31℃ 21℃
július 15. Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra
Életmód, gasztronómia

12 hétköznapi anyag, amit tilos komposztálnunk

Agrofórum Online

Valamiért sok ember azt gondolja, hogy a komposzt nem más, mint szerves anyagokból álló szemét, amibe kis túlzással mindent bele lehet dobni. A „házi trágya” előállítása nagyon is üdvözítő, de egyáltalán nem mindegy, mit dobunk a komposztkupacba.

Hiszi vagy sem, legalább 100-féle olyan anyag van a világon, amely a komposztkupacba dobható, de emellett számos olyan szerves anyag is van, amely több gondot okoz, mint hasznot, ezért jobb elkerülni a komposztba keverését. Lássuk, melyek ezek!

1. Gyomok

Sokan a kert kigyomlálása után a száraz növényeket a komposztkupacba dobják, mondván, majd elrothad, és akkor legalább hasznossá válik. De ha ezeket a komposztjába keveri, akkor később, amikor ezt szétteríti a kertjében, ezek a gyomok újra elszaporodnak.

2. Beteg/fertőzött növények

A lisztharmat, a fekete foltosság, a palántadőlés, a rozsda, a verticilliumos hervadás, a mozaikvírus és más növényi kórokozók túlélhetik a komposztálási folyamatot, és a következő szezonban új növényeket fertőzhetnek meg. A gyomnövényekhez hasonlóan a komposztban lévő beteg növényeknek is igen magas hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy a bennük lévő baktériumok, gombák, vírusok és paraziták elpusztuljanak.

3. Kezelt fűnyesedék

A természetes, kezeletlen fűnyesedék nagyszerű adalékanyag lehet a kupacban, amely nitrogént (ha friss) vagy szenet (ha száraz) szolgáltat. Soha ne adjon azonban fűnyesedéket a komposzthoz, ha azt peszticidekkel, gyomirtókkal vagy más vegyszerekkel kezelték. Az ilyen fű akadályozza a komposztálódási folyamatot, mivel károsítja a halomban lévő mikrobákat, sőt, toxinokat juttathat az élelmiszeráramba, amikor a kész komposztot később konyhakerti növényeken használja fel.

4. Fényes papírok

Nem árt, ha tudja: a fényes felületű magazinokat, katalógusokat, reklámleveleket, újságpapírt, szórólapokat, élelmiszer-csomagolásokat és névjegykártyákat nem szabad a komposztba dobni. Ezek az anyagok speciális bevonattal vannak bekenve, hogy sima, fényes felületűvé váljanak. A bevonat általában ásványi agyagból készül, de tartalmazhat olyan szintetikus adalékanyagokat is, mint a polietilén.

5. Macska- és kutyaürülék

A növényevő állatok – mint a csirkék, nyulak, tehenek és hörcsögök – trágyája kiváló nitrogénforrás, és tökéletesen alkalmas a trágyakupac kiegészítésére. A húsevő állatok és háziállatok ürülékét azonban szigorúan távol kell tartani a komposztunktól. Az ő ürülékük ugyanis veszélyes kórokozókat és parazitákat tartalmazhat, amelyek a komposztálási folyamat során nem távoznak, így komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

6. Étkezésű célú olajok

Az elhasznált étolajok és zsiradékok nem kerülhetnek a komposztba. A fáradt olajok magát a komposztálási folyamatot is akadályozzák. A nagy mennyiségű olaj kiürítése vízálló réteget képez a halomban lévő szén- és nitrogénanyagok körül, ami megakadályozza a vízfelvételt és csökkenti a levegő áramlását. A nedvesség és az oxigén elengedhetetlen a mikroorganizmusok működéséhez, amelyek lebontják a kupac tartalmát, azonban a komposzt étolajjal való telítése lelassítja vagy leállítja a mikrobiális tevékenységet.

7. Hús

Sem főzve, sem nyersen, a húsfélék nem alkalmasak a komposztálásra. Bomlásnak indulva odavonzzák a dögevő állatokat a halomra, ráadásul a rothadó hús szaga is meglehetősen kellemetlen lehet. Bár a hústermékek organikusak, és értékes tápanyagokat tartalmaznak, a kezdő komposztálók jobb, ha nem dobálják ezeket a kupacba.

8. Tejtermékek

A húshoz hasonlóan a tejtermékek hozzáadásával kapcsolatban is az a fő gond, hogy a rothadás során bűzleni kezdenek, és ez odavonzza az élősködőket a halomhoz. Kis mennyiségű tej, joghurt, fagylalt vagy sajt beledobása nem okoz túl nagy gondot, de egész doboznyi savanyú vagy lejárt tejtermék hozzáadása teljesen megváltoztatja a komposzt környezetének kinézetét, érzetét és illatát.

9. Latex anyagok

Úgy tűnik, a komposztálók között eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad-e latexből készült termékeket, például óvszereket és lufikat a kupacba keverni. Elméletileg a természetes latex lebomlik. A léggömbök és az óvszerek azonban szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek nem tudnak könnyen lebomlani. Egy kísérlet kimutatta, hogy több évbe is beletelhet, mire pl. egy lufi lebomlik a kertben.

10. Paraffin

Az állati és növényi alapú viaszok, mint például a méhviasz és a szójaviasz, nyugodtan hozzáadhatók a házi komposzthoz. Vágja őket apró darabokra, mivel hosszú időbe telhet, amíg teljesen lebomlanak a halomban. Bármi azonban, ami paraffinviaszból készült – például gyertyák, viaszpapír és hasonlók –, soha nem kerülhet a komposztba – a paraffin ugyanis fosszilis tüzelőanyagok mellékterméke.

11. Kezelt és mesterséges faanyagok

A kezelt (vagy lakkozott, festett) fatermékekből származó fűrészport, forgácsot soha ne dobja a kupacba. A feldolgozott fa kémiai tartósítószereket vagy szintetikus kötőanyagokat tartalmaz, amelyek végül beszennyezik a termőföldet és az élelmiszereket, amikor a komposztot a kertbe dolgozzák.

12. Bioműanyagok

A bioműanyagokat növényi anyagokból és más megújuló biomasszából állítják elő. Papíron a bioműanyagoknak komposztálhatónak kellene lenniük, de ezek csak az ipari vagy kommunális komposztrendszerekben bomlanak le hatékonyan. Az ilyen típusú nagyszabású létesítmények képesek hosszú ideig tartó magas hőtermelést produkálni, tökéletesen kiegyensúlyozott nedvességű és oxigénszegény környezetben.

(Fotó: Ben Kerckx/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

2023. január 7. 08:03

Ausztriában csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is.

A húsárak drágulására lehet számítani - Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

2019. október 26. 10:36

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak sertéspestisben megbetegedett állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

AKI: nőtt a baromfihúsexport

2023. május 18. 12:22

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 145 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–márciusban, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában.

Elmaradhat az országos „bespájzolás” az árstop eltörlése előtt

2023. július 29. 09:10

Már csak pár napig van érvényben az árstop bizonyos élelmiszertermékekre Magyarországon. Akadnak olyanok, akik a szokottnál most nagyobb tételben vásárolnak, ám a pánikszerű vásárlás, a „bespájzolás” ezúttal alighanem elmarad.