Élelmiszeripar

Brüsszel új frontot nyit: jöhet a vegán húspótlók névváltása

Agrofórum Online

Az Európai Unió egy új rendelettervezete szerint a jövőben nem lehetne olyan húsra utaló kifejezéseket használni növényi alapú élelmiszereken, mint például „bacon”, „ribs” vagy „sirloin steak”. A javaslat célja, hogy egyértelmű különbséget tegyenek a valódi húsból készült termékek és a növényi alternatívák között, így védve a fogyasztókat a megtévesztő címkézéstől.

A szabályozás összesen 29 olyan elnevezést tiltaná, amelyek klasszikusan a húsiparhoz köthetők – például a „chicken wing” (csirkeszárny) vagy a „pork chop” (sertésszelet). A „burger”, „kolbász” és „steak” szavak egyelőre még nem kerültek a tiltólistára, de a jogalkotás előrehaladtával ezek is veszélybe kerülhetnek. Az Európai Parlament a következő hónapokban tárgyalhat a végleges szövegről.

Fogyasztóvédelem vagy versenykorlátozás?

A Bizottság indoklása szerint az elnevezések pontosítása elsősorban a vásárlók érdekeit szolgálná. Az uniós döntéshozók úgy látják, a húsra utaló kifejezések használata a növényi termékeken megtévesztheti a vásárlókat, akik nem mindig olvassák el a csomagoláson szereplő összetevőket. Az új szabályozással ezt szeretnék kiküszöbölni.

A növényi alapú élelmiszereket gyártó cégek azonban aggodalmuknak adtak hangot. Szerintük a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy a „vegán kolbász” nem tartalmaz húst – az elnevezés inkább a forma, a felhasználás vagy az ízvilág leírására szolgál. A ProVeg és más civil szervezetek attól tartanak, hogy az új szabályozás akadályozná az alternatív fehérjeforrások térnyerését, és torzíthatja a versenyt a húsipar javára.

Az új szabályozás akadályozná az alternatív fehérjeforrások térnyerését

Már volt példa hasonlóra – de visszakozás lett belőle

Franciaország 2022-ben már megpróbálta nemzeti szinten betiltani a húsos elnevezések használatát a növényi termékeken. A szabályozást azonban az Európai Bíróság végül felfüggesztette, mondván: a tiltás uniós harmonizáció hiányában nem hajtható végre megfelelő jogalappal. Az új uniós rendelettervezet éppen ezt a jogi űrt kívánja betölteni, egységes szabályozást hozva minden tagállam számára.

Mit jelent ez a magyar gyártóknak?

A növényi húspótlók piaca dinamikusan növekszik Európában – 2024-ben a forgalma meghaladta a 3,3 milliárd eurót. A magyar piacon is egyre több alternatívát találni: növényi kolbász, vegán szendvicsfeltét, húspótló fasírt – ezek mind érintettek lehetnek, ha a rendelet hatályba lép. A gyártóknak új márkaneveket, csomagolásokat és marketingstratégiát kell majd kialakítaniuk, ami komoly költséggel járhat.

A szabályozás az exportáló vállalkozásokat is érintheti. Ha valaki például növényi fasírtot szeretne forgalmazni Németországban vagy Hollandiában, előfordulhat, hogy a címkét teljesen újra kell gondolni. Érdemes tehát előre felkészülni a változásokra, és figyelemmel kísérni az uniós döntéshozatalt.

Még nincs döntés – de most kell lépni

A javaslat egyelőre nem jogerős, és várhatóan több hónapig is eltarthat, mire a végleges szabályokat elfogadják. A tagállamok és az Európai Parlament véleményei még alakíthatják a szöveget, de az irány egyértelmű: az EU szigorítaná a növényi alapú termékek címkézését. A gyártók és forgalmazók részéről most lenne érdemes elindítani a címke-átvilágítást és a fogyasztói kommunikáció újragondolását.

(Forrás: Fleischalternativen: Wird „veganer Speck“ bald verboten? EU-Kommission plant neue Regeln für Produktnamen | top agrar)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Krémes és hazai: miért ígéretes a rozsital?

2025. október 3. 07:10

A növényi italok közt új versenyző lehet a rozsital: helyi alapanyag, alacsony vízigény, ígéretes íz– és környezeti profil.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

2025. szeptember 25. 13:10

Hulladékból érték: fermentációval és AI segítségével készül a jövő fehérjeforrása.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

2022. szeptember 27. 13:05

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából. A válaszok alapján az emberek igen nyitottak ezekre a termékekre, mert azok csaknem fele, akik még sosem próbáltak ilyeneket, valószínűleg vagy biztosan megkóstolnának vegán húshelyettesítő termékeket. A készítmények ízletességét bizonyítja, hogy a „kóstolók” 52 százaléka bátran lemondana a húsfogyasztásról ezekért cserébe.

Hal nélkül készül a vegán halászlé – de hogyan?

2023. szeptember 7. 07:10

Nem is akárhol, hanem azon a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ért el arany minősítést két vegán hobbiszakács, amely hazánk egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. Dér Lilla és Gyarmati Dorka, a két versenyző nem meglepő módon hal nélkül készítette el a hallevet. Mielőtt azonban a némileg „unortodox” receptet ismertetnénk, merüljünk el kicsit a hagyományos levekben.

Nem minden bor vegán? Nem bizony!

2024. március 26. 09:10

Az emberekből gyakran meglepődést vált ki, amikor egy borra azt mondjuk, hogy vegán, hiszen alapvetően szőlőből készül.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.