17℃ 8℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Élelmiszeripar

Brüsszel új frontot nyit: jöhet a vegán húspótlók névváltása

Agrofórum Online

Az Európai Unió egy új rendelettervezete szerint a jövőben nem lehetne olyan húsra utaló kifejezéseket használni növényi alapú élelmiszereken, mint például „bacon”, „ribs” vagy „sirloin steak”. A javaslat célja, hogy egyértelmű különbséget tegyenek a valódi húsból készült termékek és a növényi alternatívák között, így védve a fogyasztókat a megtévesztő címkézéstől.

A szabályozás összesen 29 olyan elnevezést tiltaná, amelyek klasszikusan a húsiparhoz köthetők – például a „chicken wing” (csirkeszárny) vagy a „pork chop” (sertésszelet). A „burger”, „kolbász” és „steak” szavak egyelőre még nem kerültek a tiltólistára, de a jogalkotás előrehaladtával ezek is veszélybe kerülhetnek. Az Európai Parlament a következő hónapokban tárgyalhat a végleges szövegről.

Fogyasztóvédelem vagy versenykorlátozás?

A Bizottság indoklása szerint az elnevezések pontosítása elsősorban a vásárlók érdekeit szolgálná. Az uniós döntéshozók úgy látják, a húsra utaló kifejezések használata a növényi termékeken megtévesztheti a vásárlókat, akik nem mindig olvassák el a csomagoláson szereplő összetevőket. Az új szabályozással ezt szeretnék kiküszöbölni.

A növényi alapú élelmiszereket gyártó cégek azonban aggodalmuknak adtak hangot. Szerintük a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy a „vegán kolbász” nem tartalmaz húst – az elnevezés inkább a forma, a felhasználás vagy az ízvilág leírására szolgál. A ProVeg és más civil szervezetek attól tartanak, hogy az új szabályozás akadályozná az alternatív fehérjeforrások térnyerését, és torzíthatja a versenyt a húsipar javára.

Az új szabályozás akadályozná az alternatív fehérjeforrások térnyerését

Már volt példa hasonlóra – de visszakozás lett belőle

Franciaország 2022-ben már megpróbálta nemzeti szinten betiltani a húsos elnevezések használatát a növényi termékeken. A szabályozást azonban az Európai Bíróság végül felfüggesztette, mondván: a tiltás uniós harmonizáció hiányában nem hajtható végre megfelelő jogalappal. Az új uniós rendelettervezet éppen ezt a jogi űrt kívánja betölteni, egységes szabályozást hozva minden tagállam számára.

Mit jelent ez a magyar gyártóknak?

A növényi húspótlók piaca dinamikusan növekszik Európában – 2024-ben a forgalma meghaladta a 3,3 milliárd eurót. A magyar piacon is egyre több alternatívát találni: növényi kolbász, vegán szendvicsfeltét, húspótló fasírt – ezek mind érintettek lehetnek, ha a rendelet hatályba lép. A gyártóknak új márkaneveket, csomagolásokat és marketingstratégiát kell majd kialakítaniuk, ami komoly költséggel járhat.

A szabályozás az exportáló vállalkozásokat is érintheti. Ha valaki például növényi fasírtot szeretne forgalmazni Németországban vagy Hollandiában, előfordulhat, hogy a címkét teljesen újra kell gondolni. Érdemes tehát előre felkészülni a változásokra, és figyelemmel kísérni az uniós döntéshozatalt.

Még nincs döntés – de most kell lépni

A javaslat egyelőre nem jogerős, és várhatóan több hónapig is eltarthat, mire a végleges szabályokat elfogadják. A tagállamok és az Európai Parlament véleményei még alakíthatják a szöveget, de az irány egyértelmű: az EU szigorítaná a növényi alapú termékek címkézését. A gyártók és forgalmazók részéről most lenne érdemes elindítani a címke-átvilágítást és a fogyasztói kommunikáció újragondolását.

(Forrás: Fleischalternativen: Wird „veganer Speck“ bald verboten? EU-Kommission plant neue Regeln für Produktnamen | top agrar)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

2023. november 27. 13:40

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.

A Lidl csökkenti az állati termékek vegán alternatíváinak árait 

2023. október 15. 07:10

Az élelmiszer-kereskedő bejelentette, a jövőben a saját márkás vegán termékek szinte teljes kínálata ugyanolyan alapáron lesz elérhető Németországban, mint a hasonló állati eredetű termékek. A vegán ételek jellemzően lényegesen drágábbak, mint az állati eredetűek.

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

2022. július 8. 09:17

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.