Élelmiszeripar

Felmelegedés – ki marad talpon?

Agrofórum Online

A globális élelmezésbiztonságot jelentősen befolyásolhatja a termények sokféleségének csökkenése. A forgatókönyv akkor lép érvénybe, hogyha a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb mértékben emelkedik – derül ki a sciencedaily.com új kutatásából. A globális felmelegedés már napjainkban is átformálja mindennapi életünket: világszerte viharok, áradások, erdőtüzek és aszályok pusztítanak. A hőmérséklet említetten felüli emelkedésével a globális élelmiszer-termelés akár egyharmada is veszélybe kerülhet.

A Nature Food című folyóiratban megjelent új tanulmány átfogóbb képet nyújt a tekintetben, hogy a felmelegedés a Föld mely területein, és miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Az Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet, a csapadékeloszlás és -mennyiség, valamint az aszályos időszakok jövőbeni változásai hogyan befolyásolják majd 30 különböző, alapvető élelmiszernövényünk termesztési körülményeit.

A szakemberek azt találták, hogy a rövidebb szélességi körök mentén található régióknak lényegesen rosszabb gazdálkodási körülményekkel kell majd számolniuk, mint a hosszabb szélességi körön elterülő területek népességének.

A felmelegedés mértékétől függően a rövidebb szélességi körök területein a növénytermesztés akár fele is veszélybe kerülhet, mivel az éghajlati viszonyok alkalmatlanná válnak a termelésre. Párhuzamosan ezzel a régiókban a termények sokfélesége is nagymértékben csökkenne.

„A sokféleség csökkenése azt jelenti, hogy a termeszthető élelmiszernövények köre bizonyos területeken jelentősen csökkenhet. Ez gátat szabna az élelmezésbiztonságnak, és megnehezítené a megfelelő kalória- és fehérjebevitelt is”– olvasható Sara Heikonen, a tanulmány vezető szerzőjének gondolata.

A felmelegedés súlyosan csökkenteni fogja az alapvető növények, úgy mint rizs, kukorica, búza, burgonya és szója termőterületét, amelyek a világ népességének energia-bevitelének több mint kétharmadát adják.

,,Az olyan trópusi gyökérnövények (mint például a jamgyökér), amelyek az alacsony jövedelmű országokban kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából, valamint a gabonafélék és a hüvelyesek különösen veszélyeztetettek. A leginkább érintett régióban, a szubszaharai Afrikában a jelenlegi termelés közel háromnegyede kerül veszélybe, ha a globális felmelegedés meghaladja a 3 °C-ot” – vallja Heikonen.

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250304114055.htm)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Brüsszel új frontot nyit: jöhet a vegán húspótlók névváltása

2025. augusztus 23. 16:10

Az EU szigorítaná a húsos elnevezések használatát a vegán termékeken – a javaslat komoly változást hozhat a boltok polcain és a címkéken is.

Az A2 fehérje új kapukat nyithat az érintettek előtt + videó

2025. augusztus 19. 16:10

Az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a CERES Holding Zrt. között kiemelt kutatási együttműködés alakult ki, amelynek fókuszában az A2 tejtermékek fejlesztése áll. Ahogy azt az egyetem rektora említette: sokakat érintenek a tejtermékekkel kapcsolatos fogyasztási problémák, és az innovatív vonal megoldást kínálhat.

Szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj – egészségesebb, mint a vaj?

2025. augusztus 6. 14:10

A napraforgó-, repce- és szójaolaj eddig ellenség volt az egészségtudatos étrendben – most viszont megérkezett a tudományos felmentés.

Növekvő kihívásokkal kell szembenézni – Ma van a növényegészség nemzetközi napja

2023. május 12. 12:41

Az ENSZ május 12-ét a Növényegészség Nemzetközi Napjának választotta.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.

Folyamatosan növeli szójatermesztését Szerbia

2020. augusztus 15. 06:37

Több mint 100 ezer hektárral nőtt 15 év alatt a szójatermesztés Szerbiában. A megnövekedett piaci igények miatt további emelkedés várható.