8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

A mogyoróvaj egészséges, de akad egy nagyobb probléma vele

Agrofórum Online

Bár hazánkban még mindig nincs akkora kultusza, mint Amerikában, a mogyoróvaj egyre inkább terjed a magyar háztartásokban és kezdi kiszorítani (legalábbis, az egészségtudatos családok életében) az oly népszerű kenyérre kenhető csokikrémeket.

Ugyan a mogyoróvajról is felröppennek hébe-hóba rossz hírek, de közben a szakemberek állítják: jót tesz az egészségnek, főként, ha cukormentes verziót fogyasztunk belőle. S hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban?

A földimogyoró olyan kitűnő tápanyagok forrása, mint a vas, a magnézium, valamint a B6- és az E-vitamin. A mogyoróvaj egészséges zsírokat tartalmaz. Egy adag (2 evőkanál, 8,29 g) egyszeresen telítetlen zsírokat és 4 g többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz. Ezek a zsírok hozzájárulnak az egészséges szívműködéshez. A földimogyoró és ily módon a natúr mogyoróvaj lehetséges előnyei közé tartozhat a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozása, valamint a szív egészségének támogatása.

Tápanyagtartalom

Két evőkanál mogyoróvaj a következő tápanyagokat tartalmazza:
Energia: 191 kcal
Zsír: 16,4 g
Telített zsírsavak: 3,3 g
Telítetlen zsírsavak: 12,29 g
Nátrium: 136 mg
Szénhidrát: 7,14 g
Rost: 1,6 g
Cukor: 3,36 g
Fehérje: 7,1 g

A mogyoróvaj, ha kismértékben (ez napi 1-2 evőkanálnyit jelent) fogyasztják, akár mindennapos „egészséges nassolni-való” is lehet. Fontos azonban, hogy aki bevezeti az étrendjébe, száz százalékig megbizonyosodjon róla, hogy nincs mogyoróallergiája. Ugyanis a mogyoróvaj életveszélyes anafilaxiás sokkot okozhat!

A mogyoróvaj kockázatai

A mogyoróvaj fogyasztásának számos előnye van, ugyanakkor kockázatokat is rejt magában. A mogyoróvaj ugyanis – igen ritkán – aflatoxint tartalmazhat, egy olyan káros anyagot, amely penészgombából származik. Ha aggályai vannak a boltban vásárolt mogyoróvaj minőségét illetően, a mogyoróvajat otthon, a saját terméséből is egyszerűen elkészítheti egy turmixgép segítségével.

  • A mogyoróvaj ritkán, de szalmonellabaktériumot tartalmazhat. Ez súlyos tüneteket okozhat, például hasmenést és a hányást. Fontos, hogy mindig legyen naprakész a bolti termékekre vonatkozó értesítésekkel kapcsolatban, és szabaduljon meg minden olyan terméktől, amelyet minőségi hiba miatt visszahívnak.
  • A mogyoróvaj magas kalóriatartalmú, ezért mindenkinek a számára optimális kalóriaszükséglet szerint kell fogyasztania belőle.
  • A pálmaolajjal (növényi eredetű olaj) készült mogyoróvaj sok telített zsírsavat tartalmazhat. Az ilyen élelmiszerek fogyasztása megemelheti az LDL („rossz”) koleszterinszintet, ami növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A mogyoróvaj előnyei

  • A mogyoróvaj a tanulmányok szerint csökkenti az olyan krónikus betegségek, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Mivel a mogyoróvaj gazdag rost- és fehérjeforrás is , segít csillapítani az éhségérzetet.
  • A földimogyoró mind a 20 aminosavat tartalmazza, amelyek a fehérjék alapját képezik. A földimogyoróban és a mogyoróvajban található egyéb tápanyagok: B-vitaminok (pl. B6 és biotin), magnézium, mangán, foszfor, kálium, E- és K-vitamin.
  • A mogyoróvaj 7 g fehérjét tartalmaz 2 evőkanálnyi adagonként. A fehérje elősegíti a sejtek termelődését és regenerációját. A fehérje bevitele hasznos az izmok szempontjából is.
  • A mogyoróvaj a többszörösen telítetlen zsírok forrása, ami javítja a szív egészségét. Csökkenti a magas vérnyomást, az LDL-koleszterinszintet és a trigliceridszintet, amelyek elősegítik a szívbetegségek kilakulását. Az ómega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni az aritmia (szabálytalan szívritmus) kockázatát.
  • Csökkentheti a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.
  • Segíthet az optimális testsúly elérésében, amennyiben mértékkel fogyasztják.
  • Triptofánt tartalmaz, egy olyan aminosavat, amelyet a szervezet a melatonin előállításához használ. A melatonin szabályozza a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát.
  • A mogyoróvajban lévő magnézium szintén nyugtató hatással van a szervezetre, ami segíthet az éjszakai elalvásban.
  • Kutatások szerint a földimogyoróban található fitoszterolok gátolhatják a koleszterin felszívódását.

https://www.health.com/nutrition/is-peanut-butter-healthy

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

2022. szeptember 12. 04:38

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Mitől lyukas a mogyoró? Hogyan előzhetem ezt meg jövőre?

2020. november 9. 09:11

A mogyoró termésén lévő lyukakat a mogyoróormányos okozza, ezáltal a mogyoró veszélyes és jelentős kártevőjéről van szó.

Mik lehetnek a gömb alakú képletek a mogyoró vesszőin?

2019. október 20. 04:37

P. Róbertné kérdése: Mogyoró bokrokon már kevés levél van, érdekes képződményeket vettem észre a vesszőkön: a rügyek helyén gömb formájú képletek láthatók. Mik ezek, és lehet-e ellenük tenni valamit?

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

2020. október 25. 10:51

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.