8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

10+1 élelmiszer, amelyek csökkentik a vércukorszintet

Agrofórum Online

Közhelyszámba megy, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség népbetegség, aminek jelentős arányban a nem megfelelő táplálkozás (és a mozgásszegény életmód) az oka. 10+1 olyan ételt ajánlunk, amely olcsó és hazánkban is könnyedén hozzáférhető, mégis nagyon egészséges – még cukorbetegek számára is.

Szerencsére léteznek olyan élelmiszerek, amelyek nemhogy nem emelik meg a vércukorszintet, hanem magas szénhidráttartalmú ételek mellé fogyasztva kifejezetten a vércukorszint csökkentésére ajánlottak. Ezek közül jó néhány a magyar boltokban is könnyen hozzáférhető és kedvező árú alternatívát jelent. Nem kell tehát rögtön a világ végéről származó „superfoodokban” gondolkodnunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, sőt sok esetben elég csak a kertben vagy a gazdaságban körülnézni.

1. Brokkoli

A brokkoliban található szulforafánnak kifejezetten vércukorszint-csökkentő hatása van, és akkor termelődik, amikor a brokkolit összevágják vagy megrágják. Kísérletek bizonyítják, hogy a brokkoli segít az inzulinérzékenység fenntartásában, csökkenti a vércukorszintet és az oxidatív stresszt. A fiatal brokkoli továbbá koncentrált formában tartalmaz hasonlóan jó hatású glükozinolátokat is. 

2. Tökfélék és tökmag

Éppen időszerűek a tökfélék, amelyeknek magas a poliszacharid-tartalmuk, ami egy összetett szénhidrátforrás, tehát magas tápértékű, de lassú emésztődésű. A magoknak pedig magas a fehérje- és zsírtartalmuk, ami energiát szolgáltat, ugyanakkor nem igényel inzulint a felszívódáshoz.

3. Mogyoró és mogyoróvaj

Szintén magas kalória-, fehérje-, de alacsony szénhidráttartalmúak a mogyorófélék, így elkerülhető, hogy inzulinra legyen szükség az emésztésükhöz. Viszont a kalóriatartalmukra a súlyproblémával küzdőknek figyelniük kell.

4. Lenmag

Magyarországon méltatlanul háttérbe szorul a lenmag, pedig helyben megtermelhető, rendkívül egészséges étel, amely több vizsgálat szerint is hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez, ráadásul kiugróan magas az ómega-3 tartalma.

5. Bab és lencse

Nem csupán magas a fehérje-, rost- és magnéziumtartalmuk, de elég az étkezésnél akár a rizs egy részét helyettesíteni velük, és bizonyítottan segítik a vércukorérték csökkenését.

6. Káposztafélék

A fermentált élelmiszerek olcsók és télen-nyáron rendelkezésre állnak, megőrizve a frissen szedett növény legtöbb pozitív hatását. Ráadásul a savanyítást végző baktériumok is segítik az emésztést.

7. Bogyósok

Édességnek is megfelelnek, ugyanakkor tele vannak vitaminnal, ásványi anyaggal, és magas szénhidráttartalmú ételek mellé fogyasztva hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez.

8. Zab és zabkorpa

A magas rosttartalom lassítja az emésztést, ezzel a szénhidrátok feltáródását, és időt ad a szervezetnek az inzulintermeléshez.

9. Kefir és joghurt

A baktériumok jótékony hatásáról már írtunk a savanyú káposzta kapcsán, ugyanez bizonyítottan igaz a másfajta hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó savanyított tejfélékre is. 

10. Tojás

Egy újabb alapélelmiszer, amire érdemes más szemmel nézni, hiszen magas a fehérje- és zsírtartalma, sokféle vitamin, ásványi anyagok jellemzik.

+1. Alma

Az alma dobogós helyet érdemel a szuperélelmiszerek toplistáján, jótékony hatásairól valóban ódákat lehetne zengeni. A benne található szénhidrátok közül a gyümölcscukor kevésbé terheli meg a szervezetet, a rost pedig kifejezetten javallott. Érdemes azonban az almát a héjával együtt fogyasztani.

(Fotó: Leda c./Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Az élelmiszerek 3,2 százalékkal drágultak egy év alatt

2021. július 10. 14:29

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2%-kal, a nyugdíjas háztartások körében 3,8%-kal emelkedtek.

15 fermentált ételek az egészséges bélrendszerért

2023. december 2. 07:10

Talán nem is sejti, milyen sokféle erjesztett étel létezik a világon, ami nagyon jót tenne az emésztésének és az egészségének – de mégsem fogyasztja őket rendszeresen.

Az élelmiszerek világpiaci árai tízéves csúcson maradtak

2021. december 4. 06:38

Az Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszerár-indexe, amely a világ legnagyobb forgalmú élelmiszertermékeinek nemzetközi árait követi nyomon, a múlt hónapban 134,4 pontot ért el, szemben az októberi felülvizsgált 132,8 pontjával.