Életmód, gasztronómia

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Aggasztó felfedezést tettek az antibiotikumok jövőjével kapcsolatban a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói.

Kimutatták, hogy a legveszélyesebb kórházi fertőzéseket okozó baktériumok képesek ellenállóvá (rezisztenssé) válni olyan új antibiotikumok ellen, amik még nem kerültek piacra. Emiatt ezek a fontos gyógyszerek azelőtt elveszíthetik a hatékonyságukat, hogy széles körű használatuk megkezdődne.

Mindezen eredményeiket a Science Translational Medicine és a Nature Microbiology tudományos folyóiratokban közölték le.

A kutatás főbb eredményei:

  • A baktériumok már az antibiotikumok széles körű alkalmazása előtt ellenállóvá, azaz rezisztenssé válhatnak, aláásva ezen gyógyszerek hatékonyságát.
  • A rezisztenciát okozó mutációk gyakran már jelen vannak a természetben élő baktériumokban, valószínűleg a múltbéli antibiotikum-túlhasználat miatt.
  • Az antibiotikum-fejlesztési programok sikeressége jelentősen növelhető lenne, ha a rezisztencia kialakulását már a fejlesztés korai szakaszában figyelembe vennék.

A „rezisztenciamentes” antibiotikumok mítosza

„Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztenciamentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok – nyilatkozta Dr. Pál Csaba akadémikus, a kutatások vezetője. – A kutatásunk egy másik problémára is rávilágított: az antibiotikumfejlesztés általában arra irányul, hogy az adott szer minél több baktériumra hasson, azaz minél szélesebb legyen a spektruma. Való igaz, hogy sok új antibiotikum hatékonyabb ebből a szempontból az elődeinél, de ez egyáltalán nem garancia arra, hogy sokáig hatásos is marad a klinikumban.”

A két tanulmány összesen 18 új antibiotikumot vett górcső alá, és az eredmények meglehetősen elkeserítőek: szinte minden tesztelt antibiotikum ellen gyorsan kialakult a rezisztencia, megcáfolva a korábban leközölt ígéreteket.

Például, elsőként mutattak ki rezisztenciát a korábban csodagyógyszernek gondolt teixobaktin ellen, sőt, az erre a szerre ellenállóvá vált baktériumok más fontos antibiotikumokra is rezisztensek lettek. A helyzetet tovább súlyosbítja azon felfedezés, hogy a rezisztenciáért felelős mechanizmusok jelentős része már kimutatható klinikai izolátumokban, még mielőtt ezen baktériumok találkoztak volna az új szerekkel.

Ennek két valószínű oka lehet: az egyik a meglévő antibiotikumok túlzott használata, a másik pedig az a tény, hogy az új antibiotikumok gyakran nem is annyira „újak”, mivel az elődeikhez hasonló elven működnek. Ez komoly veszélyforrást jelent, mivel így a legújabb antibiotikum-jelöltek is hatástalanná válhatnak röviddel azután, hogy forgalomba kerülnek.

Változásra van szükség az antibiotikumok fejlesztésében

A kutatók szerint gyökeres szemléletváltásra van szükség az antibiotikum-fejlesztésben. A felelős cégeknek a fejlesztési folyamat kezdetétől be kellene építeni a lehetséges rezisztencia-mechanizmusok átfogó vizsgálatát.

Ezáltal csökkenhet a rezisztencia kialakulásának kockázata. Ez nem csak tudományos, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Jelenleg ugyanis az antibiotikum-fejlesztések nagy része veszteséges, részben pont a rezisztencia korai felbukkanása miatt.

„Ki kell emelnünk, hogy néhány új antibiotikum viszont ígéretes a jövőre nézve. Ezekre lassabban alakul ki a rezisztencia, vagy csak bizonyos baktériumfajok képesek alkalmazkodni hozzájuk. A következő fontos lépés az, hogy minél jobban megértsük ezen ígéretes antibiotikumok közös jellemzőit” – jegyezte meg Dr. Daruka Lejla, a tanulmányok egyik első szerzője.

Az új kutatási eredmények rávilágítanak arra, hogy az új antibiotikumok fejlesztésénél az innovatív megközelítéseket kellene előtérbe helyezni, beleértve az új célpontok kiaknázását, illetve a már meglévők előnyös kombinálását. Emellett kiemelt fontosságú a már forgalomban lévő antibiotikumok felelős használata. Így a rezisztencia-mechanizmusok terjedését lassíthatjuk, és ezáltal megőrizhetjük az új szerek hatékonyságát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

Antibiotikum helyett cukoroldattal is kezelhető a méhfertőzés

2025. január 7. 14:40

Tehenek metritisét kezelték dextrózzal, amely ugyanolyan hatásos volt, mint az antibiotikum. A felfedezés az embergyógyászatban is hasznos lehet.

Hová „tűnnek” az antibiotikum-tartalmú állatgyógyszerek?

2024. augusztus 24. 09:40

Még mindig sokkal több, élelmiszer-termelő állatoknak való antibiotikumot vásárolnak, mint amennyi később a felhasználási adatokban megjelenik.

Happy Fish projekt - Minőségi halhúst az asztalra!

2018. november 16. 03:36

Az “Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” elnevezésű, röviden csak Happy Fishnek hívott, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon.