Élelmiszeripar

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

Agrárminisztérium

Ünnepélyes keretek között adták át a Mertcontrol csoport legújabb mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legkorszerűbb vizsgálati és technológiai feltételeket kínálja a mezőgazdasági termények, talajminták, műtrágyák és egyéb alapanyagok ellenőrzésére, ezzel hozzájárulva a hazai és régiós élelmiszerbiztonság színvonalának emeléséhez.

A több mint 70 éves szakmai múltra visszatekintő Mertcontrol csoport napjainkra a vizsgálati szolgáltatások egyik vezető szereplőjévé vált Magyarországon.

Akkreditált hálózatán keresztül nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az élelmiszeriparban, a környezetvédelemben, valamint az ásványolaj- és fémipar területén is végez mintavételezést és laboratóriumi vizsgálatokat. Az új fóti központ még nagyobb kapacitással és pontossággal szolgálja ki a termelői és ipari igényeket.

Mikotoxinokra is fókuszál a laboratórium

A klímaváltozás hatására újra és újra megjelenő mikotoxin-szennyezések komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentenek, hívta fel a figyelmet Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az eseményen. Hozzátette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik kiemelt feladata a mikotoxinok monitorozása, amelyben a Mertcontrol labor is fontos szerepet vállal.

Összefogás a mikotoxinok visszaszorításáért

A 2021-ben életre hívott Mikotoxin Platform révén állami, akadémiai és ipari szereplők működnek együtt a toxinok hazai előfordulásának feltérképezésén. A platform célja a szennyeződések lakossági beviteli szintjének csökkentése és a megelőzés szakmai hátterének erősítése. Ebben a munkában aktívan közreműködik Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is, együttműködésben a Nébih szakértőivel.

Erősödő együttműködés a magán- és állami szektor között

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a laboratórium átadása egy újabb példája annak, miként erősödhet a köz- és magánszféra együttműködése az élelmiszerbiztonság területén. Az új fóti telephely nemcsak technológiai fejlesztés, hanem stratégiai előrelépés is a magyar élelmiszerlánc védelmében.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

Közzétették a 2018 évi Global Food Security Index (Globális Élelmiszerbiztonsági Index) megállapításait

2018. november 5. 13:16

A megállapítások az élelmiszerellátás szempontjából nagyobb biztonságot támogató intézkedések irányába mutatnak eltolódást.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

Növénytermesztés sötétben?

2022. június 29. 13:22

Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?