Élelmiszeripar

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

Agrofórum Online

A hús tartósítása évezredes gyakorlat, a modern élelmiszeripar pedig évtizedek óta használ nitritet és nitrátot a termékek színének megőrzésére, az oxidáció lassítására, valamint a veszélyes kórokozók elszaporodásának megelőzésére. Ezek az adalékanyagok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a sonkák, kolbászok és egyéb hústermékek hosszabb ideig frissek és esztétikusak maradjanak.

Az utóbbi években azonban egyre nagyobb figyelem irányul a nitritek és nitrátok lehetséges egészségkárosító hatásaira, különösen az N-nitrozamin vegyületek képződése miatt, amelyek a kutatások szerint rákkeltő kockázatot jelenthetnek. Ennek hatására a húsipar válaszút elé került: hogyan lehet kevesebb szintetikus adalékanyaggal ugyanolyan biztonságos és kívánatos terméket előállítani?

A nitrit és nitrát szerepe a húsiparban

  • Színmegőrzés: A nitrit mioglobinnal reakcióba lépve nitrozomioglobint képez, amely stabil, élénkvörös színt ad a húsnak.
  • Antimikrobiális védelem: A nitrit gátolja a veszélyes baktériumok, köztük a botulizmust okozó Clostridium botulinum szaporodását.
  • Zsíroxidáció megelőzése: Megakadályozza a zsiradékok avasodását, ezzel meghosszabbítva a termék eltarthatóságát és megőrizve az ízvilágot.

Egészségügyi kockázatok: miért kérdéses a használatuk?

A fő probléma, hogy a nitrit magas hőmérsékleten vagy szárításkor más anyagokkal, például aminokkal reakcióba lépve N-nitrozaminokat képezhet – ezek hosszú távú fogyasztása növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok kockázatát. Emellett nagy mennyiségű nitrit methemoglobinémiát is okozhat, különösen veszélyes lehet kisgyermekekre vagy várandós nőkre.

Szabályozási szigorítások és ipari kihívások

Az Európai Parlament 2023-ban új rendeletet fogadott el, amely 2025. október 9-től 80 mg/kg nitritet és 90 mg/kg nitrátot engedélyez nem előkezelt (nem hőkezelt) húsipari termékekben – mint például nyers kolbászok vagy szalámik. Ez jelentős csökkentést jelent, és alkalmazkodásra kényszeríti a gyártókat.

Lehetséges alternatívák

1. Természetes forrásokból származó nitrátok

Bizonyos zöldségek – például cékla, spenót, sóska, zeller – nitráttartalma természetes formában biztosíthatja a kívánt hatást. A zellerkivonat fermentálásával például nitrit is előállítható, így a „nitritmentes” címke valójában természetes eredetű nitritekre utalhat.

  • Használt összetevők: zellerkivonat, cékla, ruccola, citromsav, almaecet, rozmaring, fahéj, gyömbér, szegfűszeg stb.
  • Kihívás: változó hatóanyag-tartalom a szezon, termőhely és feldolgozási mód függvényében.

2. Innovatív technológiák alkalmazása

  • Magas hidrosztatikus nyomás (HPP): Hőkezelés nélkül, nyomással pusztítja el a mikroorganizmusokat.
  • Ózon és UV-C fény: Felületi fertőtlenítés kémiai anyagok nélkül – hatásos pl. Listeria vagy Salmonella ellen.

Ezek a technológiák kíméletesen tartósítanak, nem befolyásolják lényegesen az ízt vagy textúrát.

3. Fermentáció és starterkultúrák

A tejsavbaktériumokkal végzett fermentáció csökkenti a pH-t, így természetes módon gátolja a kórokozók szaporodását. A fermentált húskészítmények – például szárazkolbászok és szalámik – esetében már ma is széles körben alkalmazzák. Előnyük, hogy nemcsak tartósítanak, hanem jellegzetes íz- és aromavilágot is biztosítanak.

(Forrás: Zašto je važno smanjivati upotrebu sintetiziranih nitrita  i nitrata u mesnim proizvodima – Gospodarski list)

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Hol tartunk? Az ultrafeldolgozott ételek térnyerése itthon

2025. szeptember 14. 13:10

Magyarországon az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya 21 százalék, de ettől még komoly veszélyeket hordozhatnak.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

Megérzi a húsipar a húshelyettesítők növekvő népszerűségét

2021. június 11. 06:03

A növényi eredetű fehérjeipar a fogyasztókért folytatott versenyben gondokat okozhat a hagyományos hús iránti piaci keresletnek.

COVID-19: javulásra számít a húsipari óriás

2020. november 18. 05:57

A Tyson Foods összesen 540 millió dollárt költött a COVID-19-hez kapcsolódó kiadásokra a 2020-as pénzügyi évben.

Öt újabb húsipari vállalat exportálhat Szingapúrba

2018. november 5. 09:47

Most már nemcsak a kacsa-, a liba- és más baromfihúsokat tudják exportálni Szingapúrba, hanem a nyúl- és a marhahúsra is megkapták az engedélyt - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a magyar mangalicahús iránti kereslet dinamikusan nő Szingapúrban.