Bulvár

A mézeskalács színes története

Agrofórum Online

A hagyományos karácsonyi sütemények sorában talán a legfontosabb szerepet a mézeskalács tölti be, hiszen az elkészítésébe, díszítésébe akár a legkisebbek is bevonhatók, az illata pedig, egybeolvadva a fenyőfa illatával, utánozhatatlan hangulatot teremt. De honnan ered a mézeskalács-készítés hagyománya?

A kérdésre a megoldást maga a méz jelenti, amely a világ legtöbb részén megtalálható, és amelynek magas cukortartalma már akkor alkalmassá tette ételek édesítésére, amikor még cukrot nem tudtak előállítani. 

Valószínűleg már időszámításunk előtt több ezer évvel készítettek lisztből, vízből és mézből forró kövön sült édességet, de az első mézeskalácsokat szász telepesek, valamint méhészkedéssel foglalkozó szerzetesek sütötték.

Magyarországon német hatásra jelent meg a 17. században, amikor az első mézeskalácsos céheket megalapították, az elsőt 1619-ben Pozsonyban. Innen terjedt tovább a Felvidékre és Erdélyre, majd a 18. században az Alföldön is elterjedtek a mézeskaláccsal foglalkozók céhei.

A mézeskalács eredetileg három alapanyagból, lisztből, mézből és cukorszirupból állt. A tésztát képzőművészeti értéket képviselő negatív vésetű faformákba, úgynevezett ütőfákba nyomták bele, amelyeket a fafaragáshoz értő mesteremberek vagy rézmetszők készítettek. 

Szintén mézeskalács tésztából sütötték az ejzolt tésztákat. Ezeket fémszaggatóval vágták ki, sütés után pirosra festették, és színes masszával (ez volt az ejz), esetleg tükrökkel díszítették. A legkedveltebb forma a szív, a huszár és a pólyás baba volt, amit vásárfiaként vagy szerelmi ajándékként kínáltak.

A mézeskalács céheknek végezetül a répacukorgyárak tették be a kiskaput, amikor a cukor olcsóvá és nagy tömegben elérhetővé vált: a céhek működése 1872-ben, az első ipartörvénnyel megszűnt, és napvilágra kerültek a titkos receptek.

A mézeskalács-készítés mint hivatás nagyrészt talán megszűnt, de ez az egyszerű, változatos formában előforduló sütemény örök kedvenc maradt, és új hozzávalókat is kapott, mint a fahéj, gyömbér, különféle magok stb. Évről évre tömegek állnak neki gyúrni és formázni és sütni és díszíteni – hol művészi tudatossággal, hol bájos ügyetlenséggel – karácsony előtt a mézeskalácsot.

(Fotó: kaboompics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy őz alszik minden este a családi nappaliban

2024. december 14. 14:10

Pedig a tenyésztés mindig azt a célt szolgálja, hogy ne alakuljon ki szoros kapcsolat a vadon élő állatokkal.

Fejszepróbának vetették alá az MTZ traktort, sikerrel teljesítette

2024. december 10. 14:40

Elképesztő strapabírás jellemzi a fehérorosz vállalat új termékét, amit a munkatársai egyedülálló próbával bizonyítottak.

Ingyen bérelhető egy félmilliárd értékű gazdaság

2024. december 10. 13:10

Egy amerikai férfi ingyen felajánlja birtokát annak, aki hajlandó biogazdaságot létrehozni a területen. Befektetésre azért így is szükség lesz.

Gazdálkodó lesz a Forma–1-es világbajnok

2024. december 7. 16:10

Egy kis edzést tart a mezőgazdasági ismeretek területén – árulta el a négyszeres Forma–1-es világbajnok egy braunschweigi díjátadón.

4 meglepő tény a mikulásvirágról

2023. november 17. 08:10

A legtöbben azt gondoljuk, már mindent tudunk a Mikulásvirágról, hiszen sokszor vásároljuk meg télen, és akkor mindig elmondják nekünk, amiről úgy vélik, tudnunk kell, ám meglehet, van azért új a nap alatt. Az alábbiakban olyan tényeket sorolunk fel erről a szépséges ünnepi növényről, ami lehet, mégiscsak újdonságként hat.

Egyedi adventi naptár – ötletek felnőtteknek

2024. november 29. 05:40

A folytatólagos, minden napra jutó feladatok, lelki táplálékok, meglepetések nagy örömmé tudják tenni a felnőttek számára is ezt a négy hetet. Találjunk ki felnőtt szeretteinknek valami különlegességet „adventi naptár” gyanánt!

Külföldön is keresett a magyar dió

2022. december 20. 12:42

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk.

Mákos bejglit nem tanácsos enniük a várandós nőknek?

2023. december 11. 10:10

Egyet a mákosból, egyet a diósból, egyet a mákosból… A bejglit karácsonykor addig tömjük magunkba, amíg el nem fogy. De van-e káros hatása a máknak a várandós nőkre?