Élelmiszeripar

Felmelegedés – ki marad talpon?

Agrofórum Online

A globális élelmezésbiztonságot jelentősen befolyásolhatja a termények sokféleségének csökkenése. A forgatókönyv akkor lép érvénybe, hogyha a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb mértékben emelkedik – derül ki a sciencedaily.com új kutatásából. A globális felmelegedés már napjainkban is átformálja mindennapi életünket: világszerte viharok, áradások, erdőtüzek és aszályok pusztítanak. A hőmérséklet említetten felüli emelkedésével a globális élelmiszer-termelés akár egyharmada is veszélybe kerülhet.

A Nature Food című folyóiratban megjelent új tanulmány átfogóbb képet nyújt a tekintetben, hogy a felmelegedés a Föld mely területein, és miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Az Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet, a csapadékeloszlás és -mennyiség, valamint az aszályos időszakok jövőbeni változásai hogyan befolyásolják majd 30 különböző, alapvető élelmiszernövényünk termesztési körülményeit.

A szakemberek azt találták, hogy a rövidebb szélességi körök mentén található régióknak lényegesen rosszabb gazdálkodási körülményekkel kell majd számolniuk, mint a hosszabb szélességi körön elterülő területek népességének.

A felmelegedés mértékétől függően a rövidebb szélességi körök területein a növénytermesztés akár fele is veszélybe kerülhet, mivel az éghajlati viszonyok alkalmatlanná válnak a termelésre. Párhuzamosan ezzel a régiókban a termények sokfélesége is nagymértékben csökkenne.

„A sokféleség csökkenése azt jelenti, hogy a termeszthető élelmiszernövények köre bizonyos területeken jelentősen csökkenhet. Ez gátat szabna az élelmezésbiztonságnak, és megnehezítené a megfelelő kalória- és fehérjebevitelt is”– olvasható Sara Heikonen, a tanulmány vezető szerzőjének gondolata.

A felmelegedés súlyosan csökkenteni fogja az alapvető növények, úgy mint rizs, kukorica, búza, burgonya és szója termőterületét, amelyek a világ népességének energia-bevitelének több mint kétharmadát adják.

,,Az olyan trópusi gyökérnövények (mint például a jamgyökér), amelyek az alacsony jövedelmű országokban kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából, valamint a gabonafélék és a hüvelyesek különösen veszélyeztetettek. A leginkább érintett régióban, a szubszaharai Afrikában a jelenlegi termelés közel háromnegyede kerül veszélybe, ha a globális felmelegedés meghaladja a 3 °C-ot” – vallja Heikonen.

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250304114055.htm)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A stevia kora lejárt? Új édesítők jönnek

2025. december 19. 07:10

A stevia sokat tett a cukorcsökkentésért, de nem oldott meg mindent. Új édesítőanyagok jelennek meg, amelyek tisztább ízt és kevesebb kompromisszumot ígérnek.

Melyik lesz idén a karácsony sztár íze? Brutális szaloncukor-trendek 2025-ben

2025. december 14. 14:10

A zselés örök kedvenc maradt, de 2025-ben soha nem látott ízorgia érkezett meg a karácsonyfa alá — rekordárakkal.

Gluténmentes karácsony: így alakítja át a piacot az ünnepi roham

2025. december 11. 07:10

A karácsonyi időszakban meredeken nő a gluténmentes termékek iránti kereslet, a gyártók pedig újragondolják teljes szezonális kínálatukat.

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

2025. november 28. 07:10

Az ünnepi időszak kiemelt ellenőrzései a higiéniai előírások betartását és a magyar családok egészségének védelmét szolgálják.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.

Modern vertikális farmot adtak át Dániában

2021. január 16. 06:38

A vertikális gazdálkodás a városi terek felhasználásának egyik újszerű módjaként fontos szerephez juthat a jövőben a világ növekvő élelmiszerigényének kielégítésére és az élelmiszer helyi termelésére.

Megvan a legészakabbra dolgozó önjáró silózó

2023. november 23. 17:10

Minden relatív, még a mezőgazdaságban is: a finn gazdáknak átlagosan 180 napig tart a szezon, a rövid nyárral és a hosszan tartó hideggel megküzdve kell a szektornak helytállnia és megtérülő növénytermesztést végeznie. Ehhez képest egy „kis” aszály vagy késői fagy nálunk semmiségnek tűnhet.