4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Életmód, gasztronómia

12 hétköznapi anyag, amit tilos komposztálnunk

Agrofórum Online

Valamiért sok ember azt gondolja, hogy a komposzt nem más, mint szerves anyagokból álló szemét, amibe kis túlzással mindent bele lehet dobni. A „házi trágya” előállítása nagyon is üdvözítő, de egyáltalán nem mindegy, mit dobunk a komposztkupacba.

Hiszi vagy sem, legalább 100-féle olyan anyag van a világon, amely a komposztkupacba dobható, de emellett számos olyan szerves anyag is van, amely több gondot okoz, mint hasznot, ezért jobb elkerülni a komposztba keverését. Lássuk, melyek ezek!

1. Gyomok

Sokan a kert kigyomlálása után a száraz növényeket a komposztkupacba dobják, mondván, majd elrothad, és akkor legalább hasznossá válik. De ha ezeket a komposztjába keveri, akkor később, amikor ezt szétteríti a kertjében, ezek a gyomok újra elszaporodnak.

2. Beteg/fertőzött növények

A lisztharmat, a fekete foltosság, a palántadőlés, a rozsda, a verticilliumos hervadás, a mozaikvírus és más növényi kórokozók túlélhetik a komposztálási folyamatot, és a következő szezonban új növényeket fertőzhetnek meg. A gyomnövényekhez hasonlóan a komposztban lévő beteg növényeknek is igen magas hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy a bennük lévő baktériumok, gombák, vírusok és paraziták elpusztuljanak.

3. Kezelt fűnyesedék

A természetes, kezeletlen fűnyesedék nagyszerű adalékanyag lehet a kupacban, amely nitrogént (ha friss) vagy szenet (ha száraz) szolgáltat. Soha ne adjon azonban fűnyesedéket a komposzthoz, ha azt peszticidekkel, gyomirtókkal vagy más vegyszerekkel kezelték. Az ilyen fű akadályozza a komposztálódási folyamatot, mivel károsítja a halomban lévő mikrobákat, sőt, toxinokat juttathat az élelmiszeráramba, amikor a kész komposztot később konyhakerti növényeken használja fel.

4. Fényes papírok

Nem árt, ha tudja: a fényes felületű magazinokat, katalógusokat, reklámleveleket, újságpapírt, szórólapokat, élelmiszer-csomagolásokat és névjegykártyákat nem szabad a komposztba dobni. Ezek az anyagok speciális bevonattal vannak bekenve, hogy sima, fényes felületűvé váljanak. A bevonat általában ásványi agyagból készül, de tartalmazhat olyan szintetikus adalékanyagokat is, mint a polietilén.

5. Macska- és kutyaürülék

A növényevő állatok – mint a csirkék, nyulak, tehenek és hörcsögök – trágyája kiváló nitrogénforrás, és tökéletesen alkalmas a trágyakupac kiegészítésére. A húsevő állatok és háziállatok ürülékét azonban szigorúan távol kell tartani a komposztunktól. Az ő ürülékük ugyanis veszélyes kórokozókat és parazitákat tartalmazhat, amelyek a komposztálási folyamat során nem távoznak, így komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

6. Étkezésű célú olajok

Az elhasznált étolajok és zsiradékok nem kerülhetnek a komposztba. A fáradt olajok magát a komposztálási folyamatot is akadályozzák. A nagy mennyiségű olaj kiürítése vízálló réteget képez a halomban lévő szén- és nitrogénanyagok körül, ami megakadályozza a vízfelvételt és csökkenti a levegő áramlását. A nedvesség és az oxigén elengedhetetlen a mikroorganizmusok működéséhez, amelyek lebontják a kupac tartalmát, azonban a komposzt étolajjal való telítése lelassítja vagy leállítja a mikrobiális tevékenységet.

7. Hús

Sem főzve, sem nyersen, a húsfélék nem alkalmasak a komposztálásra. Bomlásnak indulva odavonzzák a dögevő állatokat a halomra, ráadásul a rothadó hús szaga is meglehetősen kellemetlen lehet. Bár a hústermékek organikusak, és értékes tápanyagokat tartalmaznak, a kezdő komposztálók jobb, ha nem dobálják ezeket a kupacba.

8. Tejtermékek

A húshoz hasonlóan a tejtermékek hozzáadásával kapcsolatban is az a fő gond, hogy a rothadás során bűzleni kezdenek, és ez odavonzza az élősködőket a halomhoz. Kis mennyiségű tej, joghurt, fagylalt vagy sajt beledobása nem okoz túl nagy gondot, de egész doboznyi savanyú vagy lejárt tejtermék hozzáadása teljesen megváltoztatja a komposzt környezetének kinézetét, érzetét és illatát.

9. Latex anyagok

Úgy tűnik, a komposztálók között eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad-e latexből készült termékeket, például óvszereket és lufikat a kupacba keverni. Elméletileg a természetes latex lebomlik. A léggömbök és az óvszerek azonban szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek nem tudnak könnyen lebomlani. Egy kísérlet kimutatta, hogy több évbe is beletelhet, mire pl. egy lufi lebomlik a kertben.

10. Paraffin

Az állati és növényi alapú viaszok, mint például a méhviasz és a szójaviasz, nyugodtan hozzáadhatók a házi komposzthoz. Vágja őket apró darabokra, mivel hosszú időbe telhet, amíg teljesen lebomlanak a halomban. Bármi azonban, ami paraffinviaszból készült – például gyertyák, viaszpapír és hasonlók –, soha nem kerülhet a komposztba – a paraffin ugyanis fosszilis tüzelőanyagok mellékterméke.

11. Kezelt és mesterséges faanyagok

A kezelt (vagy lakkozott, festett) fatermékekből származó fűrészport, forgácsot soha ne dobja a kupacba. A feldolgozott fa kémiai tartósítószereket vagy szintetikus kötőanyagokat tartalmaz, amelyek végül beszennyezik a termőföldet és az élelmiszereket, amikor a komposztot a kertbe dolgozzák.

12. Bioműanyagok

A bioműanyagokat növényi anyagokból és más megújuló biomasszából állítják elő. Papíron a bioműanyagoknak komposztálhatónak kellene lenniük, de ezek csak az ipari vagy kommunális komposztrendszerekben bomlanak le hatékonyan. Az ilyen típusú nagyszabású létesítmények képesek hosszú ideig tartó magas hőtermelést produkálni, tökéletesen kiegyensúlyozott nedvességű és oxigénszegény környezetben.

(Fotó: Ben Kerckx/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

2018. március 23. 05:51

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

2020. július 12. 12:33

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni.

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

2024. január 29. 06:40

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.

Elmaradhat az országos „bespájzolás” az árstop eltörlése előtt

2023. július 29. 09:10

Már csak pár napig van érvényben az árstop bizonyos élelmiszertermékekre Magyarországon. Akadnak olyanok, akik a szokottnál most nagyobb tételben vásárolnak, ám a pánikszerű vásárlás, a „bespájzolás” ezúttal alighanem elmarad.