Élelmiszeripar

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

Agrárminisztérium

Ünnepélyes keretek között adták át a Mertcontrol csoport legújabb mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legkorszerűbb vizsgálati és technológiai feltételeket kínálja a mezőgazdasági termények, talajminták, műtrágyák és egyéb alapanyagok ellenőrzésére, ezzel hozzájárulva a hazai és régiós élelmiszerbiztonság színvonalának emeléséhez.

A több mint 70 éves szakmai múltra visszatekintő Mertcontrol csoport napjainkra a vizsgálati szolgáltatások egyik vezető szereplőjévé vált Magyarországon.

Akkreditált hálózatán keresztül nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az élelmiszeriparban, a környezetvédelemben, valamint az ásványolaj- és fémipar területén is végez mintavételezést és laboratóriumi vizsgálatokat. Az új fóti központ még nagyobb kapacitással és pontossággal szolgálja ki a termelői és ipari igényeket.

Mikotoxinokra is fókuszál a laboratórium

A klímaváltozás hatására újra és újra megjelenő mikotoxin-szennyezések komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentenek, hívta fel a figyelmet Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az eseményen. Hozzátette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik kiemelt feladata a mikotoxinok monitorozása, amelyben a Mertcontrol labor is fontos szerepet vállal.

Összefogás a mikotoxinok visszaszorításáért

A 2021-ben életre hívott Mikotoxin Platform révén állami, akadémiai és ipari szereplők működnek együtt a toxinok hazai előfordulásának feltérképezésén. A platform célja a szennyeződések lakossági beviteli szintjének csökkentése és a megelőzés szakmai hátterének erősítése. Ebben a munkában aktívan közreműködik Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is, együttműködésben a Nébih szakértőivel.

Erősödő együttműködés a magán- és állami szektor között

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a laboratórium átadása egy újabb példája annak, miként erősödhet a köz- és magánszféra együttműködése az élelmiszerbiztonság területén. Az új fóti telephely nemcsak technológiai fejlesztés, hanem stratégiai előrelépés is a magyar élelmiszerlánc védelmében.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj – egészségesebb, mint a vaj?

2025. augusztus 6. 14:10

A napraforgó-, repce- és szójaolaj eddig ellenség volt az egészségtudatos étrendben – most viszont megérkezett a tudományos felmentés.

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

2025. július 31. 16:10

A konzervélelmiszerek világszerte veszítenek népszerűségükből. A fogyasztók a természetesebb, friss alternatívák felé fordulnak.

Technológia a biztonságért: AI az élelmiszerláncban

2025. július 10. 16:10

Az AI egyre fontosabb szerepet kap az élelmiszerlánc minden pontján – a mezőgazdaságtól a gyártáson át egészen a fogyasztóig.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

Közzétették a 2018 évi Global Food Security Index (Globális Élelmiszerbiztonsági Index) megállapításait

2018. november 5. 13:16

A megállapítások az élelmiszerellátás szempontjából nagyobb biztonságot támogató intézkedések irányába mutatnak eltolódást.

Augusztus 30-ig tartanak a nyári szezonális ellenőrzések

2025. július 22. 05:40

A 2025. évi nyári szezonális ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei számos területeken végeznek ellenőrzéseket.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Fenntartható növényvédelem

2023. október 27. 12:10

Növényvédelem és élelmiszerbiztonság, a globális klímaváltozás ökológiai hatásai és a károsítók földrajzi elterjedésének összefüggései – egyebek mellett ezekről a témákról volt szó a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.