15℃ 10℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Élelmiszeripar

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

Agrofórum Online

A világpiacon egyre erősödő fogyasztói elvárás, hogy az élelmiszer minél természetesebb, kevesebb adalékanyaggal készüljön. Ennek nyomán a konzervtermékek iránti igény csökken, különösen Európában.

A vásárlók inkább áttérnek olyan opciókra, amelyek frissességet, tisztább ízvilágot és kevesebb sót, cukrot vagy tartósítószert tartalmaznak – még akkor is, ha ezek általában drágábbak.

Növekedés és trendváltozás

Elsősorban a világpiacon még mindig növekszik a konzervek piaca: 2025-re 109,5 milliárd USD-n áll, és 2030-ra 140 milliárdra nőhet 4,98%-os éves növekedési rátával.

Európában ugyanakkor a trend már más: a figyelem fókuszában a táplálkozási tudatosság, hulladékcsökkentés és öko-csomagolás áll. Az európai fogyasztók egyre inkább a tiszta címkéjű, alacsony só‑cukor tartalmú vagy bio-minősített konzerveket részesítik előnyben.

Mi az oka a váltásnak?

A nagyvárosi életvitelhez társuló növekvő igény a gyors, egészséges, könnyen elkészíthető ételek irányába mutat, amit részben a konzervek kínálnak – de a friss vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek még vonzóbbak lehetnek a fogyasztók számára.

A hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken

Eközben az egészség- és környezettudatosság megerősödése arra készteti a gyártókat, hogy hozzáadott adalékanyag nélkül, alacsony só‑cukor tartalommal, valamint új, fenntartható csomagolással jelenjenek meg a piacon.

A minőségi konzervek felé: piac vagy lejtő?

Míg a hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken, az innovatív szereplők éppen ezzel teremtenek új piaci rést. Organikus, alacsony nátriumtartalmú alternatívákkal, modern csomagolással próbálnak visszakapaszkodni a polcokra.

Az alacsony sótartalmú konzerv zöldségek, vagy a cukormentes gyümölcsök célközönsége az az egészségorientált fogyasztó, akik hajlandó az árkülönbözetet is kifizetni.

Agrárszakmai üzenet

A hazai feldolgozóknak célszerű felismerni az élelmiszer-fogyasztói trend változásait: a minőség, természetesség és fogyasztói visszajelzések kulcsfontosságúak. A hozzáadott érték (organikus, alacsony tartósítószer, alacsony nátrium) akár prémium árképzést is lehetővé tehet. Fontos figyelembe venni valamennyi EU vagy hazai jogszabályt az élelmiszerbiztonság és címkézés tekintetében, hiszen az európai fenntarthatósági elvárások egyre szigorúbbak lehetnek.

(Forrás: Canned food declining in popularity in favour of natural food)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Krémes és hazai: miért ígéretes a rozsital?

2025. október 3. 07:10

A növényi italok közt új versenyző lehet a rozsital: helyi alapanyag, alacsony vízigény, ígéretes íz– és környezeti profil.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

2025. szeptember 25. 13:10

Hulladékból érték: fermentációval és AI segítségével készül a jövő fehérjeforrása.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.