Bulvár
Bulvár

Egy repülőgép utasait sokkolta a vietnámi farmok látványa

Egy repülőgép utasait sokkolta a vietnámi farmok látványa

Agrofórum Online

A TikTokon elszabadult videón Vietnám gyümölcsfarmjai tűnnek fel, de úgy, ahogy eddig vélhetően nem sokan látták még. Az éjszaka, egy repülőn készült felvétel valóban lélegzetelállító, nem is csoda, hogy mindössze két hét alatt 14 milliós nézettséget ért el!

A HCMC-Melbourne járaton készült videó a „kilövése” óta vírusként terjed a világhálón. A felvétel már-már disztópikus: az éjszakai tájban mintha üvegtéglák ragyognának odalent, Vietnám szántóföldjein. 

A videó készítője szerint az utasok, miután meglátták az odalent ragyogó futurisztikus fényeket, az ablakokhoz gyűltek és mindannyian azt próbálták megfejteni, mik lehetnek ezek a fények? Mert az odafentről is látszott, hogy nem lakóházak és nem is ipari telepek.

A kérdésre – szintén online – a vietnámi gazdák válaszoltak. Számukra megmosolyogtató volt látni, hallani, hogy az ausztrálok nem tudják, mit látnak, holott a válasz pofonegyszerű volt: gyümölcsfarmokat. Pontosabban sárkánygyümölcsöt (pitaja) termesztő üvegházakat, amelyeket éjszaka mesterséges fénnyel világítanak meg annak érdekében, hogy a gyümölcsök gyorsabban nőjenek – ez a módszer egész éves termesztést tesz lehetővé. 

A sárkánygyümölcsöt főként Vietnám dél-középső részén, Binh Thuan tartományban, valamint a déli Long An és Tien Giang tartományokban termesztik. A farmokat többnyire LED-fényekkel világítják meg a szezonon kívüli időszakban – a látvány pedig, különösen repülőről éjszaka nézve, valóban pazar. 

A világítást gyártó Atop Lighting szerint a vegetációs időszak meghosszabbításának és a sárkánygyümölcsök terméshozamának növelésének legjobb módja az esti LED-fények használata, ezekkel ugyanis „becsaphatják” a növényeket, hogy azok azt higgyék, még mindig nyár van.

A videó megjelenése óta egyre-másra szaporodnak a TikTokon a témában készült videók. Aki teheti, nézze meg, érdemes, hiszen mi sem látunk ilyesmit, legfeljebb a neten. 

A látványos videóért KATTINTSON IDE!

(Fotó: Engin_Akyurt/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meghökkentő, köznapi dologból készülhet értékes növénytáp

2024. július 4. 11:10

Megfelelő előkészületekkel a csirkecsont is felhasználható, jelesül a benne lévő tápanyagokkal a növényeink fejlődését segíthetjük.

Egy napraforgó élete – 83 nap 1 percben

2024. július 3. 13:10

A napraforgóról készült videó akár a növény fejlődési fázisait is demonstrálhatja, de csupán látványnak sem utolsó.

Ez a fa vérzik, amikor kivágják

2024. július 3. 07:40

A rózsafa, vérfa, vasfa kifejezések kiváló minőségű keményfák több, nem rokon faját jelölhetik. Van köztük, ami valóban vérpiros nedvet bocsát ki.

Sör is készíthető kaliforniai paprikából!

2024. június 11. 13:10

Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.

Az esővízgyűjtés egyre népszerűbb Vietnámban is

2023. január 20. 10:26

Az esővízgyűjtés a világon mindenütt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Fejlődésben a vietnámi kertészet

2023. május 1. 11:34

A vietnámi kertészet több szempontból is fejlődésnek indult, ami az ország agrárágazatának folyamatos fejlődésére utal.