Élelmiszeripar

Felmelegedés – ki marad talpon?

Agrofórum Online

A globális élelmezésbiztonságot jelentősen befolyásolhatja a termények sokféleségének csökkenése. A forgatókönyv akkor lép érvénybe, hogyha a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb mértékben emelkedik – derül ki a sciencedaily.com új kutatásából. A globális felmelegedés már napjainkban is átformálja mindennapi életünket: világszerte viharok, áradások, erdőtüzek és aszályok pusztítanak. A hőmérséklet említetten felüli emelkedésével a globális élelmiszer-termelés akár egyharmada is veszélybe kerülhet.

A Nature Food című folyóiratban megjelent új tanulmány átfogóbb képet nyújt a tekintetben, hogy a felmelegedés a Föld mely területein, és miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Az Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet, a csapadékeloszlás és -mennyiség, valamint az aszályos időszakok jövőbeni változásai hogyan befolyásolják majd 30 különböző, alapvető élelmiszernövényünk termesztési körülményeit.

A szakemberek azt találták, hogy a rövidebb szélességi körök mentén található régióknak lényegesen rosszabb gazdálkodási körülményekkel kell majd számolniuk, mint a hosszabb szélességi körön elterülő területek népességének.

A felmelegedés mértékétől függően a rövidebb szélességi körök területein a növénytermesztés akár fele is veszélybe kerülhet, mivel az éghajlati viszonyok alkalmatlanná válnak a termelésre. Párhuzamosan ezzel a régiókban a termények sokfélesége is nagymértékben csökkenne.

„A sokféleség csökkenése azt jelenti, hogy a termeszthető élelmiszernövények köre bizonyos területeken jelentősen csökkenhet. Ez gátat szabna az élelmezésbiztonságnak, és megnehezítené a megfelelő kalória- és fehérjebevitelt is”– olvasható Sara Heikonen, a tanulmány vezető szerzőjének gondolata.

A felmelegedés súlyosan csökkenteni fogja az alapvető növények, úgy mint rizs, kukorica, búza, burgonya és szója termőterületét, amelyek a világ népességének energia-bevitelének több mint kétharmadát adják.

,,Az olyan trópusi gyökérnövények (mint például a jamgyökér), amelyek az alacsony jövedelmű országokban kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából, valamint a gabonafélék és a hüvelyesek különösen veszélyeztetettek. A leginkább érintett régióban, a szubszaharai Afrikában a jelenlegi termelés közel háromnegyede kerül veszélybe, ha a globális felmelegedés meghaladja a 3 °C-ot” – vallja Heikonen.

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250304114055.htm)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj – egészségesebb, mint a vaj?

2025. augusztus 6. 14:10

A napraforgó-, repce- és szójaolaj eddig ellenség volt az egészségtudatos étrendben – most viszont megérkezett a tudományos felmentés.

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

2025. július 31. 16:10

A konzervélelmiszerek világszerte veszítenek népszerűségükből. A fogyasztók a természetesebb, friss alternatívák felé fordulnak.

Technológia a biztonságért: AI az élelmiszerláncban

2025. július 10. 16:10

Az AI egyre fontosabb szerepet kap az élelmiszerlánc minden pontján – a mezőgazdaságtól a gyártáson át egészen a fogyasztóig.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

Újdonságok a DEKALB kukoricavetőmag-portfóliójában

2023. október 25. 06:40

Ahogy a partnereink már megszokhatták, idén is több új DEKALB kukoricahibriddel bővítjük portfóliónkat, alkalmazkodva a jelen kor kihívásaihoz. Az intenzív, precíziós nemesítői munka új termékei és azok gyors, helyes pozícionálása révén a DEKALB nemesítői és fejlesztői munkatársai évről évre képesek kiaknázni a genetikai előrehaladásban rejlő potenciált, melyet digitális megoldásainkkal karöltve kínálunk a hazai gazdák számára.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Kutatások szerint 2050-ig 80%-kal csökkenthető a műtrágyákból származó szén-dioxid-kibocsátás

2023. április 21. 11:44

A kutatók kiszámították a műtrágyák teljes életciklusának szén-dioxid-kibocsátását, amelyek a teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátás mintegy öt százalékáért felelősek.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a napégett gyümölcs, támadnak a zöld vándorpoloskák

2022. július 27. 08:45

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.