Élelmiszeripar

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

Agrofórum Online

A világpiacon egyre erősödő fogyasztói elvárás, hogy az élelmiszer minél természetesebb, kevesebb adalékanyaggal készüljön. Ennek nyomán a konzervtermékek iránti igény csökken, különösen Európában.

A vásárlók inkább áttérnek olyan opciókra, amelyek frissességet, tisztább ízvilágot és kevesebb sót, cukrot vagy tartósítószert tartalmaznak – még akkor is, ha ezek általában drágábbak.

Növekedés és trendváltozás

Elsősorban a világpiacon még mindig növekszik a konzervek piaca: 2025-re 109,5 milliárd USD-n áll, és 2030-ra 140 milliárdra nőhet 4,98%-os éves növekedési rátával.

Európában ugyanakkor a trend már más: a figyelem fókuszában a táplálkozási tudatosság, hulladékcsökkentés és öko-csomagolás áll. Az európai fogyasztók egyre inkább a tiszta címkéjű, alacsony só‑cukor tartalmú vagy bio-minősített konzerveket részesítik előnyben.

Mi az oka a váltásnak?

A nagyvárosi életvitelhez társuló növekvő igény a gyors, egészséges, könnyen elkészíthető ételek irányába mutat, amit részben a konzervek kínálnak – de a friss vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek még vonzóbbak lehetnek a fogyasztók számára.

A hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken

Eközben az egészség- és környezettudatosság megerősödése arra készteti a gyártókat, hogy hozzáadott adalékanyag nélkül, alacsony só‑cukor tartalommal, valamint új, fenntartható csomagolással jelenjenek meg a piacon.

A minőségi konzervek felé: piac vagy lejtő?

Míg a hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken, az innovatív szereplők éppen ezzel teremtenek új piaci rést. Organikus, alacsony nátriumtartalmú alternatívákkal, modern csomagolással próbálnak visszakapaszkodni a polcokra.

Az alacsony sótartalmú konzerv zöldségek, vagy a cukormentes gyümölcsök célközönsége az az egészségorientált fogyasztó, akik hajlandó az árkülönbözetet is kifizetni.

Agrárszakmai üzenet

A hazai feldolgozóknak célszerű felismerni az élelmiszer-fogyasztói trend változásait: a minőség, természetesség és fogyasztói visszajelzések kulcsfontosságúak. A hozzáadott érték (organikus, alacsony tartósítószer, alacsony nátrium) akár prémium árképzést is lehetővé tehet. Fontos figyelembe venni valamennyi EU vagy hazai jogszabályt az élelmiszerbiztonság és címkézés tekintetében, hiszen az európai fenntarthatósági elvárások egyre szigorúbbak lehetnek.

(Forrás: Canned food declining in popularity in favour of natural food)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brüsszel új frontot nyit: jöhet a vegán húspótlók névváltása

2025. augusztus 23. 16:10

Az EU szigorítaná a húsos elnevezések használatát a vegán termékeken – a javaslat komoly változást hozhat a boltok polcain és a címkéken is.

Az A2 fehérje új kapukat nyithat az érintettek előtt + videó

2025. augusztus 19. 16:10

Az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a CERES Holding Zrt. között kiemelt kutatási együttműködés alakult ki, amelynek fókuszában az A2 tejtermékek fejlesztése áll. Ahogy azt az egyetem rektora említette: sokakat érintenek a tejtermékekkel kapcsolatos fogyasztási problémák, és az innovatív vonal megoldást kínálhat.

Szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj – egészségesebb, mint a vaj?

2025. augusztus 6. 14:10

A napraforgó-, repce- és szójaolaj eddig ellenség volt az egészségtudatos étrendben – most viszont megérkezett a tudományos felmentés.

Technológia a biztonságért: AI az élelmiszerláncban

2025. július 10. 16:10

Az AI egyre fontosabb szerepet kap az élelmiszerlánc minden pontján – a mezőgazdaságtól a gyártáson át egészen a fogyasztóig.

Nagy lehetőségek rejlenek a zöldborsótermesztésben

2018. június 20. 08:12

Évről évre háromezer tonnányi friss zöldborsót szállítanak a külpiacokra a magyar gazdák, míg az import mindössze 190 tonnára tehető.

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

2018. március 6. 08:32

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi kohójának felújítási munkái alatt.

Zöldborsókonzerv: Magyarország első helyen az Unióban - de fagyasztani kellene

2018. július 6. 05:05

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nemrég közzé tett jelentése szerint az Európai Unió belső piacán Magyarország számít a legnagyobb zöldborsókonzerv exportőrnek. Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét kérdeztük a hírrel kapcsolatosan.