10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Életmód, gasztronómia

A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolata – létezik összefüggés?

NAK / MÁSZ

A húsfogyasztás kérdése régóta támadások kereszttüzében áll, tény azonban, hogy az emberiség étrendjében már évmilliók óta szerepel ez a táplálék, volt tehát időnk alkalmazkodni hozzá.

A cukorbetegséget az okozza, ha a szervezetben kevés inzulin termelődik, vagy egyáltalán nem. Ilyenkor a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben, a vércukorszint pedig megemelkedik.

Mivel a cukor energiaforrásként működik az emberi test számára, a cukorbetegség következtében az energiatermelés csökken, a szervezet legyengül. Vajon van-e mindehhez köze a rendszeres húsfogyasztásnak?

Az emberiség történetében óriási változást jelentett, amikor a hús bekerült őseink étrendjébe, ami mintegy 2,6 millió évvel ezelőtt következett be. Előtte a hominidák nagyjából úgy táplálkoztak, mint a mai csimpánzok: gyümölcsöket, leveleket, virágokat ettek, alkalmanként pedig rovarokat és húst.

Aztán 2,6 millió éve mindez megváltozott, amit a leletek is bizonyítanak. A kutatók számos olyan állati csontmaradványt találtak, amelyekről egy éles eszközzel vágták le a húst. Idővel aztán őseink fogazata, és a teljes szervezete átállt a húsfogyasztásra, így ezt természetes táplálékunknak tartjuk.

Többször felmerül ugyanakkor, hogy a húsfogyasztásnak köze lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Ezzel foglalkozott nemrég a Magyar Állattenyésztők Szövetsége weboldala is, bizonyítékokat felhozva az állítás cáfolatára.

Véleményük szerint éppen a gabonafélék, a keményítő és a cukor elhagyásával, valamint a vörös húsok fokozottabb étrendbe illesztésével lehetne csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Érveik szerint a betegséget több kockázati tényező, például a hasi elhízás, a magas vérnyomás és a magas éhgyomri vércukorszint egyidejű jelenléte jellemez. Tekintettel az összetett és multifaktoriális etiológiára (ez genetikai, környezeti és viselkedési tényezőket is magában foglal), és amelyben az elhízás és a mozgásszegény életmód a fő kockázati tényezők közé tartozik, lehetetlen azonosítani a táplálkozási okot.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a hús minősége és az elkészítési módok is befolyásolhatják, ezeket a változókat azonban nem vizsgálták meg teljes körűen. A végleges „ítélethirdetéshez” további vizsgálatokra van szükség, hogy a megfigyelt összefüggéseket megerősítsék és az egyértelmű ok-okozati összefüggést megállapíthassák.

(Forrás: NAK / Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Új mánia: a flexitariánus étrend előnyei

2023. november 21. 07:10

„Diétázom, tehát vagyok” vallja sok tízezernyi honfitársunk, mindennek eredményességét viszont erőteljesen megkérdőjelezi a „kövérségi” dobogón stabilan elfoglalt helyünk és a helytelen táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek kiemelten magas száma is.

Mióta esznek egyáltalán kutyahúst Dél-Koreában?

2024. szeptember 30. 14:40

Friss felmérés szerint az ország lakosságának 86 százaléka kevésbé szándékozik, vagy egyáltalán nem kíván kutyahúst enni a jövőben.

Kevesebb húst esznek az osztrákok

2020. augusztus 31. 08:17

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában.

Oszlassuk el az állattenyésztéssel és húsfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!

2023. szeptember 27. 13:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége kiemelt feladatának tekinti az állattenyésztési ágazat körüli viták kiegyensúlyozottságának megteremtését, valamint az ágazatban tevékenykedő gazdálkodók, termék-előállítók megbecsülésének helyreállítását.