32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolata – létezik összefüggés?

NAK / MÁSZ

A húsfogyasztás kérdése régóta támadások kereszttüzében áll, tény azonban, hogy az emberiség étrendjében már évmilliók óta szerepel ez a táplálék, volt tehát időnk alkalmazkodni hozzá.

A cukorbetegséget az okozza, ha a szervezetben kevés inzulin termelődik, vagy egyáltalán nem. Ilyenkor a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben, a vércukorszint pedig megemelkedik.

Mivel a cukor energiaforrásként működik az emberi test számára, a cukorbetegség következtében az energiatermelés csökken, a szervezet legyengül. Vajon van-e mindehhez köze a rendszeres húsfogyasztásnak?

Az emberiség történetében óriási változást jelentett, amikor a hús bekerült őseink étrendjébe, ami mintegy 2,6 millió évvel ezelőtt következett be. Előtte a hominidák nagyjából úgy táplálkoztak, mint a mai csimpánzok: gyümölcsöket, leveleket, virágokat ettek, alkalmanként pedig rovarokat és húst.

Aztán 2,6 millió éve mindez megváltozott, amit a leletek is bizonyítanak. A kutatók számos olyan állati csontmaradványt találtak, amelyekről egy éles eszközzel vágták le a húst. Idővel aztán őseink fogazata, és a teljes szervezete átállt a húsfogyasztásra, így ezt természetes táplálékunknak tartjuk.

Többször felmerül ugyanakkor, hogy a húsfogyasztásnak köze lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Ezzel foglalkozott nemrég a Magyar Állattenyésztők Szövetsége weboldala is, bizonyítékokat felhozva az állítás cáfolatára.

Véleményük szerint éppen a gabonafélék, a keményítő és a cukor elhagyásával, valamint a vörös húsok fokozottabb étrendbe illesztésével lehetne csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Érveik szerint a betegséget több kockázati tényező, például a hasi elhízás, a magas vérnyomás és a magas éhgyomri vércukorszint egyidejű jelenléte jellemez. Tekintettel az összetett és multifaktoriális etiológiára (ez genetikai, környezeti és viselkedési tényezőket is magában foglal), és amelyben az elhízás és a mozgásszegény életmód a fő kockázati tényezők közé tartozik, lehetetlen azonosítani a táplálkozási okot.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a hús minősége és az elkészítési módok is befolyásolhatják, ezeket a változókat azonban nem vizsgálták meg teljes körűen. A végleges „ítélethirdetéshez” további vizsgálatokra van szükség, hogy a megfigyelt összefüggéseket megerősítsék és az egyértelmű ok-okozati összefüggést megállapíthassák.

(Forrás: NAK / Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Fontos magyar fejlesztés a bélgyulladások, cukorbetegség megelőzésére

2024. március 31. 10:10

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését.

Hogyan neveljünk saját sztíviát?

2024. augusztus 28. 09:10

A sztívia évszázadok óta bevett gyógynövénynek számít, amelynek nem ismertek mellékhatásai, ezért a cukorbetegek biztonsággal fogyaszthatják.

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

2019. július 20. 11:22

Tudósok felfedezése szerint a kávé stimulálja a barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú az energiaégetés szempontjából. Azt még nem tudják, hogy a koffeinnek van-e ilyen hatása, vagy a kávé más összetevőjének.