Élelmiszeripar

Húsvét 2025: tojástermelés és tojásfogyasztás trendjei

Agrofórum Online

Stabil ellátás és csökkenő tojásárak jellemzik a 2025-ös húsvéti piacot, miközben a szokásos ünnepi keresletnövekedés tapasztalható.

A KSH adatai szerint 2023-ban 2,4 milliárd darab tojást termeltek Magyarországon, ami 3,6%-kal kevesebb az előző évinél​. A csökkenés a hazai fogyasztásban is megmutatkozott: az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 2023-ban átlagosan 233 darab volt​.

Ez mintegy 3%-kal marad el az utóbbi öt év átlagától, és jóval alacsonyabb, mint a rendszerváltás idején mért ~300 darab/fő érték. Bár a tojásfogyasztás hosszú távon mérséklődött, a tojás ma is az egyik legfontosabb fehérjeforrás a magyar étrendben.

Hazánkban évente fejenként mintegy 230-240 tojást eszünk meg, ami nemzetközi összehasonlításban közepes szintnek mondható.

Piaci helyzet 2025 húsvétján

Az idei húsvéti szezonban megnyugtató az ellátás. A hazai termelők a szükségletek mintegy háromnegyedét fedezni tudják, a fennmaradó igényeket importból pótolják a kereskedők​.

A kereslet húsvét közeledtével megugrik, de komolyabb hiányra nem kell számítani. Legfeljebb kisebb boltokban, helyi szinten fordulhat elő átmeneti készlethiány a csúcsnapokon​.

A tojás fogyasztói ára 2025 tavaszán az előző év végi csúcsokról visszarendeződött. Húsvét előtt átlagosan 85-90 Ft körüli darabáron kínálják a tojást​. Ez nagyjából a 2022-es ünnepi szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a 2023-ban tapasztalt drágulás mérséklődött​.

A kormány 2025 márciusában egy árrésstop intézkedést vezetett be, amely szerint a tojás bolti ára legfeljebb 10%-kal haladhatja meg a csomagolóhelyi átadási árat. Ennek hatására a tojás kiskereskedelmi ára átlagosan mintegy 10%-kal csökkent az év elején​.

A piaci szakértők úgy látják, hogy húsvétig nem várható újabb drágulás; a szezonális kereslet ellenére az árak stabilizálódtak.

Húsvéti kereslet és trendek

Húsvétkor – akárcsak karácsonykor – hagyományosan megnő a tojás iránti kereslet, hiszen a festett tojás és a tojásos ételek elmaradhatatlan kellékei az ünnepnek. Ilyenkor a hazai termelés mellett importra is szükség van a vásárlói igények kielégítéséhez.

A tojás továbbra is a húsvéti ünnepkör egyik legfontosabb terméke, az éves forgalom jelentős része erre az időszakra esik. Ugyanakkor az utóbbi idők fogyasztási adatai némi csökkenést mutatnak, amit részben a korábban megugró árak és a kínálat ingadozása magyaráz.

A szakértők szerint azonban a tojáságazat kilátásai kedvezőek: a tojás mára beépült az egészségtudatos táplálkozásba, sikerült levetkőznie korábbi negatív megítélését, így stabil a kereslete​.

A magyar tojástermelés európai viszonylatban is versenyképes, költségszintje megközelíti a nagy tojástermelő országokét (például Lengyelországét)​.

A húsvéti tapasztalatok pedig megerősítik: a tojás továbbra is nélkülözhetetlen része a magyar fogyasztásnak, és stratégiai fontosságú termék az élelmiszeriparban.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Technológia a biztonságért: AI az élelmiszerláncban

2025. július 10. 16:10

Az AI egyre fontosabb szerepet kap az élelmiszerlánc minden pontján – a mezőgazdaságtól a gyártáson át egészen a fogyasztóig.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

2025. május 22. 10:10

A Mertcontrol új fóti laboratóriuma a mintavétel terén hoz áttörést, erősítve a hazai mezőgazdasági termények vizsgálati hátterét.

Aceszulfám-K: biztonságos édesítőszer?

2025. május 15. 14:10

Az EFSA friss értékelése szerint az aceszulfám-K mesterséges édesítőszer biztonságosnak minősül, de a fogyasztók kételkednek.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Készítsünk húsvéti ajtódíszt!

2021. március 25. 08:37

Készítsünk egyedi húsvéti ajtódíszt a családdal, így saját kezünkből kerülhet ki a vidám, színes hangulatot hozó éke a lakásnak! Szerezzük be az alapanyagokat, hagyjunk meg a héten egy szabad estét, és kezdődhet az alkotás!

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Húsvétra ez a túró dukál: a szirik

2024. március 29. 16:10

Egyes vidékeken, főleg, ahol a görögkatolikus vallás követői élnek, elképzelhetetlen a húsvét a sárgatúró nélkül, amely nevével ellentétben, nem kizárólag tejből készül.