A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.
Az utóbbi években megváltoztak a fűtési szokások Magyarországon. Az egész kontinensre jellemző energiaválság miatt a jelentősen megdrágult földgáz helyett egyre többen használják a hagyományos tüzelőanyagokat (fa, szén) idehaza is. Ezek viszont olyan melléktermékekkel járnak, amelyek egy részét mindenképpen érdemes hasznosítani, felhasználni a ház körül, a háztartásban is.
A tűzifa elégetése után visszamaradó fahamu például kiválóan alkalmas a talaj feljavítására, savasságának csökkentésére, mert a kémhatása 10 pH feletti. Éppen ezért ugyanakkor óvatosan érdemes adagolni, tilos túlzásba vinni az alkalmazását, mert árthatunk is vele a növényeinknek. Sokan esküsznek arra, hogy a hamuból érdemes a komposztunkba is tenni, mert gazdagabbá teszik azt a benne lévő ásványi sók.
Kevesebben tudják, hogy a fahamunak a kert mellett a háztartásban is jó hasznát vehetjük. Ebből készül a hamulúg is, amely a mosószóda erősebb „testvérének” számít. Kiváló zsíroldó hatású, így nemcsak áztatáshoz, de mosószerként is beválik. Néhányan olyan „csodaszernek” tartják, hogy pár csepp illóolajjal keverve akár minden tisztítandó felületre javasolják. Könnyen elkészíthető, ráadásul egyáltalán nem romlandó.
Természetesen a hamulúgnál is ügyelni kell arra, hogy az alapanyagként szolgáló tűzifa vegyszermentes (festék- és pácmentes) legyen. A tiszta fahamut a térfogatának megfelelő, háromszoros mennyiségű forró vízzel kell felönteni, majd egy-két napig állni hagyni. Közben a tetejére feljött szennyeződést szűrővel érdemes eltávolítani. Végül enyhén zöldes színű, kissé nyúlós folyadékot kapunk, ami már rögtön használható is.
Ha a mosógépbe tesszük, 5 kilogramm ruhához nagyjából 2–4 deciliter oldatot használjunk. Tapasztalatok szerint a szer kissé fakít, ezért önmagában csak a fehér ruhákhoz tanácsos adagolni. Ügyelni kell arra is, hogy a hamulúg erősen maró hatású folyadék, ezért a kézi mosáshoz érdemes gumikesztyűt felvenni. A tárolása is úgy történjen, hogy senki ne férhessen hozzá, nehogy véletlenül lenyelje.
A hamulúg készítése nem bonyolult, könnyen elsajátítható: