Élelmiszeripar

Brüsszel új frontot nyit: jöhet a vegán húspótlók névváltása

Agrofórum Online

Az Európai Unió egy új rendelettervezete szerint a jövőben nem lehetne olyan húsra utaló kifejezéseket használni növényi alapú élelmiszereken, mint például „bacon”, „ribs” vagy „sirloin steak”. A javaslat célja, hogy egyértelmű különbséget tegyenek a valódi húsból készült termékek és a növényi alternatívák között, így védve a fogyasztókat a megtévesztő címkézéstől.

A szabályozás összesen 29 olyan elnevezést tiltaná, amelyek klasszikusan a húsiparhoz köthetők – például a „chicken wing” (csirkeszárny) vagy a „pork chop” (sertésszelet). A „burger”, „kolbász” és „steak” szavak egyelőre még nem kerültek a tiltólistára, de a jogalkotás előrehaladtával ezek is veszélybe kerülhetnek. Az Európai Parlament a következő hónapokban tárgyalhat a végleges szövegről.

Fogyasztóvédelem vagy versenykorlátozás?

A Bizottság indoklása szerint az elnevezések pontosítása elsősorban a vásárlók érdekeit szolgálná. Az uniós döntéshozók úgy látják, a húsra utaló kifejezések használata a növényi termékeken megtévesztheti a vásárlókat, akik nem mindig olvassák el a csomagoláson szereplő összetevőket. Az új szabályozással ezt szeretnék kiküszöbölni.

A növényi alapú élelmiszereket gyártó cégek azonban aggodalmuknak adtak hangot. Szerintük a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy a „vegán kolbász” nem tartalmaz húst – az elnevezés inkább a forma, a felhasználás vagy az ízvilág leírására szolgál. A ProVeg és más civil szervezetek attól tartanak, hogy az új szabályozás akadályozná az alternatív fehérjeforrások térnyerését, és torzíthatja a versenyt a húsipar javára.

Az új szabályozás akadályozná az alternatív fehérjeforrások térnyerését

Már volt példa hasonlóra – de visszakozás lett belőle

Franciaország 2022-ben már megpróbálta nemzeti szinten betiltani a húsos elnevezések használatát a növényi termékeken. A szabályozást azonban az Európai Bíróság végül felfüggesztette, mondván: a tiltás uniós harmonizáció hiányában nem hajtható végre megfelelő jogalappal. Az új uniós rendelettervezet éppen ezt a jogi űrt kívánja betölteni, egységes szabályozást hozva minden tagállam számára.

Mit jelent ez a magyar gyártóknak?

A növényi húspótlók piaca dinamikusan növekszik Európában – 2024-ben a forgalma meghaladta a 3,3 milliárd eurót. A magyar piacon is egyre több alternatívát találni: növényi kolbász, vegán szendvicsfeltét, húspótló fasírt – ezek mind érintettek lehetnek, ha a rendelet hatályba lép. A gyártóknak új márkaneveket, csomagolásokat és marketingstratégiát kell majd kialakítaniuk, ami komoly költséggel járhat.

A szabályozás az exportáló vállalkozásokat is érintheti. Ha valaki például növényi fasírtot szeretne forgalmazni Németországban vagy Hollandiában, előfordulhat, hogy a címkét teljesen újra kell gondolni. Érdemes tehát előre felkészülni a változásokra, és figyelemmel kísérni az uniós döntéshozatalt.

Még nincs döntés – de most kell lépni

A javaslat egyelőre nem jogerős, és várhatóan több hónapig is eltarthat, mire a végleges szabályokat elfogadják. A tagállamok és az Európai Parlament véleményei még alakíthatják a szöveget, de az irány egyértelmű: az EU szigorítaná a növényi alapú termékek címkézését. A gyártók és forgalmazók részéről most lenne érdemes elindítani a címke-átvilágítást és a fogyasztói kommunikáció újragondolását.

(Forrás: Fleischalternativen: Wird „veganer Speck“ bald verboten? EU-Kommission plant neue Regeln für Produktnamen | top agrar)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

2025. november 28. 07:10

Az ünnepi időszak kiemelt ellenőrzései a higiéniai előírások betartását és a magyar családok egészségének védelmét szolgálják.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.

Mi jön a fehérje- és rostmánia után? Itt az új ételtrend

2025. november 16. 07:10

A fehérje és rost egy évig uralta a piacot, most viszont új összetevők és tudatosabb étrenddivat van kialakulóban.

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

2025. március 9. 07:25

Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő terméket az új fogyasztói igények terén, de a bor alternatívái kiutat jelenthetnek.

Hal nélkül készül a vegán halászlé – de hogyan?

2023. szeptember 7. 07:10

Nem is akárhol, hanem azon a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ért el arany minősítést két vegán hobbiszakács, amely hazánk egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. Dér Lilla és Gyarmati Dorka, a két versenyző nem meglepő módon hal nélkül készítette el a hallevet. Mielőtt azonban a némileg „unortodox” receptet ismertetnénk, merüljünk el kicsit a hagyományos levekben.

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

2025. január 12. 10:10

Mi állhat a húsfogyasztás utóbbi időben tapasztalható felfutása és a vegán, növényfogyasztó életmódról való leszokás hátterében?

A Lidl csökkenti az állati termékek vegán alternatíváinak árait 

2023. október 15. 07:10

Az élelmiszer-kereskedő bejelentette, a jövőben a saját márkás vegán termékek szinte teljes kínálata ugyanolyan alapáron lesz elérhető Németországban, mint a hasonló állati eredetű termékek. A vegán ételek jellemzően lényegesen drágábbak, mint az állati eredetűek.