Élelmiszeripar

Felmelegedés – ki marad talpon?

Agrofórum Online

A globális élelmezésbiztonságot jelentősen befolyásolhatja a termények sokféleségének csökkenése. A forgatókönyv akkor lép érvénybe, hogyha a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb mértékben emelkedik – derül ki a sciencedaily.com új kutatásából. A globális felmelegedés már napjainkban is átformálja mindennapi életünket: világszerte viharok, áradások, erdőtüzek és aszályok pusztítanak. A hőmérséklet említetten felüli emelkedésével a globális élelmiszer-termelés akár egyharmada is veszélybe kerülhet.

A Nature Food című folyóiratban megjelent új tanulmány átfogóbb képet nyújt a tekintetben, hogy a felmelegedés a Föld mely területein, és miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Az Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet, a csapadékeloszlás és -mennyiség, valamint az aszályos időszakok jövőbeni változásai hogyan befolyásolják majd 30 különböző, alapvető élelmiszernövényünk termesztési körülményeit.

A szakemberek azt találták, hogy a rövidebb szélességi körök mentén található régióknak lényegesen rosszabb gazdálkodási körülményekkel kell majd számolniuk, mint a hosszabb szélességi körön elterülő területek népességének.

A felmelegedés mértékétől függően a rövidebb szélességi körök területein a növénytermesztés akár fele is veszélybe kerülhet, mivel az éghajlati viszonyok alkalmatlanná válnak a termelésre. Párhuzamosan ezzel a régiókban a termények sokfélesége is nagymértékben csökkenne.

„A sokféleség csökkenése azt jelenti, hogy a termeszthető élelmiszernövények köre bizonyos területeken jelentősen csökkenhet. Ez gátat szabna az élelmezésbiztonságnak, és megnehezítené a megfelelő kalória- és fehérjebevitelt is”– olvasható Sara Heikonen, a tanulmány vezető szerzőjének gondolata.

A felmelegedés súlyosan csökkenteni fogja az alapvető növények, úgy mint rizs, kukorica, búza, burgonya és szója termőterületét, amelyek a világ népességének energia-bevitelének több mint kétharmadát adják.

,,Az olyan trópusi gyökérnövények (mint például a jamgyökér), amelyek az alacsony jövedelmű országokban kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából, valamint a gabonafélék és a hüvelyesek különösen veszélyeztetettek. A leginkább érintett régióban, a szubszaharai Afrikában a jelenlegi termelés közel háromnegyede kerül veszélybe, ha a globális felmelegedés meghaladja a 3 °C-ot” – vallja Heikonen.

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250304114055.htm)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Hol tartunk? Az ultrafeldolgozott ételek térnyerése itthon

2025. szeptember 14. 13:10

Magyarországon az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya 21 százalék, de ettől még komoly veszélyeket hordozhatnak.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Portfólió Farm: megtartotta szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját a Corteva

2022. szeptember 11. 08:37

A Portfólió Farm célja, hogy a magyar gazdák első kézből értesüljenek a vállalat legújabb, leginnovatívabb termékeiről.

Növénytermesztési központot adtak át Somogycsicsón

2020. szeptember 23. 08:47

Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón kedden.

Zöld energiaforrás az üvegházak üzemeltetéséhez

2023. május 2. 10:40

A startup cég olyan üvegházak árnyékolására alkalmas rendszereket gyárt, amelyek elektromos árammá alakítják a napfényt.

NS, azaz kénes nitrogénlombtrágyák. Ez is egy megoldás!?

2023. március 29. 06:38

Ha már talajon keresztül nem adtunk ki nagyobb mennyiségben ként, akkor ezt tegyük meg állományban. Ma már a kén szükségességéről nem kell oldalakat írni. De vajon lombon keresztül megéri a pótlása?