sárga növényt a videó készítője, aki a szemünk láttára próbálja ki, vajon igazak-e a mendemondák, miszerint ez a kis sárga virág valóban hatástalanítja az alkohol ízét. Eztán elrágja a sárga virágot és felhajtja úgy az előttünk kitöltött alkoholt (Tequilát), mint a csapvizet.
Gondolhatnánk csalásra vagy lájkvadászatra, de ezúttal egy igazán különleges növény került reflektorfénybe, ami valóban létezik! Az „Acmella oleracea” vagy más néven „fogfájás elleni növény”, az Őszirózsafélék családjába tartozik. Eredetéről keveset tudnak, Brazíliából származik. A növény kis termetű és érdekes arany és piros virágokat hoz.
Friss leveleit salátákhoz és gyógyfőzetekhez használják, virágzó bimbója azonban erős bizsergő vagy érzéstelenítő érzést okoz, ezért fájdalomcsillapításra, érzéstelenítésre használják (például szájüregi panaszok vagy torokgyulladás esetén).
Előszeretettel teszik – Jambu néven – rágógumikba és dohányba is.
A jambu kivonat, különösen a benne található spilanthol nevű vegyület bizonyos értelemben befolyásolhatja az ízérzékelést, mivel erős bizsergést vagy érzéstelenítő hatást okoz a szájüregben.
Egyesek szerint a jambu fogyasztása után valóban másképp érződik az alkohol íze: van, aki úgy érzi, utána eltűnik az ital ereje, míg mások épp ellenkezőleg, intenzívebbnek találják azt. Hogy az igazság melyik oldalon van, nehéz eldönteni, de mivel a növényt érzéstelenítő főzetként használják gyógyítási célokra, az előbbire voksolnánk.
A különleges növény és a videó mindenesetre roppant érdekes és izgalmas, IDE kattintva lehet megtekinteni!
(Fotó: sojibh700/Pixabay)