Élelmiszeripar

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

Agrofórum Online

A világpiacon egyre erősödő fogyasztói elvárás, hogy az élelmiszer minél természetesebb, kevesebb adalékanyaggal készüljön. Ennek nyomán a konzervtermékek iránti igény csökken, különösen Európában.

A vásárlók inkább áttérnek olyan opciókra, amelyek frissességet, tisztább ízvilágot és kevesebb sót, cukrot vagy tartósítószert tartalmaznak – még akkor is, ha ezek általában drágábbak.

Növekedés és trendváltozás

Elsősorban a világpiacon még mindig növekszik a konzervek piaca: 2025-re 109,5 milliárd USD-n áll, és 2030-ra 140 milliárdra nőhet 4,98%-os éves növekedési rátával.

Európában ugyanakkor a trend már más: a figyelem fókuszában a táplálkozási tudatosság, hulladékcsökkentés és öko-csomagolás áll. Az európai fogyasztók egyre inkább a tiszta címkéjű, alacsony só‑cukor tartalmú vagy bio-minősített konzerveket részesítik előnyben.

Mi az oka a váltásnak?

A nagyvárosi életvitelhez társuló növekvő igény a gyors, egészséges, könnyen elkészíthető ételek irányába mutat, amit részben a konzervek kínálnak – de a friss vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek még vonzóbbak lehetnek a fogyasztók számára.

A hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken

Eközben az egészség- és környezettudatosság megerősödése arra készteti a gyártókat, hogy hozzáadott adalékanyag nélkül, alacsony só‑cukor tartalommal, valamint új, fenntartható csomagolással jelenjenek meg a piacon.

A minőségi konzervek felé: piac vagy lejtő?

Míg a hagyományos, olcsóbb konzervek iránti igény csökken, az innovatív szereplők éppen ezzel teremtenek új piaci rést. Organikus, alacsony nátriumtartalmú alternatívákkal, modern csomagolással próbálnak visszakapaszkodni a polcokra.

Az alacsony sótartalmú konzerv zöldségek, vagy a cukormentes gyümölcsök célközönsége az az egészségorientált fogyasztó, akik hajlandó az árkülönbözetet is kifizetni.

Agrárszakmai üzenet

A hazai feldolgozóknak célszerű felismerni az élelmiszer-fogyasztói trend változásait: a minőség, természetesség és fogyasztói visszajelzések kulcsfontosságúak. A hozzáadott érték (organikus, alacsony tartósítószer, alacsony nátrium) akár prémium árképzést is lehetővé tehet. Fontos figyelembe venni valamennyi EU vagy hazai jogszabályt az élelmiszerbiztonság és címkézés tekintetében, hiszen az európai fenntarthatósági elvárások egyre szigorúbbak lehetnek.

(Forrás: Canned food declining in popularity in favour of natural food)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Hol tartunk? Az ultrafeldolgozott ételek térnyerése itthon

2025. szeptember 14. 13:10

Magyarországon az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya 21 százalék, de ettől még komoly veszélyeket hordozhatnak.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.