Élelmiszeripar

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

Agrofórum Online

A világpiacon egyre erősödő fogyasztói elvárás, hogy az élelmiszer minél természetesebb, kevesebb adalékanyaggal készüljön. Ennek nyomán a konzervtermékek iránti igény csökken, különösen Európában.

A vásárlók inkább áttérnek olyan opciókra, amelyek frissességet, tisztább ízvilágot és kevesebb sót, cukrot vagy tartósítószert tartalmaznak – még akkor is, ha ezek általában drágábbak.

Növekedés és trendváltozás

Elsősorban a világpiacon még mindig növekszik a konzervek piaca: 2025-re 109,5 milliárd USD-n áll, és 2030-ra 140 milliárdra nőhet 4,98%-os éves növekedési rátával.

Európában ugyanakkor a trend már más: a figyelem fókuszában a táplálkozási tudatosság, hulladékcsökkentés és öko-csomagolás áll. Az európai fogyasztók egyre inkább a tiszta címkéjű, alacsony só‑cukor tartalmú vagy bio-minősített konzerveket részesítik előnyben.

Mi az oka a váltásnak?

A nagyvárosi életvitelhez társuló növekvő igény a gyors, egészséges, könnyen elkészíthető ételek irányába mutat, amit részben a konzervek kínálnak – de a friss vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek még vonzóbbak lehetnek a fogyasztók számára.

A hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken

Eközben az egészség- és környezettudatosság megerősödése arra készteti a gyártókat, hogy hozzáadott adalékanyag nélkül, alacsony só‑cukor tartalommal, valamint új, fenntartható csomagolással jelenjenek meg a piacon.

A minőségi konzervek felé: piac vagy lejtő?

Míg a hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken, az innovatív szereplők éppen ezzel teremtenek új piaci rést. Organikus, alacsony nátriumtartalmú alternatívákkal, modern csomagolással próbálnak visszakapaszkodni a polcokra.

Az alacsony sótartalmú konzerv zöldségek, vagy a cukormentes gyümölcsök célközönsége az az egészségorientált fogyasztó, akik hajlandó az árkülönbözetet is kifizetni.

Agrárszakmai üzenet

A hazai feldolgozóknak célszerű felismerni az élelmiszer-fogyasztói trend változásait: a minőség, természetesség és fogyasztói visszajelzések kulcsfontosságúak. A hozzáadott érték (organikus, alacsony tartósítószer, alacsony nátrium) akár prémium árképzést is lehetővé tehet. Fontos figyelembe venni valamennyi EU vagy hazai jogszabályt az élelmiszerbiztonság és címkézés tekintetében, hiszen az európai fenntarthatósági elvárások egyre szigorúbbak lehetnek.

(Forrás: Canned food declining in popularity in favour of natural food)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik lesz idén a karácsony sztár íze? Brutális szaloncukor-trendek 2025-ben

2025. december 14. 14:10

A zselés örök kedvenc maradt, de 2025-ben soha nem látott ízorgia érkezett meg a karácsonyfa alá — rekordárakkal.

Gluténmentes karácsony: így alakítja át a piacot az ünnepi roham

2025. december 11. 07:10

A karácsonyi időszakban meredeken nő a gluténmentes termékek iránti kereslet, a gyártók pedig újragondolják teljes szezonális kínálatukat.

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

2025. november 28. 07:10

Az ünnepi időszak kiemelt ellenőrzései a higiéniai előírások betartását és a magyar családok egészségének védelmét szolgálják.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.